Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 13 april 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Vraag 1: Verwachtingen en eerste indruk

De postbode heeft het druk gehad om alle boeken bij de deelnemers te bezorgen en sommige deelnemers zijn vast al begonnen met lezen. Tijd voor een opwarmvraag, die ook beantwoord kan worden door diegenen die wat later beginnen met lezen. 

1.A  Wat zijn jouw verwachtingen van Lysbeth? Wat maakte dat je dit boek wilt gaan lezen? 

1.B  Zonder deze Leesclub, zou het boek je ook zijn opgevallen in de boekhandel? En waarom?

1.C  Nu je het boek in handen hebt, wat is je eerste indruk? Voelt het prettig aan, is de indeling en het lettertype plezierig, of valt je iets anders op? Over de cover en de titel gaan we het later nog hebben; het gaat nu alleen om een eerste indruk. 



Vraag 2: Cover en titel

Eerder konden we al lezen dat uitgeverij Mozaiek alles uit de kast heeft getrokken voor de perfecte cover voor Lysbeth. Fotografe Marie Cecile Thijs tekende voor de uitvoering en maakte een prachtige serie portretten.

Werd in eerste instantie het boek voorlopig voorzien van een andere foto uit de serie, uiteindelijk viel de definitieve keuze op de cover zoals we die nu in handen hebben. We zetten ze even naast elkaar: 

41a986a27e82f342f001325cd6745932.jpg

a8d61a04204cb9ca6fedab9165817fa0.jpg










       


2.A  Nu we Lysbeth hebben leren kennen, welke van de twee covers vind je het beste bij haar karakter passen? En kun je ook uitleggen waarom de andere juist niet?

2.B  De titel 'Lysbeth' is kort en krachtig. Vind je deze passen bij de definitieve cover? En als je zelf een titel zou mogen bedenken, hoe zou deze er dan uitzien?



Vraag 3: Feiten, fictie en schrijfstijl

In een interview met De Boekenkrant, eerder dit jaar, deed auteur Matthias Rozemond de volgende uitspraak:

"In een historische roman heb je je te houden aan wat algemeen bekend is. De rest, daar mag je mee spelen."

(Het volledige interview kun je hier teruglezen.)

3.A  Ben je het eens met deze uitspraak? Licht toe waarom wel of waarom niet.

3.B  Marlies Medema werkt al heel wat jaren in de journalistiek en moest, zoals zij aangeeft in een reactie in het vragenhoekje, een switch maken van journalistiek schrijven (waarbij je je strikt aan de feiten houdt) naar verhalend schrijven (waarbij je een wereld creëert waarin de lezer kan ronddwalen). Vind je dat zij daar in Lysbeth in geslaagd is? Kun je aangeven waarom wel of waarom niet?

3.C  Een switch naar verhalend schrijven levert ook een andere schrijfstijl op. Hoe zou jij die van Marlies Medema willen omschrijven?



Vraag 4: Opbouw en tijdsbeeld

Lysbeth is opgebouwd in hoofdstukken, voorzien van een jaartal. Achterin een epiloog, nawoord, een woordenlijst, afbeeldingen en bronnenoverzicht.

4.A  Het verhaal begint in 1617 en springt daarna heen en weer in de tijd. Vindt je dat een logische keuze of heb je dit juist als storend ervaren? Graag met toelichting. 

4.B  De woordenlijst geeft betekenis aan zeventiende-eeuwse woorden en begrippen. Welk woord zou je daar uit willen lichten en waarom? (Dat kan een woord zijn dat je nog niet kende, een bijzondere betekenis voor jou heeft of gewoon grappig is.)

4.C  Hebben de afbeeldingen toegevoegde waarde voor het verhaal? Of zou je ze ook kunnen missen? Graag met toelichting.

4.D  Het boek sluit af met een epiloog en een nawoord. Hoe heb je die hoofdstukken ervaren? Zijn ze van belang voor het verhaal en het boek? Graag met toelichting.



Vraag 5: Personages

De centrale persoon is natuurlijk Lysbeth zelf. Maar er zijn vele anderen die een eigen rol vervullen in dit waargebeurde verhaal. 

5.A  Welk persoon vind je het meest sympathiek en waarom?

5.B  Welk persoon vind je het minst sympathiek en waarom?

5.C  Met welk persoon zou je best eens willen ruilen en hoe zou jouw dag in het Amsterdam begin zeventiende eeuw er dan uit zien? Gebruik je fantasie en probeer het tijdsbeeld zoveel mogelijk te benaderen.



Vraag 6: Perspectief

6.A  Het verhaal wordt verteld vanuit één perspectief, vanuit Lysbeth. Vind je dat het enkele perspectief het verhaal sterker maakt of juist niet? Graag met toelichting. 

6.B  Uit wiens perspectief zou jij dit verhaal ook wel eens willen bekijken? Leg uit waarom.



Vraag 7: Historie en heden

7.A  De familie Bisschop-De Bisschop moet in die tijd behoorlijk vermogend zijn geweest. Waar kun je dat allemaal uit afleiden?

7.B  Het is een gezegde dat de historie zich herhaalt. Ook in het leven van Lysbeth gebeurden er dingen die je ook in de huidige tijd tegen kunt komen. Kun je een voorbeeld geven van zaken die je in het boek bent tegengekomen die zonder meer passen in het leven van nu? (Het zijn er meer dan je denkt!)



Vraag 8: Spanning, religie en humor

Lysbeth vertelt het waargebeurde verhaal van een Amsterdamse koopmansvrouw die voor zichzelf opkomt in een groot politiek conflict. En dat verhaal kent vele facetten.

8.A  Het verhaal van Lysbeth is een roman, maar ze heeft een spannend leven. Zo zijn er een paar spannende scènes terug te vinden in het boek. Vind je dit passen in een roman, en welke scène heeft het meeste indruk op je gemaakt? Graag met toelichting.

8.B  Het verhaal draait grotendeels om verschillen in geloof, waarbij in het zeventiende-eeuwse Amsterdam de verschillen tussen remonstranten en contraremonstranten de grootste problemen opleverden. Heeft Marlies Medema dit goed verwoord in het boek en werd je duidelijk wat de verschillen waren? Graag met toelichting.

8.C  Ondanks alle tegenslagen was er toch nog plaats voor wat humor in het leven van Lysbeth. Wat is het meest trieste moment en wat het leukste dat je bent tegengekomen in het verhaal. Beargumenteer je keuze.



Vraag 9: Een quote en het boek in tien woorden

9.A  Op de achterzijde van het boek staat een citaat van Margriet over Papieren paradijs, de debuutroman van Marlies Medema: "Prachtige roman over een belangrijk stuk geschiedenis." Een citaat dat ook van toepassing zou kunnen zijn op Lysbeth. Ben je het daarmee eens? Licht toe waarom wel of niet.

9.B  Als jij zelf een quote zou moeten maken over Lysbeth, hoe zou die dan luiden? Gebruik maximaal tien woorden.



Vraag 10: Verwachtingen en vragen

10.A  Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over Lysbeth. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Graag met toelichting.

10.B  In deze Leesclub was er gelegenheid om vragen te stellen aan de auteur. Heeft dit jouw mening over het boek beïnvloed? Graag met toelichting.

10.C  We hebben inmiddels veel besproken over het boek. Mis je nog een vraag, of wil je nog iets anders weten van je leesclubgenoten, dan kun je hier je vraag stellen.




Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marlies Medema

Marlies Medema

Marlies Medema is journalist en auteur. Begin 2021 verscheen bij uitgeverij Moz...