Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De spiegel van ons verdriet van Pierre Lemaitre

op 03 november 2020 door

De Franse schrijver Pierre Lemaitre won de prestigieuze Prix Goncourt voor Tot ziens daarboven en zijn boeken worden goed ontvangen in Nederland. De spiegel van ons verdriet is het derde deel van de ‘interbellum’-trilogie. Op Hebban lees je een fragment en kun je je inschrijven voor een leesclub met het boek. 

Pierre Lemaitre is opgeleid als psycholoog en een autodidact in de literatuur. Sinds 2006 is hij schrijver van beroep. Hij schreef niet alleen literaire romans, maar ook thrillers, zoals Vrije val. Zijn bekroonde Tot ziens daarboven is in 2020 ook als graphic novel verschenen. In Nederland en België verkocht Lemaitre inmiddels meer dan 90.000 boeken. Zijn nieuwste boek is de hekkensluiter van de 'interbellum'-trilogie.

De eerste delen van de trilogie verschenen in het Nederlands als Tot ziens daarboven (2014) en De kleuren van de brand (2019). In oktober verscheen De spiegel van ons verdriet, vertaald door Andreas Dijkzeul. Het eerste deel speelt zich af vlak na de Eerste Wereldoorlog, te midden van de verwoesting, De kleuren van de brand in 1927 en in dit laatste vuistdikke deel speelt het verhaal zich af tussen april en juni 1940.

De spiegel van ons verdriet

De spiegel van ons verdriet speelt zich af tussen 6 april en 13 juni 1940, het Duitse leger rukt op naar Parijs en een exodus van burgers en militairen naar het zuiden komt halsoverkop op gang. Centraal staan vier onvergetelijke personages die uiteindelijk allen terechtkomen in een kapel die is omgebouwd tot vluchtelingenopvang.

Lemaitre is de meester van vindingrijke plotlijnen, cliffhangers, bijna aandoenlijk egoïstische personages en rake dialogen. In zijn filmische opzet is het tempo hoog en worden historische gebeurtenissen verweven met het leven van gewone ‘kleine’ mensen. De opmars van de Duitsers, de incompetente Franse regering en legerleiding, de ontreddering van de soldaten, het leed van de vluchtelingen.

De spiegel van ons verdriet gaat ook over onze maatschappij. Een geëngageerde historische roman die resoneert met de actualiteit waarin wij leven.

Leesfragment

Ben jij al bekend met het werk van Pierre Lemaitre, of ben je benieuwd naar zijn schrijfstijl? In dit fragment maak je kennis met De spiegel van ons verdriet. Als je direct verder wilt lezen kun je je onderaan dit artikel inschrijven voor de leesclub die we met het boek organiseren.

Leesfragment De spiegel van ons verdriet



Reacties op: De spiegel van ons verdriet van Pierre Lemaitre

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre (Parijs, 1956) is een Franse scenarioschrijver voor film en...