Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: Pelgrimstocht om niet snel te vergeten.

op 05 juli 2021 door

Eind mei 2021 ontvangen de vijftien ingelote deelnemers een exemplaar van De Camino. Dit is het vierde spannende boek van Anya Niewierra.

Drie lezers sluiten aan met een eigen exemplaar.

Korte samenvatting:

Lotte Bonnet is chocolatier; ze woont met haar man Emil - een gewezen vluchteling uit Bosnië - en de twee zoons in Zuid-Limburg. Aan hun geluk komt abrupt een einde, wanneer Emil uit het leven stapt tijdens zijn wandeltocht van de Camino. Tot overmaat van ramp stelt Lotte vast dat haar brave echtgenoot zaliger een persoonsverwisseling op zijn geweten had. In de hoop de waarheid te achterhalen over zijn verleden, gaat Lotte dezelfde route lopen als die van Emil. Het gevaar loert achter elke hoek.

De leesclub en de discussie:

Al meteen explodeert het Leesclubcafé; geen verrassing met dergelijke bende van dolenthousiaste deelnemers. Het is alvast de veelbelovende start van een intrigerende en leerrijke leesclub.

Reeds vrij snel volgt een eerste ‘opwarmvraag’, om alvast in de juiste Camino sfeer te belanden. De reacties zijn overdonderend, want wat neem je zelf mee als je de Camino zou gaan lopen? Je moet immers rekening houden met het gewicht van je rugzak!

Gea schrapt heel wat voorwerpen van Lottes lijst. In de plaats van dit alles neemt ze een extra shirt mee en de e-reader. Vooral dat laatste is een slimme zet, niet? 

Stefanie vraagt zich af: kun je bij jezelf je keel doorsnijden? Goede vraag, waarop Dorise en de auteur zelf het antwoord leveren: het kan, inderdaad. “In de huidige Westerse samenleving is het een zeldzame methode,” bevestigt Anya.

Na de tweede opwarmer gaat de discussie helemaal los en zijn spoilers toegestaan. Zo ontleden de lezers een korte passage, waarbij Hélène zegt dat ze altijd even stil blijft staan bij bij de citaten van het hoofdstuk. Lisette, Patricia en Saskia beamen dit graag.

Bij de vraag over “De Brief” (die bestaat uit elf delen), waarin het verleden en de gruwel in Bosnië van destijds centraal staan, lopen de reacties meteen binnen. Paul antwoordt met: “Ze halen voor mij niet de vaart uit het boek. Deze hoofdstukken doen ook de spanning uit het verhaal niet verdwijnen. Het boek zelf is goed, maar niet erg spannend.” Voor Bonkikong (Anne) betekenen de brieven zeker een meerwaarde voor het verhaal.

Rouw en rouwverwerking zijn twee belangrijke thema’s. Laura vult deze aan met oorlogstrauma's (PTSS), de oorlog in voormalig Joegoslavië. Andere interessante onderwerpen die de deelnemers vinden zijn bijvoorbeeld indoctrinatie en groepsdruk, waarheidszoektocht, doorzettingsvermogen, vriendschap, liefde.

Is De Camino een thriller? Een psychologische thriller? Een historische roman? Een misdaadroman? Een spannende roman? Op de cover staat “literaire thriller” vermeld. Hier lopen de antwoorden wel flink uiteen.

Volgens Tinetee is het boek eerder een spannende roman met historische feiten. Voor Annette is het een thriller want “misdadige situaties, moorden, ongelukken onderweg. En onderhuidse spanning tijdens de tocht.” Greet verwoordt het kort: “Het boek last zich lastig in een hokje stoppen.” Ellen komt gevat uit de hoek met “een roman. Een verhaal over de zoektocht naar de waarheid, maar ook een zoektocht naar jezelf.”

Diane omschrijft haar persoonlijke leesbeleving als “een mooie balans in wat de schrijfster wel en niet prijsgeeft”. Dorise spreekt van “een mooi geschreven boek, vormgegeven door emoties van de personages en dat met de lezer een reis maakt door (on)waarheden en geschiedenis.”

Lieve komt uit een eerder onverwachte hoek: “Ieder die een Camino loopt, vraagt zich zeker af en toe af of het wel de moeite waard is... ik heb het mij ook af en toe afgevraagd.” Volgens Rcisca is het boek is een prachtige combinatie van historische gebeurtenissen en spanning tijdens het lopen van de Camino.

In de rubriek “Stel een vraag aan…”  Hier komt Anya Niewierra met concrete en doeltreffende antwoorden.   

Beoordeling

Achttien deelnemers beoordelen De Camino. Het aantal sterren varieert tussen drie en vijf sterren, waarbij de ruime meerderheid uitkomt op vier sterren.

Het gemiddelde bedraagt aldus 3.94 sterren. Daar maakt deze heel tevreden coördinator maar al te graag vier (4) sterren van.

 



Reacties op: Eindverslag: Pelgrimstocht om niet snel te vergeten.

Meer informatie