Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wie is de winnaar van onze VN Challenge 2018?

op 28 december 2018 door

Op 5 juni maakten we onze VN Challenge bekend. De Thriller Club en zijn volgers zou alle boeken gaan lezen die in de VN Detective & Thrillergids van dit jaar vijf sterren kregen. Hoe talrijk waren de deelnemers en hoe luidt ons verdict? Je leest het nu!

Net als vorig jaar werden maar liefs acht thrillers met de maximale score van vijf sterren beloond. Dit keer moesten we echter de wenkbrauwen fronsen bij het zien van de titels. Veel onbekende thrillers, in tegenstelling tot vorig jaar had bijna niemand al een boek van de lijst gelezen, dat zou dus even doorwerken worden!

Beschikbaarheid van de boeken

Een aantal van onze volgers hield ons trouw op de hoogte van hun vorderingen. Groot was dan ook de teleurstelling bij Wil Veltkamp en Caroline toen bleek dat hun bieb twee van de acht boeken niet kon aanleveren. Voor we de resultaten tonen van de mensen die de challenge compleet konden afronden, zijn hier de favorieten van genoemde 'pechvogels'.

Wil Veltkamp / Drie uur (5 sterren): Een zeer actueel verhaal, namelijk vluchtelingenproblematiek en hoe criminelen hier grof geld aan verdienen. En weer een heerlijk samenspel van Ewert Grens en Piet Hoffmann. Een boek dat je niet aan de kant kunt leggen, menselijk drama zowel bij de vluchtelingen als bij het gezin van Piet. Heerlijk om te lezen dat ook Ewert echt wel menselijk is.

Caroline / Drie uur (4,5 sterren): Het is het enige boek uit deze challenge waarbij ik helemaal in het verhaal zat en niet kon stoppen met lezen. Geboeid door de uitwerking van het thema mensenhandel en vluchtelingen dat op verschillende manieren werd belicht.

e5ab41df27ad4b9c1dc5994d679f508c.png



 
Negen lezers haalden de eindstreep!

Jawel, zeven Thriller Clubleden en volgers *wil* en Mariek. Zij vertellen elk wat hun favoriete boek van de acht is.

Jeanet / Drie uur (5 sterren): Het boek klopt van begin tot einde. De personages worden goed neergezet en je begrijpt hun leefomstandigheden. Dit was mijn eerste boek in deze serie en het was goed te lezen zonder de eerdere delen gelezen te hebben. Er wordt naar vorige omstandigheden verwezen, maar dit was absoluut niet hinderlijk, eerder verhelderend. In het nawoord vertelt Roslund over de relatie die hij met Hellström had en waar een thriller voor hen aan moet voldoen. Interessant om te lezen.

Kees / De belofte (5 sterren): Met zijn bijzonder sterke schrijfstijl en de weinige woorden die hij nodig heeft, weet de auteur precies over te brengen wat hij bedoelt. Het is een boeiend en intrigerend verhaal dat vanaf het begin staat als een huis. De personages zijn krachtig en hebben een interessante persoonlijkheid. In een even bizarre als onwaarschijnlijke, onthutsende is beter, ontknoping laat Dürrenmatt de lezer bevredigd achter, maar geeft hem tevens stof tot nadenken.

Elly / De vrouw in de spiegel (5 sterren): Het boek begint rustig en de auteur neemt de tijd om het personage Rachel te introduceren. Je leeft met haar mee en Dennis Lehane is erin geslaagd om weer een heel goed boek te schrijven. De karakters zijn goed  uitgediept en het verhaal zit goed in elkaar. Het is een boek dat je moeilijk weg kunt leggen, je nieuwsgierigheid wordt getriggerd. Een psychologische thriller/roman.

Greet / De vrouw in de spiegel (4 sterren): Een van de weinige boeken uit deze Challenge die me echt kon bekoren. Sterk verhaal, goede en originele plot, interessante personages. Een vrouw op zoek naar de waarheid. De spanning wordt langzaam opgebouwd. Een psychologische thriller om van te genieten.

