Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Drie landen, vier boeken

op 27 april 2020 door

Lezen in tijden van corona... Kitty laat zich niet afleiden door alle wijzingen in ons leven en Greet heeft ondertussen haar draai ook weer gevonden. De afgelopen weken lazen wij daarom naar goede gewoonte alle nieuw verschenen scandithrillers. Deze keer bespreken we vier boeken: één uit Denemarken, één uit Noorwegen en tenslotte twee uit Zweden. Wil je weten wat wij ervan vonden, lees dan snel verder! 

Glazen vleugels - Katrine Engberg 

Glazen vleugels is het derde deel in de reeks met speurders Jeppe Kørner en Anette Werner (releasedatum: 7 april 2020, Nederlandse vertaling: Corry van Bree). Op verzoek van de auteur en haar uitgever werden in bepaalde landen bij de vertaling de Deense boeken twee en drie samengevoegd. In hoeverre het daarbij om de op te lossen zaken of alleen om de privélevens van de seriepersonages gaat, is onduidelijk. 

Waarover gaat het boek?
In het centrum van Kopenhagen wordt in een fontein een dode vrouw aangetroffen. Wie is ze en waarom werd ze op een zo openbare en zichtbare plaats achtergelaten? De zaak wordt toegewezen aan rechercheur Jeppe Kørner, die het deze keer officieel zonder Anette Werner moet zien te rooien. Die is in zwangerschapsverlof, maar gaat stiekem toch mee speuren, met alle gevolgen van dien… Het onderzoek naar de fonteinmoorden – want ja, er zullen er meer volgen – leidt Jeppe naar de wereld van de zorg. Daar waar menselijkheid verwacht wordt, lijken ambitie en geld hoogtij te vieren.

Kitty ****: Wederom weet Katrine Engberg mij tot de laatste bladzijde te boeien met haar prettige schrijfstijl en goed uitgewerkte personages. Echt een thriller in de categorie ‘Je denkt dat je weet hoe het zit, maar zit het ook zo?’. Door de vele verschillende en zo op het eerste oog niet bij elkaar passende verhaallijnen wil je maar een ding: doorlezen en ontdekken hoe de puzzelstukjes in elkaar vallen! En dat blijkt geraffineerder te zijn dan je in eerste instantie verwacht. De ietwat onzekere rechercheur Jeppe Kørner en zijn onbesuisde collega Anette Werner vormen een perfect speurdersduo. Ik kijk alweer uit naar het volgende avontuur.

Greet ****: Het verhaal, dat een tijdspanne van een kleine week beslaat, is opgedeeld in zes dagen. In totaal zijn er een dertigtal vrij korte hoofdstukken, waardoor je vrij makkelijk je aandacht bij dit boek kunt houden. Natuurlijk is ook de vlotte schrijfstijl van Engberg daar niet vreemd aan. Zij schrijft rechttoe rechtaan en vermijdt al te ingewikkelde toestanden. De personages zijn herkenbaar: Jeppe is de klassieke rechercheur die steeds onder druk staat en Anette is het prototype van de moeder die haar werk niet kan missen. En in de zorginstellingen heb je de verschillende patiënten, verzorgers en begeleiders, elk met hun eigen karakter. Doordat er veel personages zijn die als mogelijke dader in aanmerking komen, blijft de ontknoping lange tijd onvoorspelbaar. De verhaallijnen zijn interessant en maken Glazen vleugels voor mij het beste boek in de serie tot nog toe. (recensie

2d0023fca504e419b575445ad8491f1b.png

De therapeut - Helene Flood 

De therapeut is het thrillerdebuut van de Noorse Helene Flood, die eerder al een non-fictieboek en een jeugdroman schreef (releasedatum: 9 april 2020, Nederlandse vertaling: Lammie Post-Oostenbrink). Nog voor verschijnen in Noorwegen werden de vertaalrechten van het boek aan meer dan twintig landen verkocht. 

Waarover gaat het boek? 
Sara is psychologe en net gestart met een eigen praktijk waar ze tieners met problemen probeert te helpen. Haar man Sigurd heeft samen met twee vrienden een klein architectenbureau. In hun vrije tijd zijn ze bezig met de renovatie van een oud huis, maar die loopt niet van een leien dakje. Ook de relatie heeft wel eens betere tijden gekend. En dan verdwijnt Sigurd… Hij is nooit toegekomen op de plaats waar hij verwacht werd en zijn laatste telefonische boodschap aan zijn vrouw blijkt een leugen te zijn. Sara begint aan alles te twijfelen, ze hoort vreemde geluiden in huis en heeft het gevoel dat er iemand binnen geweest is. Al snel voelt ze zich niet meer veilig.

Kitty ****: De tekst op de achterflap klinkt meer dan veelbelovend en het gaat om een debuut. Mijn verwachtingen zijn dus hooggespannen. En wauw, Helene Flood stelt mij zeker niet teleur. Wat een debuut. Ze heeft het voor elkaar gekregen om mij van begin tot eind te boeien. En dat is knap, want om eerlijk te zijn stoorde ik me regelmatig aan Sara, de hoofdpersoon in deze thriller. Dit stond het leesplezier echter niet in de weg. De nieuwsgierigmakende spanning voerde de boventoon en regelmatig vroeg ik me af hoe het verhaal zou aflopen. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven en Sara neemt je als het ware gedetailleerd mee in haar gedachtengang. Af en toe werden de hoofdstukken onderbroken door een flashback en langzaamaan wordt duidelijk hoe het in elkaar steekt. Petje af!

