Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Libris Literatuur Prijs 2021: De publiekslievelingen

op 28 april 2021 door

De aandachttrekkers

Zo'n tien dagen voor de bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2021 stijgt de spanning, zowel bij de auteurs die op de shortlist prijken, als bij de lezers. Wie zal er dit jaar met de felbegeerde prijs onder de arm naar huis toe wandelen?

Onder redactie van Evy

Als je naar de shortlist kijkt, zijn er een paar in het oog springende namen, we noemen ze hier voor het gemak ‘De publiekslievelingen’. Het zijn de boeken die de meeste lezers wel kennen en waar ook veel mensen een mening over hebben. 

De leden van het Literatuurcafé lazen deze publiekslievelingen en delen hun mening 

Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers: Dit boek kennen we natuurlijk ook van het meeleesboek uit het literatuurcafé, dus daar kan je zeker ook een kijkje gaan nemen als je een indruk wil krijgen. 
Ine is fan van auteur Jeroen Brouwers en vertelt ons waarom zij vindt dat Cliënt E. Busken moet winnen: 

Cliënt E. Busken wint, want wie kan er nu op tegen dit prachtwerk van Jeroen Brouwers? Het is een perfecte combinatie van inhoud, stilisme en taal. E. Busken is tegen zijn zin opgenomen in een gesloten zorginstelling. De aftakelende, dementerende man zit er letterlijk en figuurlijk vast, helemaal overgeleverd aan het betuttelende zorgpersoneel. Zijn protest: hij doet zich voor als doof en stom. Hij zegt dus niets, maar zijn gedachten zijn vrij. In zijn hoofd komt alles aan bod: heldere momenten en grote verwarring, echte en fantastische herinneringen, heden en verleden, en vooral woorden die zich vermengen met klanken en kleuren... Op zoek in zijn immense woordenschat naar de juiste termen, speelt Busken/Brouwers een grandioos associërend spel met de Nederlandse taal. Via de opbouw van het boek bevindt de lezer zich helemaal in het hoofd van de ‘cliënt’: geen alinea’s, geen hoofdstukken, enkel wat gedachtepuntjes af en toe. Dit is onmiskenbaar een Brouwers, maar tegelijk vindt de schrijver op zijn 80e een nieuwe taalvorm uit!

b1e9e13f552f93d713c46b06cb04fcb9.jpeg

 

Mijn Lieve Gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld: Anne Oerlemans mocht het boek ook al recenseren voor Hebban en vertelt hier nog even in het kort wat ze van het boek vond: 

Vergeleken met Rijnevelds debuut De avond is ongemak is Mijn lieve gunsteling ogenschijnlijk meer van hetzelfde. De thema’s, de setting; van het gereformeerde, gebroken gezin na een verlies tot de koeien en de wereldvreemde personages. Dit is Rijneveld 2.0. Toch getuigt deze nieuwe roman wederom van lef. Schijnbaar zonder een enkel compromis vertelt de auteur het verhaal vanuit de pedofiele veearts, het geheel leest als een getuigenisverklaring. Het rauwe, bijna afstandelijke schrijven van Rijneveld kent geen mededogen, niet voor personages en niet voor lezers. De eindeloze zinnen laten geen ruimte voor een natuurlijk rustpunt waardoor je door blijft lezen. Het verlies, het gebroken gezin en de kwetsbaarheid van de gunsteling zijn indrukwekkend, Rijneveld weet als geen ander onder je huid te kruipen.

Tea: Busken is buitengewoon goed en gaat winnen!


Ine: Busken wint!


Gigi: het feit dat Mijn lieve gunsteling niet altijd prettig is om te lezen maakt niet dat het goed beoordeeld zou kunnen worden door de jury. Kijk maar eens naar het effect van De avond is ongemak

b1e9e13f552f93d713c46b06cb04fcb9.jpeg

 

Wij zijn licht van Gerda Blees: Blees won natuurlijk al de Nederlandse Boekhandelsprijs 2021 en daarmee kreeg ze genoeg ogen op zich gericht. Zal ze ook de Libris Literatuurprijs 2021 in ontvangst mogen nemen? Evy heeft er het volgende over te vertellen: 

Wij zijn licht is een bijzonder boek en dat komt met name door het vertelperspectief. Dat perspectief wisselt elk hoofdstuk en hanteert vrij ‘vreemde’ invalshoeken. Eigenlijk is het een spoiler om ze hier al te benoemen, maar er kan wel gezegd worden dat je regelmatig de wenkbrauwen optrekt aan het begin van een hoofdstuk en benieuwd bent hoe Gerda Blees dit zal aanpakken. De eerste zin is telkens ‘Wij zijn…’ en dan daarna komt het perspectief, en dat verklaart meteen ook de titel. Gerda Blees schrijft over een zwaar (waargebeurd) onderwerp, maar benadert het op een manier die makkelijk te verteren en toch onvergetelijk is. De emotionele afstand tot het werkelijke verhaal is wel vrij groot en dat is wel iets waar je als lezer ook mee te maken hebt. 

Ine: Als Busken niet wint blijf ik minstens een jaar lang kwaad op de Libris Literatuur Prijs


Gigi: ik heb mij voorgenomen om de andere boeken van Blees ook te gaan lezen. Ik ben onder de indruk

Nu zijn we heel nieuwsgierig hoe jullie hier tegenaan kijken. Welke boeken lazen jullie? Weten jullie wie gaat winnen? Hier onder dit artikel is het mogelijk om je te scharen bij de fanclub van een van de boeken dus kies een reactievak en geef aan wat je ervan vindt. Weten jullie nog, zoals met Ren je rot? Je mag nu gaan rennen en een vak kiezen. Kies je voor Brouwers met Cliënt E. Busken, Marieke Lucas Rijneveld met Mijn lieve gunsteling of Gerda Blees met Wij zijn licht? Of ga je voor een van de Underdogs? Dan klik je snel door naar het andere artikel.
(Oké, Ren je rot is vooral voor de lezers vanaf een bepaalde leeftijd...)

Gigi: Busken is fantastisch, Wij zijn licht is ook erg goed, maar let op mijn woorden: onderschat de underdogs niet.

 



Reacties op: Libris Literatuur Prijs 2021: De publiekslievelingen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers

Jeroen Brouwers (1940-2022) was een Nederlands journalist, essayist en schrijver...

Lucas Rijneveld

Lucas Rijneveld

Lucas Rijneveld (1991) geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse...

Gerda Blees

Gerda Blees

Gerda Blees (1985) won, net als voorheen schrijvers als Manon Uphoff, Edwin Mort...