Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Neal Bascomb - Operatie Eichmann

op 08 april 2017 door

Wie is Eichmann

Otto Adolf Eichmann - is het toeval dat zijn tweede naam Adolf is? - was een hoog Duits SS lid. Hij is verantwoordelijk voor de praktische uitvoering van de massamoorden op de joden tijdens de tweede wereldoorlog.

 
Op het einde van de oorlog, na de zelfmoord van Adolf Hitler, vluchtte hij via Italië en met de hulp van de heilige kerk en het Rode Kruis naar Argentinië.

 
Daar heeft hij een nieuw leven opgebouwd, maar helemaal niet als een man met veel geld of iemand met macht. Hij was daar een simpele ziel, moest hard werken om in zijn onderhoud te voorzien. Na jaren werd hij terug herenigd met zijn gezin en kwam er zelfs nog een zoon bij.

 
Al die tijd moest hij op zijn hoede zijn, paranoïa stak de kop op. Zijn denkbeelden zijn na de oorlog niet veranderd. Hij heeft ze zelfs nog doorgegeven aan zijn zonen die op dezelfde manier over joden denken.

 

Neal Bascomb - Operatie Eichmann

Dit boek gaat over de voorbereiding die voorafgaat aan het oppakken in Argentinië en berechten van Eichmann in Israël. Om te beginnen moet hij gezocht worden. Er komen dikwijls berichten door dat hij ergens gesignaleerd is, maar meestal loopt dat op niets uit. Meerdere keren dacht Simon Wiesenthal, zelf overlever van de Holocaust en opspoorder van nazi-oorlogsmisdadigers, dat hij Eichmann gevonden had. Dat startte dan een hele organisatie op want eerst moest bevestigd worden dat het inderdaad om Eichmann ging. Dat was bijzonder moeilijk wegens gebrek aan foto's van de man. Wanneer men hem had gevonden, moest er door iemand die hem gekend had, een positieve identificatie gedaan worden, voordat de rest van de operatie gestart kon worden.


Die operatie was het oppakken en feitelijk ontvoeren uit Argentinië van de man. Op zich een misdaad, maar nodig om de man te kunnen berechten. Argentinië stond namelijk niet zo open voor het uitleveren van nazi-kopstukken.

 

Oordeel

Dit boek leest alsof het een thriller is. In het begin heb je nog wel door dat het om ware feiten gaat, maar omdat dit zo goed geschreven is, verlies je dat op een bepaald moment uit het oog en lijkt het alsof je gewoon een spannend boek aan het lezen bent.
Toen men de man eindelijk had gepakt, hoopte men nog even om ook Josef Mengele in Argentinië op te pakken, maar dat is op dat moment niet gelukt. De ontvoering van Eichmann maakte Mengele alert en hij verhuisde naar Brazilië. Daar zou hij tijdens een zwempartij overleden zijn.

Eichmann heeft vrij snel na zijn arrestatie toegegeven wie hij was, maar is eigenlijk altijd zijn daden blijven ontkennen.

Hij volgde bevelen op.

Waar hebben we dat nog gehoord?



Reacties op: Neal Bascomb - Operatie Eichmann

Gerelateerd

Over

Primo Levi

Primo Levi

Primo Levi was een Joods-Italiaans schrijver van korte verhalen, romans en ...