Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 23 februari 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Let op: De leesclubcoördinator kan afwijken van deze set vragen.

1. Don't judge a book by it's cover... of toch wel? 

1a. Wat vind je van de cover en de titel? Wat vind je aantrekkelijk, wat minder? Zou je dit boek oppakken in de winkel? 

1b. Als je door het boek bladert kun je al wat zien van de opmaak en de foto's. Wat is jouw eerste indruk?

1c. Voor de mensen die al eens wat van Frank Krake gelezen hebben: Past dit boek qua opmaak bij zijn andere boeken?

2. Opbouw

Het boek heet De grootste bankoverval aller tijden.  Frank Krake heeft ervoor gekozen om niet alleen deze kraak te beschrijven, maar ook veel andere verzetsdaden en eigenlijk pas tegen het einde de grote bankroof ter sprake te brengen. 

2a. Wat vind je van deze opbouw? Graag met toelichting.

2b. Heb je het gevoel dat je door deze opbouw een beter beeld hebt gekregen van de bankoverval? Dat je beter in het verhaal zat? Graag met toelichting.

2c. Vond je deze opbouw overzichtelijk en prettig om te lezen? Graag met toelichting

3.Tijdens het beantwoorden van vraag 2 kwam de proloog ter sprake. In die proloog gaat het over een briefwisseling tussen het kantoor van de Nederlandsche bank in Almelo en het hoofdkantoor in Amsterdam. De directeur in Almelo geeft aan geruchten te hebben gehoord over een voorgenomen bankoverval. De datum boven de eerste brief: 19 juni 1929.

3. Waarom denk je dat Frank deze brieven hier geplaatst heeft? Wat heeft deze proloog volgens jou te maken met het verhaal?

4. In De grootste bankoverval aller tijden worden veel personen opgevoerd. Allemaal hebben ze direct of indirect met het verzet en de overval te maken en bijna iedereen wordt niet alleen bij zijn/ haar echte naam genoemd, maar ook bij de schuilnaam die gebruikt werd en vaak ook nog met een bijnaam. Berend Bruijnes werd Bruintje genoemd, Fons Gerard werd Annie Boot op een nieuw persoonsbewijs etc.

Vandaag een creatieve opdracht:

4. Wat zou jouw bijnaam zijn en waarom?

5. 

5a. Welke gebeurtenissen/ scènes hebben indruk op je gemaakt?

5b. Kies een van de gebeurtenissen uit en leg iets meer uit waarom dit jou geraakt heeft?

5c. Heb je ook echt iets heel nieuws opgepikt uit het boek? 

5d. Zo ja, wat dan?

6. 

6a. Op p. 77 en 78 wordt Douwe voor een dilemma gesteld. Zijn ouders, broer en zijn vriendin worden opgepakt omdat hijzelf niet te vinden is. Ze worden ondervraagd en daarna naar kamp Vught gestuurd. Dan krijgen ze het volgende te horen: 'Als die Douwe van u zich binnen vier weken meldt, dan bent u vrij om te gaan. U kunt gerust zijn, er overkomt hem niets, hij wordt gewoon tewerkgesteld in een kamp. Aber, als hij zich niet meldt en hij wordt gearresteerd, dan kan ik niet voor de gevolgen instaan.'Het nieuws bereikt Douwe en dan moet hij kiezen: Laat hij zijn ouders, zijn broer en vriendin in kamp Vught en gaat hij door met zijn verzetswerk, of geeft hij zich aan? Hij kiest voor het eerste.

Wat zou jij kiezen in zo'n situatie en waarom?

6b. Als jij iets voor het verzet zou gaan doen, wat zou jij dan voor hen kunnen betekenen? Fietsen, overvallen, saboteren, mensen neerschieten, vervalsen, onderduikers opnemen........?

7.Een Non-fictie boek vraagt vaak om een andere schrijfstijl dan een fictief verhaal. 

7a.  Hoe zou je de schrijfstijl van Frank Krake omschrijven.

7b. Kan je een voorbeeld geven waarin jouw mening over zijn schrijfstijl naar voren komt?

7c. Vind je zijn schijfstijl passen bij een historisch boek?

7d. Zou je, naar aanleiding van de schrijfstijl, vaker een boek van Frank Krake oppakken?

8.Het is duidelijk dat de meeste lezers in deze groep al wel wat ervaring hebben met boeken over deze tijdsperiode. En we lezen natuurlijk ook allemaal graag, dus...

8a. Als je één fictieboek moet aanraden om te lezen aan de lezers in deze club, welk boek is dat dan en waarom?

8b. Als je één non-fictie boek mag aanraden om te lezen aan de lezers in deze club, welk boek is dat dan en waarom?

9.Als je je inschrijft voor een leesclub doe je dat met bepaalde verwachtingen. Je ziet de aankondiging en denkt of voelt daar iets bij. Je besluit je in te schrijven met een bepaalde reden. Tussen de regels door konden we al wel een beetje van elkaar lezen hoe het boek bevallen is, maar nu even zwart op wit....

9a. Wat waren jouw verwachtingen van het leesclubboek?

9b. Zijn deze verwachtingen uitgekomen? Waarom/wat wel en waarom/wat niet?

9c. Wat had je eventueel graag anders gezien?

9d. Geef een tip en een top aan Frank Krake. Tip is iets wat eventueel nog beter zou kunnen, top is datgene wat je echt heel goed vond. 

10. Maartje, deze vragen ben je nog vergeten te stellen.


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Frank Krake

Frank Krake

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy aan de RUG. Hij publiceerde in d...

Gesponsorde boeken