Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag leesclub De Speelgoedman - Heleen van den Hoven

op 22 juni 2020 door

Start leesclub: 18.05.2020         Einde leesclub: 22.06.2020

 

Aan 15 gelukkigen om de 2e thriller van Heleen van den Hoven te lezen in deze leesclub! Sommigen van ons hadden de debuutthriller, Het CARPA complot, gelezen en anderen waren juist onbekend met Heleen als auteur.

Het was een gevarieerd groepje! 6 Vlamingen, 9 Nederlands. 1 man, 14 vrouwen. Hoe deze man zich staande heeft weten te houden? Lees snel verder in dit eindverslag.

Verwachtingen

Halverwege mei hebben we ons voorgesteld en hier en daar druppelen de boeken binnen. Fijn om het 1e voorpretvraagje te stellen, waarbij het nog niet nodig is om het boek thuis te hebben. Wat verwachten we van ‘De Speelgoedman’?

Dat promotie van een boek goed werkt om te prikkelen, blijkt uit de reactie van Sigrid. Zij maakte hier haar Hebben Leesclubdebuut: Ik heb mij vooral ingeschreven omdat ik in verschillende Facebook groepen dit boek al zag voorbijkomen als een must read. Toen zag ik hier dat er een leesclub was en ik dacht ik: ‘waarom eens niet proberen of zo’n leesclub iets voor jou is, Sigrid?’ Een voor mij onbekende auteur ontdekken op deze manier is ook eens leuk.

Wanneer zouden we dit boek vol overtuiging 5* kunnen geven? Quintyvlim: Als het lekker leest en me verrast, maar het ook wel (enigszins) realistisch is, met een goed plot dat zich niet te snel ontwikkeld maar ook niet te langzaam. Karakters die goed uitgediept worden en zich blijven ontwikkelen gedurende het boek. Miranda Nies: Dat doe ik alleen als ik er mijn slaap voor laat omdat ik zo in het verhaal wordt meegezogen en het boek uit MOET! Een vlot leesbaar, niet te voorspelbaar verhaal dat me van het begin tot het einde kan blijven boeien.

Cover

Hoe komt de cover van ‘De Speelgoedman’ binnen bij onze leesclubleden? Een vrij donkere voorkant met een pop in een kooi.

Steph: De cover is helemaal mijn ding. Een pop in een kooi, verwijzend naar een opgesloten kind? Waar ‘speelgoed’ doet denken aan gelukkige momenten als kind, komt het hier wat duister over en zet het de goede toon voor een thriller.

Maartjeleest: Ik zou hem zeker oppakken. Ik weet niet 1, 2, 3 of het direct een thriller gevoel zou geven in de winkel. Wel zou het me vragen om de achterflap te lezen. De titel in combinatie met de cover maken nieuwsgierig naar meer.

De cover lijkt goed gekozen en te smaken naar meer!

Hoe het begint

In best veel boeken wordt begonnen met een proloog. Zo ook bij ‘De Speelgoedman’.

Johan Buts: De proloog geeft me vooral nog minder zin om naar de tandarts te gaan :). Het geeft aan dat hij een gewoontedier is, want dat hij vooral naar een tandarts wil gaan die hij kent, en waarvoor hij wel een afstand wil afleggen. Een stuk met de tram, een stuk met de trein, je moet het er voor over hebben.

Corine Smans: De proloog maakte me nieuwsgierig naar het boek. Wie is Inigo en waarom komt hij zo warrig over? Komt het door de verdoving bij de tandarts? Ziet hij dingen die er niet zijn?

In het 1e hoofdstuk schrijft Fee een brief aan haar zusje Sabine. De indruk wordt gewekt dat Sabine tussen nu en 6 maanden geleden overleden is. Welke vragen roept dat op?

