Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 16 september 2021 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN (worden aangevuld door coördinator) 

1/ Het oog wil ook wat

1a/ Wat vind je van de cover? Ga je wel eens kijken hoe het boek er in de originele taal uitziet? Vind je het goed dat bij de meeste boeken zowat elk land een eigen cover bedenkt, en waarom dan wel (of niet)? Wat is volgens jou de reden dat de Nederlandse uitgever voor de nieuwe Sundin de originele cover behouden heeft? 

1b/ Wat vind je van de opmaak van dit boek? Denk daarbij aan papier, lettertype, uitstraling, … Wat waren je eerste gedachten toen je je pakketje openmaakte? 

2/ Schrijfstijl

2a/ Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Denk daarbij aan zinsconstructies, taalgebruik, lange/korte zinnen, beschrijvingen, dialogen ... Vind je de manier van schrijven passen bij het boek dat je gelezen hebt? Voorbeelden zijn altijd welkom!

2b/ Zorgde de manier van schrijven ervoor dat je werd meegesleept in het verhaal? Wilde je steeds verder lezen of kon je het boek makkelijk een dag aan de kant leggen? Kan een boek met een minder vlotte schrijfstijl je toch bekoren wanneer de inhoud goed zit?

3/ Opbouw verhaal, vertelperspectief

Hoe zit het met de opbouw van het verhaal? En het vertelperspectief? Denk aan indeling, tijd- en plaatsaanduidingen, chronologie, perspectiefwisselingen, flashbacks/ flashforwards … Vond je de keuzes van de auteur geslaagd of zou je iets anders gedaan hebben? Waarom wel/niet? 

4/ Boemannen versus helden 

4a/ Wie is voor jou de grootste boeman? George Norwood (de jeugdvriend van Peter), Charles Norwood (de broer van George op de paspoortendienst), Otto von Albrecht (de nazi), Herr Falk (de huiseigenaar), Helga (de poetsvrouw) of nog iemand anders? Is er bij deze slechteriken iemand voor wie je nog enigszins begrip kunt opbrengen? Waarom wel/niet?

4b/ Als er iemand van de twee protagonisten 1938 niet had overleefd, was dat dan Evelyn geweest of Peter? Wanneer, waar en hoe zou dat gebeurd zijn? Maak gebruik van de gebeurtenissen in het boek, je hoeft geen nieuwe omstandigheden te verzinnen. 

5/ Scènes

Welke scène is je het meest bijgebleven? Dat kan iets verdrietigs zijn, maar ook een mooi moment of iets waar je boos van werd, of nog iets helemaal anders. Waarom precies kies je voor dat stukje? 

6/ Het geloof 

6a/ Sterren in de schemering is uitgegeven door KokBoekenCentrum. In de boeken van die uitgeverij speelt het katholieke geloof, in meer of mindere mate, altijd een rol. Hoe vond je dat het geloof werd ingepast in dit boek, ging dat vloeiend of helemaal niet? Maakte het de karakters sterker voor jou?

6b/ Je hoeft niet te vertellen hoe je zelf tegenover religie staat (al mag dat natuurlijk wel), maar laat even weten wat je van het idee achter KokBoekenCentrum vindt. In welke mate vind je een religieuze insteek wenselijk bij een roman? 

7/ Sterren in wording 

We gaan ervan uit dat het boek verfilmd wordt. Ik vraag jullie niet welke bekende acteurs jullie zien in de rollen van Evelyn, Peter, Georges, Libby, Otto en de anderen, dat zou te veel voor de hand liggen. Toch gaan we een leuke cast samenstellen. 

7a/ Welke rol zou je zelf kunnen/willen spelen? Je hoeft je niet tot de hierboven genoemde personages te beperken, het mag net zo goed iemand zijn die niet op de voorgrond trad (caféhouder Gold, Mitch O’Hara van de nieuwsdienst, professor Schreiber, diens zoon Hans-Jürgen om er slechts een paar te noemen). Als vrouw mag je natuurlijk ook voor een mannenrol kiezen, en omgekeerd. Waarom denk je dat die rol bij jou past? En waarom kies je voor een hoofdrol/bijrol? 

7b/ Kies iemand uit deze groep leesclubdeelnemers en vertel voor welke rol die persoon met succes auditie zou kunnen doen. Natuurlijk moet je erbij vertellen waarom, want dat is voor de persoon in kwestie het leukste aan je antwoord. De meesten van ons kennen elkaar niet echt, maar dat hoeft geen probleem te zijn; ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop we deelnemen aan een leesclubdiscussie veel over ons zegt. Laat je fantasie de vrije loop! 

8/ Kort maar krachtig 

8a/ Typeer het boek in drie woorden (zonder verdere uitleg). Graag drie losse woorden die elk iets zeggen over het boek (dus geen setje zoals ‘prachtige historische roman); het makkelijkste is om adjectieven of thema’s te noemen.

8b/ Waarom moeten mensen dit boek lezen? Oké, niemand ‘moet’ dat, maar jullie snappen het wel. Schrijf een pitch (een reclamepraatje) voor Sterren in de schemering, denk aan ongeveer 50 woorden. 

9/ We schrijven een nieuw verhaal met Evelyn en Peter 

Stel dat er een vervolg komt op Sterren in de schemering. Jij mag de opzet van het verhaal bedenken. Waar wonen Evelyn en Peter? Hoe ziet hun werkwereld en gezinssituatie eruit? Met welke gebeurtenis worden ze geconfronteerd, die een heel boek zal kunnen vullen? Bedenk een tekst die op de achterflap van het nieuwe boek zou kunnen staan.

Je mag kiezen: Ofwel speelt het boek zich vijf jaar later af (het is 1943 en de oorlog is in volle gang), ofwel is iedereen tien jaar ouder en herstelt de wereld zich van WOII. 

10/ Jouw vraag

Stel, jij bent de coördinator van deze leesclub. Welke vraag had je nog gesteld aan de deelnemers? Reacties/antwoorden op de verschillende voorgestelde vragen zijn vanzelfsprekend meer dan welkom, kom dus ook de komende dagen nog een kijkje nemen bij deze laatste discussievraag. 


Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sarah Sundin

Sarah Sundin

Na een carrière als apotheker besluit Sarah Sundin haar hart te volgen en te gaa...