Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag De Zweedse affaire

op 16 november 2021 door

Op 30 september druppelden de blije berichten in het leeslubcafé binnen en werd het begin van de kennismaking gestart. De boeken werden al snel geleverd door Xander Uitgevers. Nadat iedereen het boek ontvangen had werd er twee weken leestijd gegeven. Zo startten we met de eerste vraag op 21 oktober. Sommigen hadden al eerder boeken van Karen Swan gelezen en voor anderen was het de vuurdoop. Ik vond het in deze leesclub erg bijzonder dat er veel tegenstellingen waren, maar de meesten erg genoten hebben van het verhaal. 

Personages:

De meesten vielen voor de personages van Linus of Bell, maar toch waren de meningen ook erg verdeeld. Emil werd vaak als minst sympathiek genoemd maar Rik zegt daarover: "Misschien een beetje controversieel, maar mijn favoriete personage is Emil. Ik denk eerder dat mijn favoritisme geleid wordt door bewondering". Terwijl Loraine het volgende over hem schrijft: "Iemand die ik niet zo leuk vond was Emil, hij manipuleerde iedereen om zich heen" Dat maakt een leesclub natuurlijk ook leuk al die verschillende meningen over hetzelfde boek. 

Land:

Het verhaal speelt zich in Zweden af. Nanna BBB schrijft hierover: Ik had niet perse het gevoel dat ik in Zweden was, het had ook zomaar ergens anders kunnen zijn. Misschien ook omdat ik nog nooit in Zweden ben geweest. Wel had ik echt het gevoel in een prachtige omgeving te zijn, voelde ik de vakantie fibe en de sfeer van Midsommar. Malika zegt het volgende: "Momenteel ben ik zelfs in Stockholm en gisteren deden we een uitstapje richting de eilanden en spontaan kwamen er mij stukken uit het boek voor ogen; de tochten met de kajak tussen de eilanden, Linus die zijn vlag zwaaide naar Hanna, de mooie vakantiehuisjes. Dat is wel heel bijzonder dat je ter plaatse kan kijken of het klopt wat Karen Swan geschreven heeft. 

Schrijfstijl: 

Waar Daniii het volgende over zegt: "De schrijfstijl vond ik erg prettig. Het verhaal is erg vlot geschreven en dat vind ik erg fijn. Ik zat meteen in het verhaal en vloog door het boek heen!" Jolien schrijft:  "Ik vond de schrijfstijl iets te gedetailleerd waardoor het boek minder vlot las. Door de vele details, die wel een goed beeld van de omgeving schetsen, maar niet bijdragen aan het verhaal vond ik dat er behoorlijk wat concentratievermogen nodig was om het te lezen". Jolanda was weer erg enthousiast over de schrijfstijl "heerlijke schrijfstijl, werd meteen gegrepen door het verhaal waardoor ik het boek moeilijk kon wegleggen. Vlotte schrijfstijl, duidelijke taal heerlijk!"

Vragen:

Bij vraag 9 mochten de leesclubleden zelf een vraag stellen. Marysse is benieuwd naar: "Als er een vervolg op de Zweedse affaire zou komen wil je dit gaan lezen en waar zou het over kunnen gaan? Als de Zweedse affaire ipv een romantische boek een andere soort gerne zou zijn, welke zou dit dan zijn zonder heel veel te veranderen?" Leuke vraag en Janet vraagt aan ons "Linus hecht zich erg aan Bell en Bell hecht zich aan Linus. Zou haar liefde voor Emil zonder het bestaan van Linus net zo groot zijn geweest?

Thema's:

Rita zegt "In dit boek vind ik het thema 'liefde' dat primeert en nog meer specifieker 'de moederliefde'"met daarna een mooie uitleg. Ook Ellen vind dat het hoofdthema "Liefde in al zijn facetten is voor mij het hoofdthema" en geeft er ook een mooie uitleg bij. En ook Kaartenvrouwtje legt uit waarom zij de volgende thema's eruit heeft gehaald:  Liefde, moederliefde, vaderliefde en vriendschap. 

Ondanks dat er best veel tegenstrijdigheden waren hebben de meesten genoten van het verhaal en eindigt de leesclub op een 3.7 gemiddeld en dat is toch een erg nette score. Het volgende boek van Karen Swan ligt alweer bijna in de winkels en komt op 2 december uit met de titel Het winterse avontuur en het speelt zich in Amsterdam af. 

Iedereen bedankt voor je deelname aan de leesclub en het beantwoorden en bedenken van de vragen en wie weet tot een volgende keer.

Groetjes

Jeanet



Reacties op: Eindverslag De Zweedse affaire

Meer informatie