Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 17 oktober 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1: Cover en verwachtingen ( Link )

Cover

1a. Wat vind je van de cover en wat valt je zoal op? Herken je er iets in? Kijk ook eens naar de rug en achterflap.

1b. Stel dat de auteursnamen níét op de cover zouden staan, zou je het boek in de winkel dan hebben opgepakt? Waarom wel/niet?

Verwachtingen

Een aantal van jullie is al bekend met de boeken van Jeroen Windmeijer en/of Jacob Slavenburg. Voor een paar deelnemers is dit de eerste kennigmaking met de auteurs.

1c. Wat zijn je verwachtingen van dit boek? En waarom wilde je graag deelnemen aan deze leesclub?

Vraag 2: Schrijfstijl en perspectief ( Link )

Schrijfstijl

2a. Wat vind je van de schrijfstijl? Wat vind je mooi of minder mooi, leest het gemakkelijk of juist niet? Ben je moeilijke passages tegengekomen? Etc.

2b. Hoe zou je de stijl omschrijven (denk bijvoorbeeld aan: kort en bondig of juist gedetailleerd en uitgebreid, poëtisch, eigentijds, nuchter of nog iets heel anders)?

Perspectief

2c. Het vertelperspectief wisselt tussen diverse personages. Wat vind je van deze vertelwijze?

2d. Elk perspectief wordt in de derde persoonsvorm beschreven. Wat vind je daarvan? Mis je een ik-personage (waarom wel/niet)?

Vraag 3: Personages ( Link )

Het boek bestaat uit zeven delen, die elk vanuit twee personages worden beschreven. Die personages zijn: Marco, Pierre, Sofia, Veronica en Susanna. Deze vijf nemen we onder de loep. (De overige personages komen bij een volgende vraag aan bod.)

3a. Welk personage vind jij het meest bepalend voor het (verloop van het) verhaal, en waarom? Wat intrigeert je aan hem/haar en hoe zou je het karakter van dit personage beschrijven?

3b. Met wie van deze vijf heb jij je het minst verbonden gevoeld? Leg uit, en beschrijf zijn/haar karakter.

3c. Schets de overige drie personages in vijf trefwoorden.

Vraag 4: Bondini ( Link )

Bondini

Gabriele Bondini is raadsheer van de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer. In elk deel wordt een hoofdstuk aan hem gewijd en leer je het waarom achter zijn doel om de Magdalenacodex te bemachtigen beter kennen.

4a. Hoe zou jij Bondini's persoonlijkheid omschrijven? En zie je hem als feitelijk hoofdpersonage van dit boek (Maria Magdalena niet meegerekend)? Leg uit.

4b. Wat is voor Bondini de belangrijkste reden om openbaarheid van de Magdalenacodex te voorkomen? Graag met uitleg.

Overige personages

4c. Wie van de overige personages intrigeert jou het meest, en waarom? (Ook nu Maria Magdalena niet meegerekend)

4d. Zou de persoon van 4c. een vriend(in) van je kunnen worden? Waarom wel/niet

Vraag 5: De codex ( Link )

Inhoud

5a. Noem van elk deel van de codex iets wat je het meest verraste, schokte, of intrigeerde. Het mag ook een quote zijn. Leg uit waarom je deze vier noemt.

Maria van Magdala

Nu je de codex nogmaals hebt gelezen...

5b. Is het beeld dat je van Maria Magdalena had, gewijzigd? Waarom wel/niet?

5c. Je ontmoet iemand die nog nooit van Maria Magdalena heeft gehoord. Hoe beschrijf je haar aan die persoon in maximaal 100 woorden?

Vraag 6: Drie vrouwen ( Link )

Quote Jeroen

6a. Wat bedoelt Jeroen met het samensmelten van de drie vrouwen, en hoe heeft hij dat in dit verhaal vormgegeven? Leg uit in minimaal 50 woorden.

6b. Stel bij het antwoord van de deelnemer boven je een vraag over zijn/haar uitleg. (Ben je de eerste die vraag 6 beantwoordt, dan mag je kiezen aan wie je de vraag stelt.)

Vraag 7: Spanning ( Link )

Spanning en opbouw

7a. Welke technieken heeft de auteur volgens jou gebruikt om spanning in het verhaal te brengen (denk aan cliffhangers, plotwendingen, spanningsboog etc.), en is hij daarin geslaagd?

7b. Ben je tijdens het lezen (regelmatig) op het verkeerde been gezet? Waarom wel/niet?

Ontknoping

7c. Wat vond je van de uiteindelijke ontknoping? Was je verrast, was het spannend? Leg uit.

Epiloog

7d. Vraagt dit boek om een epiloog? Leg uit waarom je dat wel/niet vindt.

Vraag 8: Promotiefilm ( Link )

Acteurs

8a. Welke vier personages moeten zeker in de promotiefilm en welke acteurs m/v moeten deze rollen vervullen?

Voice-over

8b. Als voice-over kunnen we natuurlijk niemand beter bedenken dan Jeroen. Het kost hem alleen moeite om zijn boek goed samen te vatten. Aan jou de taak om dit te doen. Schrijf een tekst voor de promotiefilm van minimaal 50 en maximaal 100 woorden.

Slogan

8c. De tekst die nu op de cover staat (Een eeuwenoud manuscript duikt op. Wie het leest, sterft...) wordt bij een eventuele herdruk vervangen. De nieuwe slogan wordt in de promotiefilm opgenomen. Aan jou de eer om die slogan te schrijven in maximaal 15 woorden.

Vraag 9: Thema's ( Link )

Thema's

9a. Wat is voor jou het hoofdthema van het verhaal? Kun je dat in een paar zinnen toelichten?

9b. Welke andere thema's ben je tegengekomen?

Motieven

9c. Kwam jij motieven (patronen van elementen) of symbolen tegen in het verhaal? Leg uit.

Vraag 10: Verwachtingen en laatste vraag ( Link )

Verwachtingen

10a. De allereerste vraag ging onder andere over welke verwachtingen je bij dit boek had. Zijn die ook uitgekomen? Waarom wel/niet?

Vergeten vraag

10b. Welke vraag ben ik vergeten en wil jij nog graag stellen, omdat je benieuwd bent naar de antwoorden van de andere deelnemers? En/of wil je nog iets kwijt over het boek, de leesclub, of iets anders? Dit is je laatste kans, grijp 'm!


Recensie:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'. Je recensie moet uiterlijk donderdag 8 december online staan.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer

Mijn naam is Jeroen Windmeijer, auteur bij HarperCollins Holland. Ik ben de schr...

Jacob Slavenburg

Jacob Slavenburg

Cultuurhistoricus Auteur Docent