Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 8: Kunst

op 07 september 2022 door

We maken een klein uitstapje naar kunst. Want daar gaat dit boek natuurlijk ook in grote mate over. De cover is al kunst te noemen en Jael heeft fijne herinneringen aan het Rupsenhuis van Sibylla. En het is al even genoemd, maar als Jael papier en verf ruikt voelt ze zich even helemaal zichzelf. 

8. Wat vind je van de cover van het boek? Zou je het in de boekhandel hebben opgepakt of zelfs gekocht?

8a. Leib is zetter in de drukkerij en Jael neemt zijn baan over als hij te ziek is, omdat zij Hebreeuws kan. Ze zorgt er ook voor dat Marie weet dat ze bij Sibylla werkt en een tekening of schilderij van iets exotisch kan maken voor haar man. Allemaal om geld te verdienen als vrouw, wat in die tijd behoorlijk moeilijk was. Wat vind je van de manieren waarop Jael aan geld komt? En zou je nog andere manieren kunnen bedenken?

8b. Zonder boekdrukkunst zouden wij hier nu deze discussie niet voeren en zou Hebban ook niet bestaan. Ik heb op youtube een mooi (Engelstalig) filmpje gevonden over de boekdrukkunst: filmpje. Heb je wel eens een ouderwetse drukpers in werking gezien? Of zelf boekdrukkunst beoefend?

8c. Op pagina 168/169 zegt Jael: ‘Juist de combinatie licht en duister maakt de plaat zo intrigerend. Sibylla ziet ook schoonheid in wezens die verafschuwd worden.’
Zie je dit ook terug in de rest van het boek? En zo ja, op wat voor manier(en)? 

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.



Reacties op: Vraag 8: Kunst

Meer informatie