Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug op de achterbank van Olivier Willemsen

op 25 april 2023 door

Over het boek

Terug op de achterbank

Olivier Willemsen
Uitgeverij De Harmonie

'Ik ben tweeënveertig jaar, mijn relatie is voorbij en ik kom net uit een depressie. Toen mijn moeder vroeg of ik het gezellig zou vinden om mee te gaan naar een huisje in de Auvergne, heb ik ja gezegd.'

De hoofdpersoon in deze zwartkomische vertelling gaat op aandringen van een goede vriendin mee met zijn ouders op zomervakantie. Als vanzelf nemen zowel de zoon als de vader en moeder hun oorspronkelijke positie binnen het gezin weer in, alsof er niet een half mensenleven voorbij is gegaan. Terug op de achterbank observeert hij zijn ouders en ondergaat hij opnieuw de geborgenheid die het liefdevolle gezin hem altijd heeft geboden, maar ditmaal met andere ogen.

Leesfragment

Ben jij er helemaal klaar voor om je onder te dompelen in de nostalgie van vroegere zomervakanties, om te zien of je dat gevoel weer terug kunt halen? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Terug op de achterbank. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.

Lees hier een fragment

Achter het boek

Olivier Willemsen (1980) was onder andere hoofd communicatie van debatcentrum De Balie in Amsterdam. Inmiddels levert hij met Terug op de achterbank zijn derde roman af, een zwartkomische vertelling waarmee hij het over een andere boeg gooit dan zijn eerste twee boeken. In rake, humoristische scènes schetst hij de beklemmende consequenties van een gelukkige jeugd.

Willemsen werd in 2019 geselecteerd voor een vijfjarige schrijversresidentie in het Witsenhuis in Amsterdam. Het pand was ooit het culturele middelpunt van de Tachtigers en na de dood van Willem Witsen werd het door zijn weduwe gekocht. Toen zij een jaar later overleed, stond in haar testament dat drie verdiepingen van het huis gratis beschikbaar gesteld moesten worden aan schrijvers. Ze moesten talentvol en armlastig zijn, zodat ze een tijd zonder zorgen konden werken.

In een interview met Het Parool over het Witsenhuis vertelt Willemsen over zijn roman Terug op de achterbank, dat hij tijdens zijn residentie geschreven heeft. 'Het is echt geen autobiografie,' zegt hij erover. Het is niet het enige dat de auteur neerpende in de afgelopen jaren. 'Ik heb hier ook Lafayette geschreven, een roman die later dit jaar uitkomt. Voor de Nationale Opera heb ik meegeschreven aan een libretto, en verder een paar korte verhalen.' Inmiddels zit hij in zijn laatste jaar:

'Ik ga nooit meer zo wonen in Amsterdam, tenzij Spielberg een roman van mij gaat verfilmen. Het is een eer dat je vijf jaar hier mag wonen. En ook wel mooi als het klaar is, dat er iemand anders die kans krijgt.'



Reacties op: Terug op de achterbank van Olivier Willemsen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Olivier Willemsen

Olivier Willemsen

Olivier Willemsen studeerde geschiedenis en is voormalig perschef en columnist v...