Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag - Wie liegt er en wie spreekt er de waarheid over dit boek??

op 06 januari 2019 door

Liegbeest

Jochem Nijhoff is vermogend, drieënveertig, advocaat en een bal. Samen met zijn oud-jaargenoten van het Utrechts studentencorps verheugt hij zich op hun vijfde lustrum dat dit keer in zijn buitenhuis op de Veluwe gevierd wordt. Toch verloopt niet alles even feestelijk als gepland.Vlak voor het lustrum valt een van zijn studievrienden van zijn paard en komt te overlijden. De politietwijfelt over de doodsoorzaak en er volgt een onderzoek.
Kort daarna wordt Jochem met de dood bedreigd en krijgen ook de andere jaargenoten vreemde appjes waaruit blijkt dat iedereen het volgende slachtoffer kan zijn. Jochem geeft zijn secretaresse Roos de opdracht op zoek te gaan naar een betrouwbare poetsvrouw voor zijn weekendfeestje. Een vrouw die de rotzooi vanhem en zijn vriendjes opruimt en tevens haar mond houdt.
Die vrouw is Hannah, een kennis van Roos. Hannah is gescheiden, bijna even oud als Roos en een alleenstaande moeder met een forse hypotheek. Jochem betaalt goed en Hannah kan het geld goed gebruiken.Bovendien kan ze zwijgen, heeft ze tegen Jochem gezegd toen hij vertelde dat er tijdens het lustrum vaak herinneringen aan hun groentijd worden opgehaald.Maar spreekt Hannah de waarheid als ze zegt haar mond te houden?
En hoe oprecht is Roos naar haar werkgever? Hoe zit het met de leugens van Jochem en zijn vrienden als ze stuk voor stuk iets voor elkaar te verbergen hebben?
Niemand is eerlijk, iedereen liegt; iedereen heeft een reden om te liegen en Hannah nog het meest…

De leesclub

Het boek las erg vlot en dat zorgde ervoor dat sommige lezers het boek al (zowat) uit hadden voor de laatste deelnemer het boek in handen kon houden. Willem zegt het heel mooi: ‘Dit boek bezorgt mij waarschijnlijk een kortstondig leesgenot.’ Dat is een uitspraak die voor sommigen heel positief zal zijn en voor anderen misschien iets minder positief.

Don’t judge a book by its cover, maar we doen het toch? Wat vond iedereen van die cover? Lacuna ‘mooi, rustig en toch vrij simpel’, Wilma ‘heldere kleuren, niet teveel poespas’, Willemien ‘weinig aansprekend, ouderwets’, Daan ‘een wat zoetere uitstraling’
Jullie horen het, niet iedereen was onverdeeld enthousiast over de cover, al was de meerderheid wel overtuigd van de schoonheid en het mysterie op de voorkant.

Een sterk begin van een boek is belangrijk. Die stelling probeerden we toe te passen op Liegbeest en eigenlijk was iedereen wel geïntrigeerd door het begin van het boek. Het stuk uit het verleden en de overgang naar het heden zorgen voor een prikkeling van de nieuwsgierigheid. Het pakte de meeste lezers eigenlijk direct. Willemien geeft aan, door middel van een paar voorbeelden, dat ze de gedachtegang van Joost wat kinderlijk vond en dat was wel leerzaam moment.

Bij de volgende vraag is Willemien opnieuw kritisch. Zonder spoilers weg te geven kan ik wel zeggen dat ze vond ‘dat de verhoudingen in het boek een beetje zoek waren’. De meeste deelnemers vinden Hannah het belangrijkste karakter uit het boek. Maryam en Daan komen verrassend uit de hoek door Joost te noemen. Het hele verhaal komt op gang met zijn slachtofferrol.
Of we de personages sympathiek vinden is weer een andere kwestie… Iedereen liegt namelijk, en dan is het moeilijk om iemand aardig te vinden.