Evy / De belofte (5 sterren): Ik kan het gevoel moeilijk omschrijven dat je overvalt bij het lezen van dit dunne boekje. Afstandelijk, maar toch voel je je heel erg betrokken. Door het vertelperspectief dat soms vreemd overkomt, vraag je je telkens af wat waarheid is en wat verzonnen. De plot is eigenlijk te simpel, maar door de prachtige zinsconstructies krijgt het geheel veel sfeer. Het is geen 'thriller' voor iedereen. Enige affiniteit met literatuur is wel noodzakelijk en het is meer een relaas dan een spannende zoektocht. Literatuurlezers die niet vaak een thriller oppakken, zullen van dit smaakvolle boek ook erg kunnen genieten. Zo heeft elk 'nadeel' weer een voordeel!

Gert / De vrouw in de spiegel (5 sterren): Dit boek is een prachtig voorbeeld van een psychologische thriller, waarbij de auteur de lezer continu bij de les weet te houden door onverwachte plotwendingen uitmondend in een knap uitgevoerd einde.

Joyce / De vrouw in de spiegel (4 sterren): Een originele thriller, de origineelste van de acht. Een combinatie van een psychologische thriller en een actiethriller. Je zit in het hoofd van hoofdpersoon Rachel en leeft mee met haar angst en twijfel. Het boek is een vlotte en verfrissende pageturner. Dennis Lehane schrijft vlot en helder. Knap hoe er naadloos wordt geschakeld naar een actiethriller in de laatste 100 bladzijden. Zeer passend en ook versterkend voor het verhaal. Dit boek is me na het dichtslaan het meeste bijgebleven.

*wil* / Drie uur (5 sterren): Ik hou wel van boeken waar een actueel onderwerp in verwerkt wordt, zoals mensensmokkel. Natuurlijk zijn er veel toevalligheden en overeenkomsten met de twee eerdere delen, maar de spanning wordt zo goed opgebouwd dat het niet storend is en er zit een mooie onverwachte twist in. De hoofdpersonen worden geloofwaardig neergezet en je kunt goed met hen meeleven. Een toegevoegde waarde bij dit spannende boek vond ik het aangrijpende verhaal van Alyson en Idriss dat zorgt dat dit boek er voor mij bovenuit stijgt door de maatschappelijke betrokkenheid.

Mariek / De nachtploeg (5 sterren): Connelly is erin geslaagd een intrigerende en sympathieke nieuwe heldin te introduceren, terwijl hij net als altijd een spannend plot en een verrassende, maar toch plausibele ontknoping biedt. Het enige boek van de acht waarbij ik volmondig ja antwoord op de vraag of ik een vervolg absoluut wil gaan lezen.

e4735f910d9f3afb120be8bc5e15a0bf.png


.
Hoewel vier keer voor De vrouw in de spiegel gekozen werd, is het Drie uur van Anders Roslund dat met twee kopposities de winnaar van onze VN Challenge 2018 is geworden!

Zijn jullie het eens met onze keuze? Laat het ons onder dit artikel weten! 

Bedankt iedereen voor de tomeloze inzet en het enthousiasme! Volgend jaar organiseren we vast een nieuwe VN Challenge, maar die zal er waarschijnlijk helemaal anders uitzien, wie weet gaan we wel alle 1- en 2-sterrenthrillers lezen! Hebben jullie nu al een leuk idee? Laat het ons weten!

Wil je de Challenge van vorig jaar nog een keer nalezen? Klik dan hier!

Tot binnenkort!
Greet, namens de Thriller Club 

PS: Wil je toegevoegd worden aan de poule van de Thriller Club in de WIDM-app? Geef dan hier je gebruikersnaam door en Joyce doet het nodige. Details in de update bovenaan de blog. 

0bec6b13023a52eec8a691069d70856f.png



Reacties op: Wie is de winnaar van onze VN Challenge 2018?

Meer informatie

Gerelateerd