Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Yellowface van R.F. Kuang

op 20 februari 2024 door

Eindelijk heeft Hebban ook haar eigen Boek van de Maand. Met dit initiatief richten we ons op nieuwe boeken die volgens ons extra aandacht verdienen. Dit zijn vooral niet de boeken waarvan we aannemen dat ze de weg naar de lezer toch wel zullen gaan vinden. Het panel van het Hebban Boek van de Maand richt zich op literaire romans, spannende boeken en verhalende non-fictie.

Hebban Boek van de Maand

Yellowface

R.F. Kuang, vertaald door Hi-en Montijn

Verschijnt op 7 maart bij uitgeverij The House of Books

Auteurs June Hayward en Athena Liu debuteren in hetzelfde jaar. Maar terwijl Athena uitgroeit tot een literaire publiekslieveling, flopt de schrijfcarrière van June. Niemand wil nog verhalen lezen over gewone witte meisjes, denkt June.

Wanneer June getuige is van Athena's onverwachte dood, steelt ze impulsief Athena's net voltooide meesterwerk - een verhaal over het miskende Chinees Arbeiderskorps tijdens de Eerste Wereldoorlog. June publiceert het als haar eigen werk. Verdient dit stukje geschiedenis niet verteld te worden, ongeacht door wie?

Maar June kan niet ontsnappen aan Athena's schaduw en iemand dreigt haar te ontmaskeren. Hoe ver zal June gaan om haar gestolen succes te beschermen?

Lees een fragment

De ontdekker

Redacteur Suzette

Yellowface doet niet aan een trage introductie: het verhaal valt gelijk met de deur in huis, grijpt je bij de keel (letterlijk) en laat je de komende 300+ pagina's niet meer los. Dit boek is een brouwsel van alles wat je maar wensen kunt: thrillerelementen, satire, scherp commentaar op de hedendaagse internetcultuur en een kijkje in de (Amerikaanse) uitgeefwereld. Nee, wacht, niet alleen een kijkje in de uitgeefwereld. Kuang levert dikke kritiek op die wereld en laat zien hoe eenzaam het schrijverschap kan zijn, gedreven door verlangen, concurrentie en jaloezie.

Het neerzetten van twee extreem verschrikkelijke hoofdpersonages is een ware kunst en daar is Kuang met vlag en wimpel in geslaagd. Een van de twee legt al snel het loodje, maar met de ander moet je het nog het hele boek doen. June Hayward is een antiheld die de ultieme misdaad begaat als auteur: het plegen van plagiaat. Ik weet niet wat voor mentale gymnastiek ze precies beoefent, maar telkens weet ze zichzelf er weer van te overtuigen dat ze het goede doet.

Wat zo uitblinkt in dit verhaal is het innerlijke conflict dat je als lezer ervaart, omdat June niet de enige antagonist is in Yellowface. Kuang levert ontzettend scherpe kritiek op internettrollen die hun vrijheid van meningsuiting gebruiken om (al dan niet anoniem) het werk van auteurs de grond in te stampen, anderen te pesten en doodsbedreigingen de wereld in te sturen. Ook de mensen om June heen – van haar agent, uitgever en PR-team tot de internettrollen en Athena Liu aan toe – zijn diep gebrekkige personages. Er gebeurt zoveel van alle kanten dat je soms even niet weet wat je moet denken, en dat vind ik zo geweldig aan literatuur. Hoe frustrerend dit boek soms ook was, er zitten zoveel lagen in en het raakt op zoveel verschillende vlakken de juiste snaar, dat ik het niet weg kon leggen.

'Yellowface is grotendeels een horrorverhaal over eenzaamheid in een uitermate competitieve industrie,' schrijft Kuang in het nawoord. Soms moest ik dit boek 's avonds even wegleggen, omdat ik anders net als June in geesten ging geloven. Dus mocht je die maatschappijkritische onderdelen nu helemaal niet zo interessant vinden, dan heb je alsnog een briljant spannend boek in handen.

Lees verder



Reacties op: Yellowface van R.F. Kuang

Meer informatie

Gerelateerd

Over

R.F. Kuang

R.F. Kuang

Rebecca F. Kuang is de bekroonde auteur van meerdere fantasyromans. Ze heeft ee...