Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 26 februari 2021 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

1 Opwarmertje

1a. Waarom heb je je voor deze leesclub ingeschreven? Vertel wat meer over je motivatie, de reden dat net dit boek je aansprak.

1b. Wat zijn je verwachtingen zowel wat betreft het verhaal als de leesclub?

2 De buitenkant

2a. Wat vinden jullie van de cover? Zou je dit boek spontaan vastnemen enkel op basis van de cover? Wie of wat denk je op de cover te zien?

2b. Passen titel en cover bij elkaar? Passen cover en titel bij de sfeer van dit verhaal?

2c. Los van dit boek: Door wat laat jij je leiden bij de keuze van een boek? Laat jij je daarbij makkelijk (ver)leiden door de cover of net niet?

3 Schrijfstijl en perspectief

3a.Hoe beviel de schrijfstijl van Kalmer je? Kalmer was eveneens journalist en toneelschrijver. Kon je daar iets van terugvinden in de schrijfstijl van dit verhaal? Wat wil je graag kwijt over de stijl van Kalmer? Doet zijn stijl je aan (een) andere auteur(s) denken?

3b. In deel één en deel drie van In een land zonder vogels maakt Kalmer gebruik van twee verschillende perspectieven. Waarom doet hij dit zo? Vind je het functioneel, nuttig, nodig, overbodig, ...?

3c. Geef een voorbeeld van een zin/alinea die jij kenmerkend vind voor de schrijfstijl van dit verhaal. Kies een zin/alinea die voor jou positief of negatief opviel wat betreft de stijl.

4 Personages

4a. Leren we Adam Burger voldoende kennen? Welke ontwikkeling zie je hem doormaken?

Typeer het karakter van Adam Burger met twee à drie woorden? Herken je iets van jezelf in hem?

4b. Welke acties die hij onderneemt kan je begrijpen en welke niet?

Hoe ver zou jij gaan om het leven van je partner/een geliefd persoon te redden?

5. Opbouw

5a. Het boek bestaat uit drie delen. De titel van elk deel verwijst naar vogels: fladderen, vliegen en landen. Wat is volgens jou de betekenis van deze titels en hoe passen ze bij elk deel?

5b. Vind je de gebruikte opbouw spannend of boeiend? Welke elementen vind je goed, welke had je liever anders gezien? (Hier mag je gewoon alles kwijt wat je over spanning,opbouw kwijt wil)

5c. Wat vond je van het einde?

6. Quotes

Welke quote/zin viel jou op of zette je aan het denken? Kies er elk eentje uit en reageer op elkaar.

7 Actueel

7a. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst. Welke actuele of maatschappijkritische thema’s vinden we desondanks terug in deze roman? In hoeverre schept Kalmer een realistisch toekomstbeeld?

7b. Op bladzijde 70 en 71 heeft Adam het over het ontstaan van de econocratie.

‘De democratie werkte niet meer. […] We waren klaar voor verandering. Welke verandering dan ook.’ […] Op een betere toekomst voor iedereen, maar vooral voor onszelf.’

De mensen zijn allemaal toe aan verandering. Waar en hoe zie je dit in de huidige maatschappij terug? Welke omstandigheden zorgen ervoor dat ‘men’ die verandering haast kritiekloos omarmt? Wanneer of in welke mate zou het jou ook kunnen overkomen mee te gaan in zo’n staatsvorm? Zie jij het mogelijk dat een econocratie goed werkt en aan welke voorwaarden moet die dan voldoen?

8. Hoofdvogel?

8a. In een land zonder vogels werd postuum genomineerd voor de KykNet-Rapport-prijs 2020, een belangrijke Afrikaanse prijs. Waarom vind je deze nominatie (on)terecht?

Ik noteerde deze drie quotes over boeken:

Met een beetje geluk laat een goed boek je anders naar de wereld kijken. Adriaan van Dis

The worth of a book is to be measured by what you can carry away from it. James Bryce

When you read a great book, you don’t escape from life, you plunge deeper into it. Julian Barnes

8b. In hoeverre heeft dit boek je aan het denken gezet en vind je In een land zonder vogels een boek met een ‘ietsje meer’?

9. Eigen vragen

Zijn er bepaalde zaken die we nog niet besproken hebben die jij graag wil aanhalen? Heb je nog vragen of opmerkingen over het verhaal? Ga je gang…

10. Terugblik

Zijn je verwachtingen uitgekomen?

Waarom en aan wie zou je dit boek wel/niet aanraden?

Typeer dit boek met drie kernwoorden.

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Harry Kalmer

Harry Kalmer

Harry Kalmer (1956-2019) was een Zuid-Afrikaans schrijver van korte verhalen, ro...