Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

op 07 oktober 2017 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats reactie'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

Vanaf maandag 13 november zetten we dagelijks een nieuwe vraag online. Het zullen geen standaardvragen zijn, maar doelgericht en eerder geconcentreerd op het boek/verhaal/auteur zelf.

Vraag 1: Welk gevoel/reactie riep Marsepeinen vingers bij je op, onmiddellijk na het lezen?

Vraag 2: "Een nachtmerrie die Emel niet onder woorden kan brengen, die angst en hoe beeldend de beschrijving is van het wit van de vingers en het kneden van haar vingerkootjes. Een vraag om over verder te gaan is ook waar dit symbool voor staat." Graag jullie reacties hierop.. zoals. verklaring titel, geschikte titel of niet, een andere titel in je hoofd.... 

Vraag 3: Wie is, of zijn het kind/ kinderen van de rekening in dit verhaal, volgens jou? Graag een korte motivatie ook.

Vraag 4: Merk je aan de schrijfstijl van Öznur Karaca dat ze schrijft in verschillende genres, zoals copywriting en comedy? Kan je dit aantonen met een voorbeeld uit het boek?

Vraag 5. Geef je persoonlijke top drie weer (minimum drie), gekozen uit het volgende: diepgang – uitgewerkte karakters – emotieloos geschreven – intrigerend – erg mooi debuut – pakkend – subtiel – koud…

Vraag 6: Servi is bijna zeventig. Ze luistert naar het nummer “Overpowered” van de Ierse zangeres Roisin Murphy. De titel betekent: overrompeld, overweldigd, gekraakt, overmeesterd. Welk Nederlands woord van hierboven past perfect bij het boek? Welk gevoel roept dit lied bij je op, na het lezen van Marsepeinen vingers?  

Vraag 7: Zijn de volgende beweringen correct volgens jou?

‘Servi doet altijd haar best’(zie ook bij vraag 6, de reactie van Harriet vooral).

‘Karaca heeft slechts enkele rake zinnen nodig om een onderwerp of situatie te beschrijven’.

‘Qua kracht komen de dialogen even hard aan als de vertellende/verhalende teksten in Marsepeinen vingers’.

Vraag 8: Öznur Karaca zit met een trilogie in haar fantasierijke hoofd… Wie van de reeds gekende personages mag dan volgens jou een hoofdrol gaan spelen in de delen twee en drie?

Vraag 9: "Marsepeinen vingers" is een roman, familieroman, familieverhaal, levensverhaal, psychologische roman, een wrang/sardonisch sprookje… Graag je keuze.

Klopt het ook dat dit boek zich moeilijk in een vakje laat stoppen?

Vraag 10: Zou je dit boek aanprijzen bij Turkse - of ook andere migranten - die onze taal beheersen? Vooral dan ook graag: waarom/waarom niet?

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in Eindoordeel.

Deze leesclub wordt afgesloten op vrijdag 8 december!



Reacties op: Leesclubdiscussie - spoilers toegestaan

Meer informatie

Gerelateerd