Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: Mist van Eric Corton

op 14 november 2021 door

Het is een aangename verrassing wanneer je mee mag doen aan een leesclub en het boek een mooie hardcover blijkt te zijn die ook nog eens gesigneerd is door de auteur. Dit is het geval wanneer bij 15 deelnemers van de leesclub Mist het boek op de deurmat valt.

Mist is de debuutroman van Eric Corton, bekend als presentator, acteur en dj op de radio. Hij schreef eerder al twee non-fictie boeken.

Het boek gaat over de 56- jarige Louis Koch, die op de avond van de première van zijn eerste film, wordt aangesproken door een onbekende vrouw. Zij wil weten hoe het kan de film zo gedetailleerd het verhaal vertelt van de moord op haar moeder, 39 jaar geleden. Louis moet haar het antwoord schuldig blijven. Hij heeft het scenario gebaseerd op een droom die hij herhaaldelijk heeft en waar hij de oorsprong niet van kent en verder ook niets van herinnert. Hij gaat uiteindelijk toch op zoek naar de oorsprong van zijn droom. Dit wordt echter bemoeilijkt door zijn alcoholprobleem.

Omslag en titel:

De meeste deelnemers zijn goed te spreken over de omslag. Het is een mooie kleurencombinatie van blauw en oranje wat bij bijna iedereen in de boekhandel direct de aandacht zou trekken. Marijke van Kampen spraak de omslag minder aan. “Als ik naar de omslag kijk denk ik dat het een sciencefictionboek is.” De titel van het boek is goed passend bij de inhoud, daar is iedereen het wel over eens. Mdwtj:”De titel slaat op zoveel aspecten van het boek. Het is de titel van de film, het mistige geheugen van Louis en van Menno, de manier waarop je je omgeving waarneemt als je zat bent.”

Louis en de overige personages

Hoofdpersonage Louis is een 56-jarige gescheiden vader, alcoholist en filmmaker. Wanneer we als lezers zijn karakter beschrijven komt veel naar voren dat hij een doorzetter is, maar ook wel conflict mijdend en geen hele sterke persoonlijkheid. Margje_V: “Hij drinkt veel te veel en dat zet hem niet echt weg als een sterke persoonlijkheid, aan de andere kant is het wel een doorzetter. Hij voelt veel liefde voor zijn zoon. En hij had een droom.”

Over de ontwikkeling die Louis doormaakt zijn de meningen verdeeld. Richard Clarisse vindt dat Louis een behoorlijke ontwikkeling doormaakt. “Ondanks de mist die in het begin bij constant in zijn hoofd hangt is er de behoefte naar helderheid. Ik vond het erg mooi beschreven hoe hij dit toch op durfde te pakken en de confrontatie aan durfde te gaan met wat hij in het ontwarren van de mist zou ontdekken.” 

De meningen over de overige personages lopen ook uit één. *wil2*: ”Ik vond de personages allemaal wat clichématig en niet echt uitwerkt…” WillemijnOuss denkt daar anders over: “Marcus was lekker overdreven, maar daar heb ik me niet aan gestoord. Verder vond ik de personages genoeg inhoud hebben om een goede rol te vervullen in het boek.”

Schrijfstijl en opbouw

De schrijfstijl wordt door vrijwel iedereen vlot, beeldend en prettig leesbaar genoemd. Een boek dat zo verfilmd kan worden. Marianne: Vlot en beeldend. De dialogen zitten erg goed in elkaar en je voelt je daar toehoorder.” Een aantal lezers vinden dat er toch wel wat herhalingen in het boek zitten, maar dit wordt door de meeste niet als storend ervaren.

Over de opbouw zegt Evelien Walravens: “Ik vond de opbouw bij de titel passen. Je blijft lang rondtasten in de mist van het verleden. Er komen wel aanwijzingen naar boeven maar het blijft onduidelijk. Ongeveer halverwege kwam er wat meer duidelijkheid, althans zo lijkt het. Maar toch is er een plottwist.” Voor JohanDC  was het niet een echte plottwist: “Gedurende het verhaal begon me al meer te dagen, de uiteindelijke plottwist zag ik wel iets aankomen maar had ook zeker verrassende elementen. Een goede opbouw dus van het plot.”

Thema’s

Er worden verschillende thema’s benoemd tijdens de discussie, zoals alcoholverslaving, Alzheimer, verwarring, herinneringen. Voor Nynke is het hoofdthema: familiebanden. “De relatie van Louis met z’n zoon Louis vond ik heel bijzonder en aangrijpend. De zoon had de vaderrol op zich genomen en moest zijn vader kaders mee geven. Ook de kwetsbare relatie van Louis met zijn eigen vader die langzaam afgleed en waardoor toch deels het verleden naar de achtergrond verdwijnt.”  EsselynJonk neemt de verschillende thema’s eigenlijk samen. Voor haar is het thema: “tricks with the mind, trucjes van het brein in goed Nederlands. Het gaat over verslaving die iets doet met je brein, herinneringen die je wel of niet correct hebt onthouden, alzheimer als ziekte waardoor je hersenen je eigenlijk voor de gek houden en je niet meer bent wie je was.”

Verwachtingen

Zijn de verwachtingen na het lezen van Mist uitgekomen? Bij de meeste lezers wel. Ook voor de lezers die niet echt verwachtingen hebben maar wel erg nieuwsgierig zijn naar het boek. Yolandawilken: ”Ik had niet echt zoveel verwachtingen vooraf. Wel veel nieuwsgierigheid. Die nieuwsgierigheid is geheel bevredigd. Ik ben er open in gegaan en heb enorm genoten van dit boek.” Sissyhilferink: Ik was dus nog een beetje sceptisch maar het boek vind ik heerlijk weglezen  een fijne schrijfstijl en een mooi pakkend verhaal."

Beoordeling

Mist van Eric Corton wordt afgesloten met een gemiddelde van 3,9 sterren.

Harriet 

 

 



Reacties op: Eindverslag: Mist van Eric Corton

Meer informatie