Maryse: je merkt meteen dat het geschreven is in verleden tijd. Sabine is er niet meer, ik dacht wel gelijk aan moord maar zo ben ik. Aan vermissing had ik niet gedacht want dat is te kort dan hoop je dat je dierbare nog leeft. Ik begreep niet waarom Fee een dagboek schreef naar haar zus, omdat haar zus er niet meer was. Misschien om haar eigen gedachtes beter in de kaart kunnen stellen? Ik denk het laatste. Je krijgt er wel een goed idee over wat Fee denkt en voelt is een leuke manier om dit te lezen. Vooral als je later de tijdsbesef goed doorkrijgt en veel op elkaar volgt dan krijg je een beter beeld wat er gebeurt is.

Mijn vraagstelling bij deze vraag was wat gekleurd. Dat bleek bij de antwoorden. Ik vulde in dat Sabine overleden moest zijn, maar lang niet iedereen dacht dat. Bijvoorbeeld Lieve van Eeckhout: Had niet direct in gedachten dat Sabine dood was, ok, brief is geschreven in past time, maar dat kan om velerlei redenen, bv geen contact meer omwille van ruzie, scheiding, ...  Ook Corine, Sandra B, Steph, Sannejms en Johan Buts gingen niet gelijk van overlijden uit. Zo blijkt maar weer dat je als coördinator soms wat stuurt met je vraagstelling naar een kant die niet alle lezers zo ervaren hebben. Gelukkig was de sfeer in de club goed en kon dit gedeeld worden.

Personages

In ‘De Speelgoedman’ komen niet bijzonder veel personages voor. Toen ik vroeg naar een top 3 personages, werden veelal dezelfde genoemd: Sabine, Indigo & Fee. En daar waren Miranda Nies en Hanneke met personage Connie! De privé detective. Hanneke: Hoewel Fee uiteraard een echte hoofdrol heeft en ik ook wel met haar meeleef, vond ik Connie Maan een interessantere persoonlijkheid. Met Connie Maan zou Heleen van den Hoven best een mooi hoofdpersoon te pakken kunnen hebben voor een serie. Er zou veel meer uit te halen zijn... een vrouwelijke privé detective die gek is op Dinky Toys autootjes...

Daar had Hanneke een goed punt! Maartjeleest, Mirande Nies, Stefanie en ikzelf zijn het daar mee eens. Een serie met Connie in de hoofdrol.

Maartjeleest voegde er nog één personage aan toe: Sietze vond ik ook een leuke personage. Hij had ook wel wat meer uitgedacht kunnen worden. Ik had graag als ik de keus had wat meer theorie vanuit hem gehoord over de diverse psychologische aandoeningen die Inigo kon hebben. Maar misschien ging dan het gevoel van het boek weg.

Mijn inziens is het menseigen om andere mensen advies te willen geven; een goede raad. Ik vroeg dan ook welke goede raad de leesclubleden aan welk personage zouden willen geven.

Sigrid: Ik zou aan Fee willen zeggen dat ze toch maar moet oppassen met pikante foto's te laten nemen door je vriendje. Aan Inigo zou ik willen zeggen, laat je verleden of gebrek hier aan je niet tegenhouden om aan de toekomst te werken en je volledig te geven om te krijgen wat je wil.

Maryse: Aan Manja (zijn niet biologische moeder) zorg dat Inigo weet over zijn verleden door middel van een brief of via je man Karel. Hij heeft recht om te weten wie hij echt is. Sabine: ga niet naar Inigo hij is niet wie je denkt wie hij is. Karin: help Justin niet hij is een killer.

Geloofwaardigheid

We lezen fictie. De auteur heeft het verhaal bedacht en geschreven. Hoe geloofwaardig komt het op ons over?

Quintyvlim: Sabine komt heel geloofwaardig over. Er wordt verteld dat Fee en Sabine geen hele goede band hebben, dus het is voor mij logisch dat Sabine meer een moeder-rol aanneemt, zeker aangezien ze een hele diepe kinderwens heeft die tot dan toe onvervuld is, waardoor ze haar moederinstincten op iemand anders richt. Een fragment dat me echt bijgebleven is, is dat Sabine zonder te twijfelen Fee aanbood om bij haar in te trekken, ondanks dat dat de kinderkamer zou worden en ze van plan was/hoopte binnenkort zwanger te worden. Ze had net zo goed kunnen zeggen dat ze geen plek had, maar ze probeert toch een soort moeder te zijn voor Fee. Ook als Inigo Fee een plek aanbied, twijfelt ze of ze het wel zou moeten aannemen, terwijl het voor Sabine toch wel alles wat makkelijker zou maken.

