Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De top 5 van Kitty

op 19 december 2022 door

Wie er onze releaselijsten op naslaat, kan het niet ontkennen: er zijn dit jaar ontzettend veel (en goede) scandi’s verschenen, zowel thrillers, romans, non-fictietitels en jeugdboeken. De bloggers van de Spot Literatuur uit het hoge Noorden vertellen jullie graag welke boeken dit jaar het meest bij hen in de smaak gevallen zijn. Vorige week deed Gea haar verhaal, vandaag is Kitty aan de beurt en over een paar dagen komt Greeet langs.

Een paar cijfertjes

Dit jaar (tot vandaag dan...) las ik 100 boeken en daar zitten 33 scandi's bij. Voor mijn gevoel heb ik veel meer scandi's gelezen, maar hé, cijfers liegen niet. Het is nog steeds mijn favoriete genre. De voorpret voor volgend jaar is al aanwezig, want er staat veel mooie scandithrillers in de planning. Ik heb er nu al zin in!

Dat de scandithrillers mij goed smaken, is te zien aan het aantal sterren dat ik uitgedeeld heb: dertien keer drie sterren, negentien keer vier sterren en één keer vijf sterren. Tja, ik ben nou eenmaal niet scheutig met sterren en de lat komt ook steeds hoger te liggen.

In alle Scandinavische landen ben ik op reis geweest. Zweden is mijn favoriete land, daar ben ik vijftien keer geweest. Mijn koffers heb ik vier keer gepakt voor Noorwegen, maar liefst zes keer voor IJsland, vier keer voor Denemarken en ook vier keer voor Finland. Het wordt nu toch echt hoog tijd om het hoge Noorden een keer in het echt te gaan bezoeken! 

Mijn vijf favorieten van 2022

Het was weer een hels dilemma! Het blijft een opgave en als je het me morgen opnieuw vraagt, noem ik misschien weer andere titels. Ook dit jaar komen mijn favoriete titels uit Zweden. Geheel onbedoeld, maar wel heel opvallend. De volgorde is wel geheel willekeurig.

  • Drie vrouwen - Anders Roslund (SE) ****
    De tiende thriller met inspecteur Ewert Grens in de hoofdrol en wat heb ik deze knorrige man in mijn hart gesloten. Vanaf de eerste bladzijde leef ik met hem mee en weet Roslund met zijn directe en prettige schrijfstijl mij te boeien. Ewert krijgt wederom te maken met vrouwenhandel en dit keer ook met orgaantransplantatie. Rauwe thema's die een beklemmend en onheilspellend gevoel geven dat je constant bij de keel grijpt. De spanning wordt mooi opgebouwd en ook aan de nodige actie ontbreekt het niet. Ik vloog dan ook door het verhaal heen en sloeg het met een diepe zucht dicht. 

  • Spin - Lars Kepler (SE) ****
    Zenuwslopende spanning en niets is wat het lijkt! Dat komt allemaal in een zinderende finale samen. Joona Linna en Saga Bauer zijn boeiende personages en al snel sleuren ze je mee in het verhaal. De vlotte pen maakt dat het verhaal makkelijk wegleest en zorgt ervoor dat je je kunt focussen op de op te lossen complexe raadsels. Heerlijk! Ik heb weer genoten en kijk nu al uit naar het tiende deel in deze serie die mij nog steeds enorm weet te boeien. 

  • De brandende zon - Christoffer Carlsson (SE) *****
    Mijn eerste en enige vijf sterren voor een scandithriller dit jaar. Wat een enorm sterk verhaal is De brandende zon. Is het spannend? Nee, niet echt. Het is een verhaal dat onder de huid kruipt en daar lang blijft zitten, dat stemt tot nadenken en dat doet meeleven. Het komt traag op gang en je groeit langzaam mee in de ontwikkelingen. Het is een verhaal in een verhaal met een bijzondere opbouw. Twee tijdslijnen en wisselende perspectieven zorgen voor een uitermate geraffineerd geheel. Prachtige schrijfstijl en zo knap hoe alles verwoord wordt. Je ziet het en je voelt het. Deze thriller dreunt nog lang na. Carlsson heeft er een fan bij! 

  • Iedereen liegt - Camilla Grebe (SE) ****
    Wauw! Dit verhaal bevat zoveel lagen en is zo knap verteld vanuit de verschillende perspectieven. Echt een verhaal dat meer is dan alleen een spannend verhaal. Relaties en onderlinge verhoudingen spelen een grote rol en worden indrukwekkend en met vlotte pen beschreven. Als je zin hebt in een mysterieus verhaal en een flink potje mee puzzelen, dan is Iedereen liegt een aanrader van jewelste. 

  • Cultus - Camilla Läckberg en Henrik Fexeus (SE) ****
    Het tweede deel met rechercheur Mina Dabiri en mentalist Vincent Walder is weer een heerlijke klepper. De twee verhaallijnen spelen in het heden en verleden en wisselen elkaar mooi af, maar lang is onduidelijk hoe ze met elkaar te maken hebben. Ik hou ervan, want hierdoor blijf je nieuwsgierig en wil je niets anders dan doorlezen. Het verhaal steekt niet alleen knap in elkaar, er is ook voldoende tijd om de personages goed te leren kennen en met ze mee te leven. De spanning is onderhuids aanwezig en zorgt voor een geweldige finale. Het is een echte klepper, maar nergens zakt het verhaal in. Kom maar op met het derde deel!

Welke scandithriller uit mijn top 5 spreekt jullie het minst aan? Of wil je nu ook direct gaan lezen?

Fijne feestdagen! 
Kitty



Reacties op: De top 5 van Kitty

Meer informatie

Gerelateerd