Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 6: Wat zou jij doen?

op 06 april 2022 door

Tijdens het beantwoorden van vraag vijf kwam het al aan bod: wat waren de meeste verzetsmensen  jong, hoe maak je de keuze tussen gezin en verzetswerk, hoe raak je betrokken?

6a. Op p. 77 en 78 wordt Douwe voor een dilemma gesteld. Zijn ouders, broer en zijn vriendin worden opgepakt omdat hijzelf niet te vinden is. Ze worden ondervraagd en daarna naar kamp Vught gestuurd. Dan krijgen ze het volgende te horen: 'Als die Douwe van u zich binnen vier weken meldt, dan bent u vrij om te gaan. U kunt gerust zijn, er overkomt hem niets, hij wordt gewoon tewerkgesteld in een kamp. Aber, als hij zich niet meldt en hij wordt gearresteerd, dan kan ik niet voor de gevolgen instaan.' Het nieuws bereikt Douwe en dan moet hij kiezen: Laat hij zijn ouders, zijn broer en vriendin in kamp Vught en gaat hij door met zijn verzetswerk, of geeft hij zich aan? Hij kiest voor het eerste.

Wat zou jij kiezen in zo'n situatie en waarom?

6b. Als jij iets voor het verzet zou gaan doen, wat zou jij dan voor hen kunnen betekenen? Fietsen, overvallen, saboteren, mensen neerschieten, vervalsen, onderduikers opnemen........?



Reacties op: Vraag 6: Wat zou jij doen?

Meer informatie

Gerelateerd