Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

In een land zonder vogels van Harry Kalmer

op 26 februari 2021 door

Harry Kalmer (1956-2019) schreef zowel korte verhalen en romans als toneelstukken. Zijn werk werd meermaals bekroond en op shortlists geplaatst. Hij schreef zowel in het Engels als in zijn moedertaal Afrikaans, toch werden Kalmers romans niet eerder naar het Nederlands vertaald. Dat het nu toch zover is, is deels te danken aan de actualiteit van zijn laatste roman.

'Verbijsterende roman. Smeekt om herlezen en nabetrachting.' – Litnet

Kalmer studeerde Afrikaans-Nederlands en drama, en werd daarna ingelijfd in het leger om te vechten in de onafhankelijkheidsoorlog van Namibië (voorheen Zuid-West Afrika). Deze ervaring vormde Kalmer, evenals zijn literaire werken. Hij kreeg bekendheid als een van de Tagtigers, een anti-Apartheid literaire groep in Zuid-Afrika. In een land zonder vogels is een toekomstroman over een dystopische wereld, een boek waarin onderdrukking centraal staat.

Een land zonder vogels

Het was het vijftiende jaar van de econocratie. Politieke partijen waren vervangen door corporaties. Dankzij de technologie, de toenemende regenval en het veranderende klimaat konden we onderdak bieden aan bijna 150.000 verkleumde, dankbare Amerikanen en Canadezen. Voor zowel de nieuwkomers als de gevestigde inwoners braken er tijden van voorspoed en een beter leven aan. Dat geloofden we tenminste, of zo werd het ons verteld. Maar nu leer ik een nieuwe taal. De taal van de herinnering.

In een wereld waarin alles gecontroleerd wordt, raakt een arts betrokken bij een complot waarvan hij de omvang niet bevat. Op zijn vlucht door een verwoest landschap blijkt hij slechts een pion te zijn. Tot hij beseft dat zijn herinnering en zijn eigen wil niet door een ander beheerst kunnen worden.

In een land zonder vogels is een roman die ingaat op de vraag wat het betekent om mens te zijn. Is een verzetsdaad het enige antwoord in een omgeving van onderdrukking?

Leesfragment

Klinkt deze futuristische roman jou goed in de oren en ben je geïntrigeerd? Lees hieronder een sneak preview van het eerste hoofdstuk en ontdek of ook de schrijfstijl je aanspreekt. In dat geval schrijf je je natuurlijk direct in voor de leesclub met het boek.

Lees hier de eerste pagina's van Een land zonder vogels



Reacties op: In een land zonder vogels van Harry Kalmer

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Harry Kalmer

Harry Kalmer

Harry Kalmer (1956-2019) was een Zuid-Afrikaans schrijver van korte verhalen, ro...