Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 26 augustus 2020 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel. Het is dus niet de bedoeling dat de vragen onder dit artikel beantwoord worden.

Hieronder zie de leesclubvragen met een linkje naar de pagina waar de vraag staat. 

LEESCLUBVRAGEN Over mijn lijk

1. Cover en verwachting (klik hier voor link)

1.a. Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de afbeelding in combinatie met de titel, heeft het de uitstraling van een thriller?
1.b. Is het boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.
1.c. Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?

2. Ttitel, motto's en eerste hoofdstuk (klik hier voor link)

2.a VInd je nu je het boek gelezen hebt Over haar lijk een passende titel? Leg uit waarom wel of waarom niet.

2.b Het boek bevat voor elk deel een motto (quote): 

  • deel 1: De hel is leeg en alle duivels zijn hier...
  • deel 2: Ik loop over gouden scherven. Ik wil zien wat die kunnen aanrichten!
  • deel 3: All day I've been wondering what is inside of me? Who can I blame fot it? I say it runs in the family...

Zie je nu je het boek uit hebt een link tussen deze citaten en het verhaal? Graag met toelichting.

2.c. Wat vind je in het algemeen van een dergelijk motto in een boek? Neem je het voor kennisgeving aan of zet het je direct aan het denken? Graag met toelichting.

2.d Het eerste hoofdstuk is kort en bondig, eerder een proloog. Was je hierdoor direct getriggerd en bleef het in je achterhoofd spelen? Of had het voor het verhaal ook weggelaten kunnen worden? 

3. Schrijfstijl (klik hier voor de link)

3.a. Hoe zou je de schrijfstijl van Sarah Pinborough omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en perspectief.

3. b Vond je de schrijfstijl prettig lezen of had je misschien door bijvoorbeeld woordgebruik en perspectiefwisseling moeite om in het verhaal te komen? Graag met toelichting.

3.c. Was het een schrijfstijl die je had verwacht bij een thriller? Graag met toelichting waarom je dat vindt.

4. Spanningsopbouw en plot (klik hier voor de link)

In een thriller is het belangrijk dat er sprake is van een goede spanningsopbouw en een of meerdere verrassende plottwists.

4.a. Wat vond je van de spanningsopbouw? Vond je het gedoseerd opgebouwd of had het voor jou misschien sneller of langzamer gemogen? Graag met toelichting.

4.b. Er zijn verschillende plottwists. Vond je die verrassend of zag je ze misschien al aankomen? Ik had zelf bijvoorbeeld al snel in de gaten dat Jason zat te sjoemelen met zijn bedrijf en dat Keisha verliefd was op Marcie. Ook Elizabeth vertrouwde ik niet, maar haar grote rol in het in het geheel had ik dan weer niet zien aankomen. Wat vond jij het meest verrassend en/of origineel en waarom?

4.c Het verhaal eindigt met een epiloog, Vond je dat nodig voor de afsluiting van dit verhaal? Graag met toelichting waarom je dat vindt.

4.d Wat denk je dat het antwoord van Jason is op de vraag van Elizabeth in de laatste regel van het boek? Spaart hij Marcie of neemt hij wraak? Wat zou jij zelf kiezen als je in de schoenen van Jason zou staan? Verdient ze wraak of niet?

5. Personages (klik hier voor de link)

Er zijn meerdere belangrijke personages: Marcie en Keisha omdat het verhaal wisselend vanuit hun perspectief wordt verteld, Jason, William, maar ook de andere echtparen, Jacqui, Zelda en natuurlijk Elizabeth.

5.a We beginnen met Marcie en Keisha. Kon je sympathie voor de dames opbrengen? Werd je mening gedurende het verhaal negatief of postifief bijgesteld? Of wisselde dat tijdens het lezen?

5.b Dezelfde vraag geldt voor Jason en William. Wat vond je van beide heren?

5.c Elizabeth is constant op de achtergrond aanwezig. Wat vonden jullie van haar als personage? Was je net zo verrast als ik dat zij zo'n grootscheepts complot had opgezet?

6. Voodoo en seks (klik hier voor de link)

6.a Wat vond je van de voodoo elementen in het verhaal? Kan je dat waarderen in een thriller?

6.b Er kwamen ook nogal wat expliciete seksscènes voorbij. Vond je dat nodig om de verschillende personages beter te leren kennen? Ik kreeg daardoor bijvoorbeeld wel een ander beeld van William.

7. Setting en sfeer / tweede echtgenotes (klik hier voor de link)

Het milieu waarin het verhaal zich afspeelt is die van oud geld, waar twee jonge vrouwen uit een ander milieu in een keurslijf moeten worden geperst.

7.a De manier waarop zowel Keisha als Marcie als thropy wifes worden gepresenteerd en hun achtergrond mooier wordt voorgesteld dan hij is. Alles voor de goede naam. Vond je dat de auteur deze setting en sfeer geloofwaardig heeft beschreven?

7.b Kan je begrijpen waarom Jason en William verliefd worden op jonge, onconventionele vrouwen en er daarna alles aan doen om ze laten lijken op de eerste echtgenotes.

7.c Kan je daarnaast begrijpen waarom Marcie en Keisha kiezen voor geld in plaats van liefde en daar een grote prijs voor betalen? 

8. Wraak en andere thema's (klik hier voor de link)

8.a Wraak kan wel het hoofdthema worden genoemd. Waarin zie je dat allemaal terug?

8.b Welke (terugkerende) thema's ben je verder nog tegengekomen? 

9. Quotes (klik hier voor de link)

Zijn je mooie of opvallende zinnen opgevallen? Ik vond zelf deze wel grappig:

Het was de laatste zondag voor Onafhankelijkheidsdag. Ze wist uit ervaring dat op deze zondag iedereen naar de kerk ging. Zelfs Jason had erop aangedrongen. Alsof God een van hen was, en Jezus geen doornenkroon had gedragen, maar een pet met 'Make America Great Again'.

Ik ben benieuwd welke quote jullie is opgevallen.

10. Verwachtingen. Uitgekomen of niet? (klik hier voor de link)

10.a Zijn je verwachtingen die je bij vraag 1 uitsprak uitgekomen? Waarom wel of misschien wel waarom niet?

10.b Zou je een volgend boek van Sarah Pinborough ook willen lezen of als dit je eerste kennismaking met haar is ook haar eerdere boeken gaan lezen? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.

10.c Is er iets wat je nog hebt gemist in deze leesclub en/of is er nog iets wat je je medelezers zou willen vragen, dan kan je dat hier melden of vragen.

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sarah Pinborough

Sarah Pinborough

Sarah Pinborough (1972) is de nummer één New York Times bestsellerauteur van de ...