Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #12 - Lees een boek met een enorm lange titel

door Hebban Crew 84 reacties
Sommige boeken pak je op vanwege het mooie omslag, andere vanwege de ellenlange titel. Boeken die nieuwsgierig maken omdat de titels nét genoeg (of juist nét niet genoeg) informatie geven over de inhoud van het verhaal. Voor deze Hebban Reading Challenge categorie lees je zo'n boek met een enorm lange titel, dat in verschillende genres en diktes te vinden is.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Over grenzen

Voordat ze zich volledig op het schrijven richtte, werkte de Zuid-Afrikaanse Bianca Marais als vrijwilliger in Soweto, bij een organisatie die weeskinderen ondersteunt. Haar roman Neurie als je de woorden niet kent speelt zich dan ook deels af in deze Zuid-Afrikaanse stad. De negenjarige Robin groeit op in een welvarend blank gezin in Johannesburg ten tijde van de Apartheid. In hetzelfde land, maar onder hele andere omstandigheden, woont Xhosa vrouw Beauty. In Transkei voedt ze haar kinderen alleen op. De paden van Beauty en Robin kruisen elkaar door de gewelddadige studentenopstand in Soweto, waarbij Robins ouders omkomen en Beauty's dochter wordt vermist. Beauty wordt ingehuurd als Robins kindermeisje. Bij haar vindt Robin de liefde en genegenheid die ze van haar ouders nooit kreeg. Maar wat zal er gebeuren als Beauty haar eigen dochter terugvindt?

Met Er zijn geen messen in de keukens van deze stad blijft de Syrische (scenario)schrijver Khaled Khalifa dicht bij huis. Hij situeerde dit verhaal in zijn geboorte stad Aleppo. Een familie raakt van elkaar vervreemd. Angstvallig probeert de moeder vast te houden aan de aristocratische levensstijl waaruit ze is verstoten. Dit doet ze onder andere door haar gehandicapte dochter te verstoppen. Haar zoon Rasjied is haar oogappel, maar hij sluit zich aan bij een religieuze groep om in Irak te gaan vechten. Ook haar dochter Sausan verdwijnt zodra de politiek grip op haar krijgt. Lukt het de familielieden hun weg naar zichzelf en elkaar terug te vinden?

Deze roman won in 2013 de Naguib Mahfouz Medal for Literature, de prijs voor de beste hedendaagse Arabische roman. Een welverdiende prijs, blijkt uit de Hebban-recensie van Jan Jorna. De beschreven gebeurtenissen in Er zijn geen messen in de keukens van deze stad zijn volgens hem soms somber en hard, 'maar de combinatie van taalgebruik, opbouw en personagebeschrijvingen maakt de roman toch een heerlijke leeservaring.

Waargebeurd

Samen met haar echtgenoot, thrillerauteur Charles den Tex, tekende Anneloes Timmerije het waargebeurde verhaal op van Guus en Lienke Hagers. Eerder stuitte André Eilander in Australië op dit verhaal, om vervolgens intensieve research te doen naar het echtpaar Hagers. Een filmproducent benaderde Den Tex en Timmerije om het filmscenario te schrijven, maar toen de financiering na een jaar nog niet rond was, besloot het echtpaar om het verhaal eerst vorm te geven in een boek: Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd.

Lienke en Guus Hagers hebben in elkaar de liefde van hun leven gevonden. Ze zijn gelukkig in Nederlands-Indië, tot ook daar de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Guus is een van de beste gevechtsvliegers van de Indische luchtmacht en wordt voor een korte missie naar Australië gestuurd. Voor hij terug kan valt Japan Indië binnen en wordt Lienke gevangengenomen. Drie jaar lang vecht Guus om naar zijn vrouw op Java terug te keren. Tot zijn eigen verbijstering raakt hij verstrikt in een politiek vuil spel. Na de oorlog worden Guus en Lienke op wonderbaarlijke wijze herenigd. Het gelukt lijkt alsnog voor hen weggelegd na alle beproevingen, maar Guus' geheime oorlogservaringen staan tussen hen in.

'We hebben eerst bedacht hoe we het zouden schrijven, zoals je doet met een kort verhaal of een scenario, vervolgens hebben we de taken verdeeld – heel traditioneel: Charles schreef over Guus en ik over Lienke. Daarna hebben we die delen samengevoegd tot één verhaal en dat hebben we versie voor versie steeds om de beurt gelezen, geredigeerd, geschrapt en herschreven. Net zo lang tot het goed was en we bovendien samen een nieuwe stem hadden gevonden die anders is dan onze individuele schrijfstijl', vertelde Anneloes Timmerije in een interview met Hebban.

Voor Young Adults

Ook in Young Adult boeken zien we regelmatig enorm lange titels voorbij komen. Een goed voorbeeld daarvan is Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum, dat werd genomineerd voor een Hebban Award 2017. De Amerikaanse auteur Benjamin Alire Sáenz staat erom bekend dat hij diversiteit in zijn werk niet schuwt. Zo schreef hij al over (homo)seksualiteit, gender en familie, en gaat 'Ari en Dante' vooral over identiteit.

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum verhaalt over de eenzame boze tiener Aristoteles die wellicht nét iets te veel over de wereld nadenkt en de eigenwijze betweter Dante die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Ze zijn allebei van Mexicaans-Amerikaanse afkomst en vragen zich af wie ze eigenlijk zijn. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze in eerste instantie elkaars tegenpolen te zijn. Toch hebben ze meer gemeen dan ze vermoeden, naast het feit dat ze beiden zijn vernoemd naar oude filosofen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap die zowel het leven van Ari als Dante verandert. 'Met een gegarandeerd warm gevoel in je hart zal je het boek wegleggen', schreef Rosalien Manderscheid in haar lovende recensie over dit boek. 'Daarna zullen Ari en Dante geduldig wachten totdat je het niet meer uithoudt en het boek herleest!'

Meer diversiteit vind je in het eveneens 'enorm-lange-titel-boek' Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli, over de vraag waarom je je seksualiteit eigenlijk moet verantwoorden. De zestienjarige Simon Spier valt op jongens maar wil dat nog niet aan iedereen vertellen. Maar dan belandt een email naar zijn online crush aan de verkeerde persoon en wordt Simons leven opeens hartstikke ingewikkeld. Hij zal uit zijn comfortzone moeten stappen, en dat terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek met een heel lange titel'? Welk boek met enorm lange titel hebben wij nog niet genoemd en vind jij echt de moeite waard? Vertel het ons hieronder.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #12 - Lees een boek met een enorm lange titel

 

Gerelateerd

Overig

Lees een boek met een enorm lange titel

op 17 december 2017 door Hebban Crew 36 boeken 5 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken