Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lente van Ali Smith

op 19 juni 2020 door

De shortlists van de Europese Literatuurprijs zijn bekend! Met elk van deze genomineerde boeken organiseert Hebban in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds een leesclub. Meedoen? Schrijf je hieronder in.

De Europese Literatuurprijs bekroont een roman geschreven in een taal van een land dat bij de Raad van Europa hoort. Ook bekroont de prijs de Nederlandse vertaling van deze roman, die geldt als voorbeeld van een excellente vertaling. De prijs vraagt specifiek aandacht voor romans uit het Europese taalgebied en benadrukt daarmee de literaire diversiteit en de culturele rijkdom van Europa.

Omdat de Europese Literatuurprijs dit jaar voor de tiende keer wordt uitgereikt, werd de longlist van 2020 ook gelezen door een studentenjury, naast de reguliere vakjury. Beiden kiezen ze hun eigen shortlist én winnaar, met geldprijzen voor zowel de auteur als de vertaler. 

Bekijk alle lezingen in de Vertalersgeluktournee

Lente

Uit het juryrapport van de ELP studentenjury:

'Met een cynische tirade wordt de maatschappijkritische toon vanaf de eerste bladzijde gezet. Toch klinkt de roman als geheel niet onverbiddelijk, maar eerder bezorgd en bevlogen. […] Met een arsenaal aan middelen waaronder originele woordspelingen, zelfverzonnen afkortingen en herkenbaar hedendaags taalgebruik, behouden de vertalers de schwung die ook het origineel kenmerkt.'

Wat is de verbindende factor tussen Katherine Mansfield, Charlie Chaplin, Shakespeare, Rilke, Beethoven, Brexit, het heden, het verleden, het noorden, het zuiden, het oosten, het westen, een man die treurt om een verloren tijd, een vrouw die verstrikt zit in de moderne tijd? De lente. De grote koppelaar.

Met oog voor de migratie van verhalen in de loop van de tijd en voortbordurend op Pericles, een van de meest resistente en speelse stukken van Shakespeare, vertelt Ali Smith het onmogelijke relaas van een onmogelijke tijd. In een tijd van muren en lockdown gooit Smith de deur open. De tijd waarin we leven verandert de natuur. Zal deze tijd ook de natuur van verhalen veranderen? Hoop doet leven.



Reacties op: Lente van Ali Smith

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ali Smith

Ali Smith

Ali Smith werd in 1962 geboren in Inverness, Schotland. Vier van haar romans, w...