Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Djinn patrouille op de Paarse Lijn van Deepa Anappara

op 17 maart 2020 door

Djinn patrouille op de Paarse Lijn kreeg van Hebban al een 4****-recensie. De schrijnende waarheid van 180 vermiste, Indiase kinderen per dag  wordt door oud-journaliste Deepa Anappara in een indrukwekkend fictiedebuut neergezet. Nog voor het boek gepubliceerd werd, won het al drie prijzen.

Lees Marvins 4**** Hebban-recensie

Djinn patrouille op de Paarse Lijn

De auteur

Deepa Anappara werd geboren in Kerala, in het zuiden van India. Ze werkte elf jaar als journalist in Mumbai en Delhi. Haar stuk over de impact van armoede en religieus geweld op de scholing van kinderen leverde haar de Developing Asia Journalism Award op, de Every Human Has Rights Media Award en de Sanskriti-Prabha Dutt Fellowship in Journalism. Uiteindelijk verhuisde ze naar Engeland, waar ze Creative Writing ging studeren. 

Anappara besloot haar kennis in een fictionele vorm te gieten en begon het verhaal van Djinn patrouille op de Paarse Lijn vorm te geven. Voor delen van het boek ontving ze maar liefst drie prijzen, wat ervoor zorgde dat er flinke interesse ontstond om het boek uit te geven. Uiteindelijk werden de vertaalrechten verkocht voor 19 talen, waaronder de Nederlandse uitgave door Hollands Diep in vertaling van Anneke Bok.

Momenteel werkt Anappara aan het behalen van haar Creative-Critical Writing PhD aan de University of East Anglia. Djinn patrouille op de Paarse Lijn zal daarom zeker niet het laatste zijn wat we van deze auteur horen.

Het boek

Drie weken geleden was ik gewoon een schoolkind,
nu ben ik detective en heb ik een baantje bij een theekraam.

De negenjarige Jai woont in een naamloze stad in het noorden van India. Hij kijkt te veel realityshows over politie, denkt dat hij slimmer is dan zijn vriendin Pari (ook al haalt die altijd hogere cijfers) en ziet zichzelf als een betere baas dan Faiz (terwijl Faiz degene is met een baan).

Wanneer een jongen van hun school vermist wordt, besluit Jai de kennis die hij heeft opgedaan tijdens het kijken van Police Patrol in de praktijk te brengen. Met Pari en Faiz aan zijn zijde waagt Jai zich in de gevaarlijkste delen van de uitgestrekte Indiase stad: de bazaar na sluitingstijd en zelfs het laatste metrostation van de paarse lijn. Maar kinderen blijven verdwijnen en het drietal moet doodsbange ouders, een onverschillige politie en kwaadaardige djinns onder ogen zien om de waarheid aan het licht te brengen.

Leesfragment

Naast een echte aanrader voor literatuurlezers is dit boek ook heel mooi voor de YA-doelgroep die iets meer uitdaging wil. Heb je genoten van auteurs als Niccolo Ammaniti, wil je meedoen aan de leesclub of ben je gewoon nieuwsgierig naar de schrijfstijl van Anappara? Lees hieronder de sneak preview van Djinn patrouille op de Paarse Lijn. 

Lees de eerste 32 pagina's van het boek



Reacties op: Djinn patrouille op de Paarse Lijn van Deepa Anappara

Meer informatie

Gerelateerd

Over