Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 18 november 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

Vraag 1: Cover en verwachtingen ( Link )

De cover

1a. Op de foto staan de covers van de drie boeken in de Alex Berger-serie. Vind je de covers bij elkaar passen, en hoe zou je de stijl omschrijven? Leg uit.

1b. Welke cover vind je het mooist, en waarom?

Verwachtingen

Toni Coppers werd meerdere malen voor literaire prijzen genomineerd, onder andere de Diamanten Kogel (De geheime tuin en Iris was haar naam) en de Gouden Strop (De moord op Arno Linter). Hij wist diverse keren de Hercule Poirot Publieksprijs te bemachtigen. Met Val won hij in 2021 de Hebban Thrillerprijs. En dit jaar won Coppers de Max Gouden Vleermuis.

1c. Wat zijn je verwachtingen voor Offer? Worden die verwachtingen mede bepaald door de prijzen die de auteur won? Graag met uitleg.

Vraag 2: Schrijfstijl en perspectief ( Link )

Schrijfstijl

2a: Op de achterflap van het boek staat dat de schrijfstijl van Coppers mooi en toegankelijk is. Ben je het daarmee eens? Waarom wel/niet? Vertel in je eigen woorden hoe jij de schrijfstijl hebt ervaren.

2b: Kies een zin of quote uit het boek dat jouw antwoord van 2a illustreert. Graag met paginanummer.

Perspectief

2c: Het verhaal wordt grotendeels vanuit het perspectief van Alex Berger beschreven. Hoe heb je dit ervaren? Had je bijvoorbeeld meer perspectiefwisselingen prettiger gevonden? Of ging je voorkeur uit naar de ik-vorm in plaats van de derde persoonsvorm? Leg uit.

Vraag 3: Wie is Alex Berger? ( Link )

Karakter

3a: Je ontmoet iemand die de boeken met Alex Berger niet heeft gelezen. Omschrijf aan die persoon in minimaal 50 woorden het karakter van Alex Berger.

3b: Reageer bij het antwoord van minimaal 1 leesclubdeelnemer op zijn/haar antwoord bij 3a. Zeg wat je er goed aan vindt en wat je mist.

Functie-invulling

3c: Alex wordt door Sara gevraagd om tijdelijk de baan als adviseur bij Interpol op zich te nemen. Heb je een goed beeld gekregen van wat die functie inhoudt? En denk je dat de wijze waarop Alex deze rol vervult realistisch is? Motiveer je antwoord.

Vraag 4: Setting ( Link )

Setting

4a: Het woud rondom Suxy speelt een belangrijke rol in het boek. In de hoofdstukken 21 en 22 maakt Alex op bijzondere wijze kennis maakt met dit woud. Stel je dit woud voor als een van de personages van het verhaal. Welke karaktereigenschappen geef je het, en waarom?

4b: Wat maakt het dorp Suxy zo aantrekkelijk voor de inwoners om er te (willen) wonen? Leg uit.

4c: Zou jij permanent in een dorp als Suxy kunnen wonen? Waarom wel/niet?

Vraag 5: Spanning ( Link )

Spanning en opbouw

5a. Welke technieken heeft de auteur volgens jou gebruikt om spanning in het verhaal te brengen (denk aan cliffhangers, plotwendingen, spanningsboog etc.), en is hij daarin geslaagd?

Eerste verdachte

5b. Wie verdacht jij als eerste van de moorden, en waarom?

5c. Ben je tijdens het lezen (regelmatig) op het verkeerde been gezet omtrent deze verdachte? Leg uit.

Vraag 6: Ontknoping en Lily ( Link )

Ontknoping

6a: Leg (nog een keer) uit wat je van de ontknoping vond. Denk daarbij aan spanning, verrassing, de opbouw richting de ontknoping etc.

Lily

6b: Wat zijn in jouw ogen de motieven van Lily om de moorden te plegen? En waarom heeft ze de meisjes op deze manier vermoord?

