Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Suikerbastaard van Jaap Scholten

op 26 mei 2020 door

Jaap Scholten (1963) werd geboren in Enschede in een familie van fabrikanten. Aan vaderszijde textielfabrikanten, aan moederszijde machinebouwers, de familie Stork. Beiden behoorden tot de grondleggers van de Nederlandse industrie, en vooral over de familie Stork heeft Scholten al veel geschreven. De auteur studeerde zelf industriële vormgeving, grafische vormgeving en sociale antropologie voor hij in 1990 het schrijversvak in rolde.

Vijf jaar na die verhalenbundel verscheen zijn eerste roman, Tachtig. Het boek belandde op de longlist voor de AKO Literatuurprijs en ook zijn latere romans werden telkens weer voor prijzen genomineerd. Ook als reisboekenauteur doet Scholten het niet onverdienstelijk: Kameraad Baron kwam op de shortlist voor de Bob den Uyl-prijs en won de Libris Geschiedenis Prijs in 2011.

Suikerbastaard

Na de familiekroniek Horizon City uit 2014 was het lang wachten op een nieuwe roman. Tussendoor kon er gelukkig  wel genoten worden van een speciale uitgave voor Bookstore Day 2019; het boekje Meneer FransDe laatste Stork bij Stork. Nu is het hebben van geduld dan eindelijk niet meer nodig, want Suikerbastaard is verschenen en op Hebban kun je direct al een sneak preview lezen.

Voor het verhaal weet Scholten zijn passies op bijzondere wijze te combineren. De autobiografische inslag, zijn reisverhalen en antropologische kennis. Feit en Fictie worden verweven als Scholten bij een lezing in Deventer te horen krijgt dat hij wellicht oude familiebanden heeft in Ethopië. Zoals we van hem gewend zijn, stuurt Scholten Spengler op onderzoek uit in de roman die daarop volgt.

Het verhaal

Een ode aan Hollandse inventiviteit en industrieel avontuur, een hartstochtelijke zoektocht naar een vader en een romantische roadtrip door het woeste Ethiopië.

Frederik leeft teruggetrokken in een Roemeens dorp. Overdag knapt hij oude schuren op, ’s avonds zwerft hij weemoedig door de lege slaapkamers van zijn kinderen. Op een avond verschijnt een zwarte man in het televisieprogramma Spoorloos en beweert een zoon van zijn grootvader te zijn. De claim zorgt voor beroering bij de Duponts en dwingt Frederik naar de Hoorn van Afrika af te reizen om de man te zoeken. Een jeugdliefde staat erop hem te vergezellen.

In de jaren vijftig en zestig trokken tientallen jongens van Machinefabriek Dupont naar het Abessinië van Keizer Haile Selassie en stampten er suikerfabrieken uit de grond. De fabrieksjongens kwamen in een ruig, sprookjesachtig universum terecht; ze hadden ineens bediendes, paarden, vrouwen, motoren, auto’s. Ze waren koningen. Maar koningen voor korte duur. Zodra het driejarig contract afliep moesten ze terug naar de stempelklok, de draaibank en de boerenkool in Hengelo. Eén van de jongens kon dat niet.

Suikerbastaard is gebaseerd op de nauwelijks bekende geschiedenis van een immense Hollandse onderneming in de binnenlanden van Ethiopië en raakt aan de ingewikkelde verhouding tussen Europa en Afrika, tussen zwart en wit, de dominante positie die Nederland vijftig jaar geleden in Ethiopië innam en die nu door China is overgenomen, de teloorgang van Nederlands grootindustrie, de onmogelijkheid van behoud van onschuld.

Een wervelende roman over drie met elkaar vervlochten levens, het eeuwige verlangen en reizen naar het grote onbekende.

Het boek wordt uitgegeven in een samenwerking tussen AFdH Uitgevers en Uitgeverij Pluim.

Leesfragment

Kun je niet wachten tot Suikerbastaard straks in de boekhandels ligt, of heb je juist nooit eerder iets gelezen van Jaap Scholten? Hieronder lees je alvast een sneak preview om je dorst mee te lessen. En wil je meer? Dan kun je je inschrijven voor de leesclub die we met het boek organiseren: we delen 15 exemplaren uit aan de deelnemers.

Lees een sneak preview van Suikerbastaard



Reacties op: Suikerbastaard van Jaap Scholten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jaap Scholten

Jaap Scholten

Jaap Scholten (1963) wordt geboren in Enschede in een familie van fabrikanten. A...