Sandra B: Ik vind het een geloofwaardig verhaal. Ik denk wel dat de meeste dingen die in het boek voorkomen ook in het echte leven zou kunnen gebeuren. Je hoort wel vaker dat mensen slaap wandelen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee.

Hanneke: De locatiebeschrijvingen waren duidelijk. Groot magazijn, stellingen, heftrucks. Kantoor erboven met typisch kantoorvolk (roddelen, collega te kakken zetten, schrikken als iemand het voor die persoon opneemt, nog harder schrikken als de baas zich ermee gaat bemoeien...) Netjes, geordend huis van Inigo (met heel veel nieuwe sloten). Huiselijke chaos bij Sabine, met een tevreden spinnende kat erbij.

Desiree Domeyer: Zeker bij een thriller denk ik dat het geloofwaardig moet zijn, anders kies ik er wel voor een ander genre op dat moment te lezen. Je moet je kunnen inleven en het verhaal moet onder je huid kruipen. Wanneer iets minder geloofwaardig is zal dit minder gebeuren bij mij en zal het boek mij minder aanspreken. Bij de speelgoedman kruipt het zeker onder mijn huid en wil je verder lezen, ook omdat je weet dat het zou kunnen gebeuren (soms niet teveel bij nadenken).

Titel

De titel van ons boek ‘De Speelgoedman’, kan op verschillende manieren verklaard worden. Ik was benieuwd.

Stefanie: Inigo wordt De speelgoedman genoemd omdat hij (houten) speelgoed maakt en ook repareert voor kinderen. Als ik er verder over nadenk, wordt Inigo door Justin ook wel een beetje gebruikt als speelgoed.

Sannejms: De titel hoort overduidelijk bij zijn bijnaam. En natuurlijk ook omdat hij altijd speelgoed voor iedereen maakt en repareert. De titel past heel erg goed omdat het verhaal ook om Inigo draait. In het begin dacht ik dat het om een moordenaar zou gaan die zieke dingen met zijn slachtoffers deed maar dat komt voornamelijk door het plaatje op de cover denk ik.

Opbouw

‘De Speelgoedman’ bestaat uit vier delen. Hoe vinden onze lezers het boek opgebouwd?

Desiree Domeyer: De delen waren goed gekozen. Elk deel leek een nieuwe aflevering van een serie. In het eerste deel moest je er wel goed bijblijven. Door de tijdsverschillen kwam het soms wat verwarrend over. Wel levert het veel vragen op die door het boek heen worden beantwoord.

Miranda Nies gaf iets aan wat vervolgens heel herkenbaar bleek te zijn. Dit was een boek waar we even voor mochten gaan zitten. Zo’n feestje van herkenning is heerlijk. Miranda: Ondanks het feit dat ik moest wennen aan de tijdsprongen doorheen het boek, en ik het in het begin verwarrend vond dat het verhaal vanuit Ik-persoon en derde persoon werd verteld, vond ik het wel goed en duidelijk opgebouwd. Er zit echt een goede, opbouwende lijn in het verhaal, die per deel duidelijker en duidelijker wordt. Het is wel een boek waar je echt voor moet gaan zitten. Snel effe tussendoor lezen lukte me niet, want dan was ik constant de draad kwijt.