6c: Op pagina 335 verklaart de psychiater dat het gedrag van Lily wijst op een extreme vorm van borderline en op een psychopathologie. In mensentermen: "Een vrouw met extreme gevoelsschommelingen en een totale afwezigheid van empathie voor slachtoffers." In deze link lees je een aantal kenmerken van borderline. Ben je het met de verklaring van de psychiater eens? Waarom wel/niet? En heb je één of meerdere van deze kenmerken ontdekt tijdens het gesprek van Alex met Lily?

Vraag 7: Citaten ( Link )

Citaten

7a: "… ik denk dat de meeste mensen wel weten dat ik eigenlijk een atypische thrillerschrijver ben: bang van bloed, een beetje een angsthaas. Liefst van al maak ik een rustige wandeling met de hond in het bos en ontspan ik met een glaasje wijn en klassieke muziek op de achtergrond…"

Herken je iets van Toni in Alex, of andersom? Motiveer je antwoord.

7b: " Ik schrijf graag en veel. Het is hard werken. Ik schrijf nu weer twee boeken per jaar, dat is een erg hoog tempo want ik wil niet inboeten op research en kwaliteit. Daarom schrijf ik sinds een paar jaar samen met Annick. Niet zoals Nicci French, het schrijverskoppel dat afwisselend elk een hoofdstuk schrijft, neen wij werken erg intens op het plot samen in de brainstormfase en daarna neem ik de lead. Ik maak een synopsis waar Annick dan weer stukken tussen schrijft. Eens ik aan het echte boek begin, gaat ze aanvullen en verfijnen. Mijn grote sterkte is structuur, taal, spanning, haar grote sterkte is de psychologie van de personages."

Kun je aan de hand van dit citaat een voorbeeld geven waarvan je denkt dat het uit de pen van Annick komt? Leg uit waarom.

7c: Op de vraag welk boek is je ultieme aanrader antwoord Toni: "A Perfect Spy van John le Carré, dat is een van de allerbeste boeken uit de twintigste eeuw. Het is het meest perfecte spannende boek ooit geschreven."

Welk boek is jouw ultieme aanrader en waarom? (Elk genre is goed.)

Vraag 8: Yggdrasil, de wereldboom ( Link )

Verbindingen

8a: Alex, Sara en Eric zijn op een speciale manier met elkaar verbonden. Wat is het belangrijkste thema dat hen verbindt? Motiveer je antwoord.

8b: Op een totaal andere manier is Alex verbonden met Ada en Sam, de twee podcastmakers. Welk belangrijkste thema verbindt deze drie, en waarom?

Overige thema's

8c: Welke andere thema's heb je in dit boek ontdekt? Graag met uitleg.

Vraag 9: Titel en promotie ( Link )

Verwachtingen

9a. Bij vraag 1c heb je je verwachtingen over Offer aangegeven. Zijn je verwachtingen uitgekomen? Waarom wel/niet?

Titel en promotie

Het boek komt in herdruk bij een nieuwe uitgever. Het reclameteam van deze uitgever krijgt de opdracht het boek te lezen en het daarna te voorzien van een nieuwe titel en slogan.

9b. Verzin een nieuwe titel. Maximaal 5 woorden. Leg uit waarom je voor deze titel kiest.

9c. Natuurlijk moet er een nieuwe slogan of quote op de cover komen. Aan jou de eer om die te schrijven in maximaal 20 woorden.

9d. Geef bij minimaal een van je mede-lezers feedback op 9b en 9c.

Vraag 10: Losse eindjes ( Link )

Losse eindjes

10. Welke vraag wil jij nog graag stellen over Offer of de leesclub? Of heb je misschien een vraag aan een mede-lezer? Wellicht heb je helemaal geen vraag, maar wil je gewoon iets kwijt. Alles kan en mag bij de allerlaatste vraag van deze leesclub.

Eindverslag: Ingenieuze thriller met wat losse eindjes ( Link )



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Toni Coppers

Toni Coppers

Schrijver van misdaadromans. De 'Liese Meerhout serie' wordt momenteel verfilmd ...