De spanning is essentieel voor een thriller. Zat dat goed bij Liegbeest? Foxlady geeft aan dat het deel in het buitenhuis toch wat korter had mogen zijn. Het werd toch een beetje langdradig. Yvonne heeft nagelbijtend gelezen, maar Hannie vond het niet echt spannend. Misschien is Hannie meer spanning gewend in haar leven? ;)

Het begin van het boek gaat over zinloos geweld en dat hakt er ook wel in bij de deelnemers aan de leesclub. Renate zegt ‘De gedachte dat zulke dingen echt gebeuren is toch wel diep triest! Dat mensen zich tot dit soort acties verlagen.’ Daar sluit iedereen zich eigenlijk min of meer bij aan. Linda voegt daar nog aan toe dat ze de proloog eigenlijk heel werkelijk beschreven vond.

In drie woorden een boek beschrijven? Wilma doet dat op deze manier ‘Onvoorspelbare wraakzuchtige leugens!’

Als titel voldoet Liegbeest volledig aan de verwachtingen. Tilak had als alternatieve opties nog ‘Vals’ of ‘List’. Corina had nog ‘Vergelding’ als andere optie.

Wat vonden de lezers van het einde van het boek? Meike ‘Het einde vond ik, net als de meeste meelezers hierboven, iets te snel en te kort geschreven. Ik miste de details, maar de spanning zat er wel in. Het open einde vond ik wel passend en zette me aan het denken.’ Andere woorden die genoemd werden zijn ‘verrassend’, ‘ongeloofwaardig’ en ‘bevredigend’.

Over het algemeen hebben de deelnemers genoten van het boek en vonden ze de schrijfstijl van Jet van Vuuren aangenaam en vlot lezend. Verschillende deelnemers hadden al wat boeken van haar gelezen en de anderen zouden zeker een volgend boek van haar ook gaan lezen. We kunnen dus concluderen dat Jet van Vuuren er eventueel wat fans heeft bijgekregen!

Vragen aan Jet van Vuuren

Hoe leuk is het als je de kans krijgt om vragen te stellen aan de auteur van een boek? Heeeeel leuk! En die kans kregen wij! Een aantal deelnemers maakte daar gebruik van en we kregen netjes antwoord terug. Dank je wel daarvoor Uitgeverij Karakter en Jet van Vuuren!

Eindoordeel

Wat had iedereen te zeggen over het boek in zijn of haar recensie? Hieronder vind je de meest krachtige quotes!

Wilma Ook irriteerde ik me echt aan een aantal personen, waardoor je nog meer meegaat in het verhaal

Daan Tot op het laatste zaait Jet van Vuuren twijfel en blijft het echt spannend.

Lacuna Het einde is dan weer wel erg goed en spannend. Ook vallen dan alle puzzelstukjes in elkaar.

Willem Blijkbaar is er iemand uit op wraak!

Maryam Het is een verhaal wat vooral spannend is door de onverwachte wendingen en de leugens die verteld worden.

Hannie Traag opgebouwde spanning.

Foxlake Dat wraak zoet kan zijn is te begrijpen, maar het kan duidelijk ook uit de hand lopen.

Tilak Het is een boek wat vlot leest maar het zou voor mij aantrekkelijker geweest zijn wanneer de personages meer uitgewerkt waren, het bleef hierdoor wat oppervlakkig.

Linda De corpsleden hebben er eigenlijk allemaal een enorm zooitje van gemaakt, geen een heeft een succesvolle carrière opgebouwd, privé en zakelijk hangen hun levens aan elkaar van leugens, ontrouw en bedrog.

Meike Het boek grijpt je en laat je niet los.

Renate Leugentjes om bestwil, maar ook echt bedrog en elkaar willens en wetens iets op de mouw spelden.

Yvonne Iedereen liegt en bedriegt en heeft een dubbele agenda.

Waardering

De gemiddelde waardering die de lezers aan Liegbeest gaven bedraagt 3,67. Er werden alleen maar drie en vier sterren uitgedeeld, dus we kunnen van een succesvolle score praten!Reacties op: Eindverslag - Wie liegt er en wie spreekt er de waarheid over dit boek??

Meer informatie

Gerelateerd