Een groot deel van ons heeft het gevoel dat de dood van Sabine wat onderbelicht is in vergelijking met de aandacht die Inigo krijgt. We blijven met vragen achter. Johan Buts: Het is inderdaad vreemd, nu ja, dat de dood van Sabine niet zo werd uitgesponnen, in vergelijking met de problemen die Inigo voor heeft. Deze zijn wel goed onderbouwd, soms wat langdradig, en er blijft een constante spanning waardoor je toch de hele tijd blijft denken dat hij zelf met de dood van Sabine te maken heeft, maar dat denkt hij zelf ook. Het lijkt me dat de auteur zich hier goed over heeft geïnformeerd, il faut le faire ;)

Ontknoping

Hoe vonden we de ontknoping van het boek? Gemiddeld kreeg deze een 8,5! Meer dan cum laude. Mocht er iemand nog twijfelen of dit boek wat voor hen is.. de ontknoping is in ieder geval top!

Sandra B: Ik vond het erg verrassende ontwikkelingen en iets wat ik dacht ook nog zo zou zijn dat Inigo een tweeling broer had. Ik heb dat op een van de eerste vragen op beantwoord maar ik dacht toen dat zou niet kunnen... maar toch. :-) Wat ik erg vond (maar wat is erg )is het einde aller eerst omdat het boek dan uit is maar ook dat ik vragen had van hoe dan en wie je vraagt je af is Fee nu echt met Justin verder gegaan die zich nu voor doet als Inigo?......Ik geeft het boek toch wel een dikke 10 ook omdat ik het gevoel heb om het boek nogmaals te willen lezen misschien niet nu meteen maar ooit wel.

Tip & Top voor de auteur

Heleen van den Hoven keek mee met onze leesclub en beantwoordde onze vragen. Superleuk natuurlijk! Daarop voortbordurend dacht ik dat het leuk zou zijn om een duimpje omhoog en een duimpje omlaag (top & tip) te geven aan Heleen.

TOP wordt het meest genoemd:

  • De research van Heleen
  • De korte hoofdstukken
  • Indeling in 4 delen
  • Sterk verhaal wat goed in elkaar zit

Als TIP wordt het meest genoemd:

  • Een nieuwe thriller van Heleen waar Connie een hoofdrol in speelt. We willen meer zien van deze detective.
  • Wat veel/overweldigend op het einde
  • Uitwerking rondom dood Sabine

Een enthousiaste tip van Stefanie: Een TIP: thrillers blijven schrijven en het personage van Connie een eigen boek of serie geven.

En een enthousiaste top van Steph: Top: de psychologische spanning die werd verwerkt in het verhaal. Wie is Inigo? Is hij nu betrouwbaar of niet? Het was super en fascinerend!

Afsluiting club

De tijd vloog voorbij! Vliegt natuurlijk ook als je het gezellig hebt. Als afsluiting vroeg ik of de leesclubleden de vraag wilde stellen die nog niet gesteld was aan hun ‘collega’s. Dat zorgde voor een interactieve afsluiting. Superleuk! Johan is als enige man goed overeind gebleven en de interactie tussen Vlamingen en Nederlanders was goed!

Lieve van Eeckhout vroeg of we het boek zouden herlezen nu alle vragen zijn gesteld. Soms geeft dat een ander perspectief over bepaalde passages die je niet bijbleven en nu net wel of net niet omdat je weet hoe het afloopt. Ongeveer de helft van ons overweegt dit of heeft het zelfs al ingepland..

Sannejms is benieuwd welk boek we aan Heleen zouden aanbevelen en denkt zelf aan Schone Slaapsters van Stephen en Owen King. Een bijzonder boek met een rijke fantasie.

Johan Buts blijkt ongelofelijk uitgebreide notities te maken! Kantjes vol keurig handschrift. Petje af. Sommigen van ons werken ook zo, anderen dromen daar alleen maar van.

Dank voor de inzet en deelname aan deze leesclub. Ik heb er van genoten om deze club te coördineren en hoop dat jullie het leuk vonden om mee te doen!

Groetjes, Eveline



Reacties op: Eindverslag leesclub De Speelgoedman - Heleen van den Hoven

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Heleen van den Hoven

Heleen van den Hoven

Alles wat met boeken te maken heeft, doe ik graag.Lezen, schrijven en vormgeven....