Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De verwisseling van Maggie Brookes

op 07 september 2020 door

Hoewel Maggie Brookes al dertig jaar universitair docent creatief schrijven is en onder haar getrouwde naam, Maggie Butt, vijf poëziebundels heeft afgeleverd, is De verwisseling haar debuutroman. Zoals ze zelf zegt: 'I have come across some great stories, and told them in a variety of forms, but none was as good as Izzy’s.' Ze hoorde het verhaal van een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, die krijgsgevangene was en Izzy daar kende. De man vertelde haar de geschiedenis tijdens een lift, en het liet Brookes niet los.

'He said, "I bet I could tell you a story about the war which would make your hair stand on end," and I was hooked.'

Als onderdeel van haar onderzoek voor het boek, dat in het Engels verscheen als The Prisoner's Wife en door Marga Blankestijn werd vertaald naar het Nederlands, reisde Brookes af naar Tsjechië, Polen en Duitsland. Ze reed de route van Dodenmars, waarin zo'n 30.000 geallieerde krijgsgevangenen tijdens de laatste maanden van de oorlog geforceerd werden in de winter door Polen en Duitsland te trekken. Ze deed gedegen onderzoek naar het verhaal over de jonge vrouw die, vermomd als man, haar echtgenoot het krijgsgevangenkamp in volgt om bij elkaar te kunnen blijven.

De verwisseling

Tsjechoslowakije, 1944. Midden in het door de nazi’s bezette gebied bewerkt Izabela met haar moeder het land van hun boerderij. Ze zijn alleen; haar vader en broer hebben zich aangesloten bij de partizanen. Dan wordt een groep Britse krijgsgevangenen uit een nabijgelegen kamp te werk gesteld op het land van Izabela’s familie. Het is hulp die ze niet kunnen afslaan, voor hun eigen veiligheid. Tijdens het maandenlange, harde werk onder de ogen van de Duitse bewaking gebeurt het onmogelijke: Izabela wordt verliefd op Bill, een van de Britse soldaten, en hij op haar. Samen bedenken ze een ongelooflijk plan om bij elkaar te kunnen blijven.

Leesfragment

Spreekt dit buitengewone verhaal over de kracht van liefde en moed jou aan als lezer? Hieronder vind je een leesfragment waarin je kunt zien of ook de schrijfstijl van Brookes je aanspreekt. In dat geval schrijf je je natuurlijk ook in voor de leesclub met De verwisseling

Lees de eerste 30 pagina's



Reacties op: De verwisseling van Maggie Brookes

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Maggie Brookes

Maggie Brookes

Maggie Brookes schrijft al verhalen en gedichten sinds ze zes jaar oud was. Na h...