Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 7: Actueel

op 13 april 2021 door

Hier en daar werd in deze leesclub al verwezen naar de actualiteit. We gaan er hier wat dieper op in. Het is niet nodig elke tussenvraag gedetailleerd te beantwoorden. Ze dienen vooral om richting te geven en om te overdenken. Vooral reageren op elkaar maakt dit topic boeiend.

7a. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst. Welke actuele of maatschappijkritische thema’s vinden we desondanks terug in deze roman? In hoeverre schept Kalmer een realistisch toekomstbeeld?

7b. Op bladzijde 70 en 71 heeft Adam het over het ontstaan van de econocratie.

‘De democratie werkte niet meer. […] We waren klaar voor verandering. Welke verandering dan ook.’ […] Op een betere toekomst voor iedereen, maar vooral voor onszelf.’

De mensen zijn allemaal toe aan verandering. Waar en hoe zie je dit in de huidige maatschappij terug? Welke omstandigheden zorgen ervoor dat ‘men’ die verandering haast kritiekloos omarmt? Wanneer of in welke mate zou het jou ook kunnen overkomen mee te gaan in zo’n staatsvorm? Zie jij het mogelijk dat een econocratie goed werkt en aan welke voorwaarden moet die dan voldoen?



Reacties op: Vraag 7: Actueel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Harry Kalmer

Harry Kalmer

Harry Kalmer (1956-2019) was een Zuid-Afrikaans schrijver van korte verhalen, ro...