Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 04 mei 2021 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel. Het is dus niet de bedoeling dat de vragen onder dit artikel beantwoord worden.

Hieronder zie de leesclubvragen met een linkje naar de pagina waar de vraag staat. 

LEESCLUBVRAGEN Het tango algoritme

1: Cover en verwachting (klik hier voor de link)

1.a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de afbeelding in combinatie met de titel, heeft het de uitstraling van een thriller?

1.b Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.

1.c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?

2: Titel, motto en proloog (klik hier voor de link)

2.a Vind je nu je het boek gelezen hebt Het tango algoritme een passende titel? Leg uit waarom wel of waarom niet.

2.b Het boek begint met met het volgende citaat:

Voor iedereen die zijn passie niet delen kan: dansers zonder tangosalons, zangers zonder koor en musici zonder orkest. El tango te espera (De tango wacht op je)

Zie je nu je het boek uit hebt een link tussen dit citaat en het verhaal? Graag met toelichting. De tango krijgt nog een eigen vraag.

2.c Wat vind je in het algemeen van een dergelijk motto in een boek? Neem je het voor kennisgeving aan of zet het je direct aan het denken? Graag met toelichting.

2.d Het boek begint met de proloog. Was je hierdoor direct getriggerd en bleef het in je achterhoofd spelen? Of had het voor het verhaal ook weggelaten kunnen worden?

3. Personages en perspectieven (klik hier voor de link)

3.a Het is een behoorlijk aantal personages dat via de perspectiefwisselingen het verhaal vertelt. Vind je dat deze personages allemaal nodig waren? Licht je antwoord toe.

3.b Het verhaal kent geen alwetende verteller. Je leert de personages kennen vanuit hun eigen perspectief en via de manier waarop de andere personages hen zien. Hierdoor leer je toch verschillende kanten van elk personage kennen. Heb je het idee dat je alle personages en hun beweegredenen hebt kunnen doorgronden? Licht je antwoord toe.

3.c Er zijn verschillende personages die we alleen vanuit het perspectief van de hoofdpersonages leren kennen, zoals Simon, zijn ouders en zusje, Pierre (de secretaris van Viggo) en Alan (de collega van Charles). Denk je dat je een betrouwbaar beeld van deze personages hebt gekregen? Licht je antwoord toe.

3.d Wie was je favoriete personage en wie sprak je het minst aan en waarom?

4. Schrijfstijl (klik hier voor de link)

4.a. Hoe zou je de schrijfstijl van Heleen van den Hoven omschrijven? Kan je een quote uit het boek geven waarin je je mening over haar schrijfstijl bevestigd ziet.

b Vond je de schrijfstijl prettig lezen of had je misschien door bijvoorbeeld woordgebruik moeite om in het verhaal te komen? Graag met toelichting.

c. Was het een schrijfstijl die je, in combinatie met de perspectiefwisselingen, had verwacht bij een thriller? Graag met toelichting waarom je dat vindt.

5. Spanningsopbouw en plot (klik hier voor de link)

5.a. Wat vond je van de spanningsopbouw? Vond je het gedoseerd opgebouwd of had het voor jou misschien sneller of langzamer gemogen? Graag met toelichting.

5.b. Er zijn meerdere plottwists. Vond je die verrassend of zag je ze misschien al aankomen? Welke plottwist vond je het meest verrassend en/of origineel en waarom?

5.c Wat vond je van de uiteindelijke ontknopig? Wist de auteur je te verrassen of zag je het al van mijlenver aankomen?

6. De tango (dans en algoritme) (klik hier voor de link)

6.a Het tango algoritme lijkt de essentie van het verhaal te zijn, maar de tango als dans is eigenlijk de rode draad door het verhaal. De dans wordt toegelicht via de uitleg van de verschillende passen, bijna altijd voorafgaand aan het perspectief van Viggo: beginnend bij Mirada (blz. 8) en via Cortina (blz. 87), Sacada (blz. 111), Cadencia (blz. 163), Media Luna (blz. 204), Corte (blz. 237), Pausa (blz. 280), Corrida (blz. 330), Soltada (blz. 385) naar Salida (blz. 396) . Zie je een verband tussen deze uitleg en het gedeelte van het verhaal dat erop volgt?

6.b Vind je het een logische keuze om deze twee ogenschijnlijk niet veel met elkaar te maken zaken te combineren? Licht je antwoord toe.

7. Thema's (klik hier voor de link)

7.a Heleen van den Hoven heeft verschillende belangrijke thema's in het verhaal verwerkt. Welke thema's kan je benoemen?

7.b Wat was voor jou het belangrijkste thema in het verhaal? Licht toe waarom.

8. Geloofwaardigheid (klik hier voor de link)

8.a Een thriller hoeft niet geloofwaardig te zijn (wat mij betreft liever niet eigenlijk). Ben je het met deze stelling eens? Waarom wel of waarom niet?

8.b Hoe geloofwaardig vind je (delen van het) verhaal van Het tango algoritme?

8.c Denk je dat dit in het echte leven zou kunnen gebeuren? Waarom wel of waarom niet?

9. Quotes (klik hier voor de link)

Zijn je mooie of opvallende zinnen opgevallen?

Ik had deze gemarkeerd:

Ik vergeet dat ik alleen ben. In mijn gedachten leidt een nieuwe partner. Dansend realiseer ik me dat er dingen gebeuren, in en om mij heen. De macht die ik soms achter het toestenbord voel vloeit over in de tango. Er is verandering op komst. In de spiegels danst een gevaarlijke vrouwl Giros completos kan ik veroorzaken, totale omwentelingen.
Op dit moment leid ik de dans. (blz. 47).

Ik ben benieuwd welke quote jullie is opgevallen.

10. Verwachtingen: uitgekomen of niet? (klik hier voor de link)

10.a Zijn je verwachtingen die je bij vraag 1 uitsprak uitgekomen? Waarom wel of misschien wel waarom niet?

10.b Zou je een volgend boek van Heleen van den Hoven ook willen lezen of als dit je eerste kennismaking met haar is ook haar eerdere boeken gaan lezen? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.

10.c Is er iets wat je nog hebt gemist in deze leesclub en/of is er nog iets wat je je medelezers zou willen vragen, dan kan je dat hier melden of vragen.

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Heleen van den Hoven

Heleen van den Hoven

Alles wat met boeken te maken heeft, doe ik graag.Lezen, schrijven en vormgeven....