Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn Reading Challenge, december 2018

op 30 december 2018 door

De laatste maand van 2018 is voorbij. Het sinterklaas- en kerstgedoe eveneens. Knallend wordt het jaar verlaten en even knallend wordt aan het nieuwe jaar begonnen. Hoewel er wel steeds meer vuurwerkvrije plekken komen. Ik heb mijn laatste boeken van het jaar gelezen en weet ook al globaal aan welke ik begin 2019 zal beginnen. Maar voor nu, het overzicht van wat ik in december open- en dichtgeslagen heb.

e885810f113d501f0fde69b7be385be4.jpgJames Patterson - De zeventiende verdachte (336 blz, ***)
Het zeventiende deel van de Women’s Murder Club. Ik las het voor een redactionele Hebban-recensie. Omdat ik – lang geleden alweer – eigenlijk alleen nog maar het eerste deel (De eerstverlorene) gelezen had, had ik er geen enkel idee hoe de dames zich ontwikkeld hadden. Daar werd ik in dit boek niet veel wijzer van. Wat me wel opviel was de luchtige schrijfstijl van de auteur en dat de twee verhaallijnen in dit boek niet samenkomen. Al met al vond ik het een aardig boek, maar zeker niet de beste Patterson.

HRC-categorie
#7 een boek met een getal in de titel
#16 een boek dat in 2018 is verschenen


8afa2a0dd2a40e8c629a36708167c8c4.jpgGebroken meisjes - Simone St. James (416 blz, ****)
Dit is het Nederlandstalige debuut van de St James. Ik las het voor de Thriller Club, om precies te zijn voor een artikel in onze duimpjesrubriek. Het bestaat uit twee verhaallijnen die een wat mysterieuze sfeer uitademen. Beide lijnen boeiden me van begin tot eind en zonder dat er van een zinderende spanning sprake is, was er toch wel een spanningsboog aanwezig. Wat mij betreft een goed begin van wat hopelijk nog veel vertaalde boeken zal op gaan leveren.

HRC-categorie
#16 een boek dat in 2018 is verschenen
#28 een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden


549849361a135622ca08742546be10aa.jpgAnders Roslund - Drie uur (422 blz, ****)
Het derde deel van de boeken rond ex-infiltrant Piet Hoffmann is alleen door Roslund geschreven. Dit was al afgesproken voordat Hellström overleed. Ik las ook dit boek voor de Thriller Club. Deze keer voor de VN Challenge. Het dichtslaan van dit boek betekende het laatste dat ik daarvoor moest lezen. Net als de twee voorgaande uit de serie vond ik ook dit weer een prima thriller. Deze keer niet over de drugshandel, maar over mensensmokkel en vluchtelingenproblematiek. Ik vond het overigens wel wat minder spectaculair, maar desondanks zeker de moeite waard.

HRC-categorie
#7 een boek met een getal in de titel
#16 een boek dat in 2018 is verschenen


08d09b62a355a0b1c2ae852022cca8f3.jpgMike Maden - Tom Clancy - Confrontatie (460 blz, **)
Tom Clancy is al overleden, maar onder zijn naam verschijnen nog steeds nieuwe boeken. Zijn nabestaanden hebben hier toestemming voor gegeven. Dit boek is het eerste dat door Maden geschreven is en ik las het voor een redactionele Hebban-recensie. De eerste drie hoofdstukken waren nog veelbelovend, maar daarna zakte het verhaal enorm in, het werd verwarrend, onsamenhangend en bestond ook nog eens uit overbodige toevoeging, soms hele hoofdstukken. Wat mij betreft was dit een Clancy-onwaardig boek.

HRC-categorie
#16 een boek dat in 2018 is verschenen


da7504bfc21b63b68e744b8c873c8358.pngDeon Meyer - Duivelspiek (480 blz, ****)
Ik kende Bennie Griessel al uit Icarus, maar ik had de voorgaande boeken uit deze serie nog niet gelezen. Daar moest een eind aan komen, vond ik. Dus ben ik begonnen aan het eerste deel uit de Griessel-serie en, vraag ik me nu af, waarom heb ik dat niet eerder gedaan. Een sterk begin van een serie die wat mij betreft lang mag duren. Een heerlijke schrijfstijl, prachtige en beeldende beschrijvingen van het Zuid-Afrikaanse landschap, maar ook van situaties. En een goed voorbeeld van hoe verhalen verteld moeten worden.

HRC-categorie
#6 het eerste deel van een serie
#25 een boek met diversiteit


a11ea0ce2f96d4390f4f1c84b8ef5140.jpgArnaldur Indridason - Onderstroom (255 blz, ***)
Ook dit is een boek uit een serie, maar dan uit die over Erlendur, de IJslandse inspecteur. Bijzonder is deze keer dat hij hier zelf geen rol in speelt, deze is weggelegd voor rechercheur Elínborg. Deze thriller is een echte whodunit, je doet zelf ook mee om te achterhalen wie de dader is. Toch kan het boek niet imponeren, daarvoor wordt Elínborg te veel uitgewerkt. Dat vertraagt, en het tempo is toch al niet te hoog. Ook in dit boek beeldende beschrijvingen, maar het stijgt voor mij niet boven de middelmaat uit.

HRC-categorie
#14 een boek dat al heel lang in je kast staat
#40 een boek dat zich afspeelt op een eiland
#42 een boek waarin weer of klimaat een rol speelt


December heb ik afgesloten door zes boeken uit te lezen. Mijn totaalaantal gelezen boeken in 2018 is daarmee uitgekomen op eenentachtig. Wat mij betreft een mooie hoeveelheid en ruim meer dan ik me voorgenomen had, ik kwam uit op een percentage van 135%. Het aantal voor de challenge van 2019 heb ik daarom ook op tachtig gezet. Of dat haalbaar is, is afwachten, want ik verwacht de eerste twee maanden wel iets minder te kunnen lezen.

Hoe was jouw leesjaar en wat zijn je verwachtingen voor het komende jaar?



Reacties op: Mijn Reading Challenge, december 2018

Gerelateerd

Over

James Patterson

James Patterson

James Patterson (Newburgh, Orange County, 1947) is een Amerikaans auteur van een...

Anders Roslund

Anders Roslund

Anders Roslund (Zweden, 1961) schreef tien misdaadromans als deel van de succesv...

Deon Meyer

Deon Meyer

Deon Meyer  (Paarl, Zuid-Afrika, 1958) is de internationale bestsellerauteur van...

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indriðason (1961) is een IJslandse schrijver van literaire detectives m...