Greet ****: Zowat alles in het boek draait om de gedachten en handelingen van hoofdpersonage Sara. Het hele verhaal wordt vanuit haar perspectief verteld, terwijl ze af en toe herinneringen ophaalt aan het verleden. Het boek moet het niet hebben van de spanning, al speelt één vraag voortdurend door je hoofd: Wat is er met Sigurd gebeurd? De auteur geeft lange tijd überhaupt geen hints, je kunt tijdens het lezen niet echt meespeuren. Toch blijft het boek boeien, al had ietsje meer tempo vooral de eerste helft goed gedaan. De conclusie van rechercheur Gundersen worden uiteindelijk vrij sec gepresenteerd. En hij beseft zelf dat die niet volledig is. Een echte ontknoping volgt ietsje later en hoewel die al bij al niet helemaal onverwacht komt, is ze zeer bevredigend. Ik heb genoten van dit toch ietwat bijzondere boek. (recensie

d7bd78d151951b041308f64d61fb393e.png

Wie zonder zonde is - Bo Svernström 

Wie zonder zonde is is de tweede thriller van Bo Svernström, die ook wel de nieuwe Lars Kepler wordt genoemd (releasedatum: 21 april 2020, Nederlandse vertaling: Edith Sybesma). De altijd correcte Carl Edson is ook in deze thriller de rechercheur die de zaak op mag lossen. Je kunt Wie zonder zonde is prima lezen zonder eerst Wie zint op wraak gelezen te hebben.

Waarover gaat het boek? 
In Stockholm wordt een meisje vermoord en de zaak doet al snel denken aan een moord van 28 jaar eerder. Toen vermoordde Robert Lindström zijn vriendje met een stuk beton. Robert is niet veroordeeld, maar de zaak heeft wel zijn sporen achtergelaten, hij leidt een eenzaam leven. Journaliste Lexa wil een boek gaan schrijven over Robert en de moord in het verleden. Vanaf dat moment komt zijn leven in een stroomversnelling. Is Robert onschuldig? Of heeft hij opnieuw toegeslagen en waarom dan?

Kitty ****: Voor mij als serieverslaafde is een tweede deel altijd fijn. Alleen draait het bij Bo Svernström meer om het onderzoek dan om de personen, dus van een echt seriegevoel is geen sprake. De thriller is opgebouwd uit drie delen, start met een nieuwsgierig makende proloog en speelt zich overwegend af in het heden, met sprongen in de tijd naar het verleden. Carl Edson is de rechercheur, maar journaliste Lexa steelt wat mij betreft de show met haar heerlijk impulsieve karakter en doorzettingsvermogen. Het is een verhaal dat lekker voortkabbelt en goed en gedegen opgebouwd is. Ondanks de gedegen opbouw weet de schrijver je af en toe goed te verrassen en op het verkeerde been te zetten. Echt spannend wordt het niet, maar dat is geen gemis door de prettige schrijfstijl en constant aanwezige vraag “Hoe zit het nu in elkaar?”. Met recht een knappe thriller die het verdient gelezen te worden!

d7bd78d151951b041308f64d61fb393e.png

Als de twijfel toeslaat - Malin Persson Giolito 

Als de twijfel toeslaat is de derde thriller van Malin Persson Giolito en de tweede met advocate Sophia Weber in de hoofdrol (releasedatum: 21 april 2020, Nederlandse vertaling: Ron Bezemer). Haar thriller In dromen lieg je niet was in 2016 de beste Scandinavische thriller en is door Netflix verfilmd tot de populaire serie Quicksand. Leuk detail, de auteur is de dochter van de bekende schrijver Leif GW Persson.

Waarover gaat het boek? 
Advocate Sophia Weber gaat de uitdaging aan om de vervroegde invrijheidstelling van dokter Stig Ahlin te begeleiden. Hij is levenslang veroordeeld voor de moord op een vijftienjarig meisje. Nooit eerder is het in Zweden gelukt om een vonnis te laten herzien en een gevangene alsnog vrij te spreken. Ondanks de weerstand van inwoners van Zweden gaat Sophia voortvarend aan de slag. Maar of het haar lukt? 

Kitty *****: Wat een thriller! Zoals jullie kunnen zien heb ik vijf sterren gegeven, zonder enig twijfel. Dit verhaal zit zo sterk in elkaar. Een op het oog uitzichtloze poging van de koppige idealiste Sophia Weber om de levenslang veroordeelde dokter Stig Ahlin vrij te krijgen klinkt enigszins voorspelbaar. Vergeet het maar. Je leest afwisselend over het moordonderzoek in 1998 en het juridische onderzoek van Sophia in het heden. Hierdoor wordt het verhaal ingenieus opgebouwd en blijf je aan je stoel gekluisterd tot de laatste bladzijde. Ik wil niet te veel verklappen, want deze leeservaring moet je echt zelf beleven. Een absolute aanrader!

Zitten er boeken tussen die jullie ook al lazen of in de leesplanning hebben? Vertel! 

Wij zijn er midden juni weer, met de vierde aflevering van deze rubriek. Heb je eerdere blogs gemist, kijk dan in de inhoudstafel

Tot dan! 



Reacties op: Drie landen, vier boeken

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Katrine Engberg

Katrine Engberg

Katrine Engberg (1975) had al de status van veelgeprezen danser en choreograaf b...

Helene Flood

Helene Flood

Helene Flood (1982) is psycholoog en wetenschapper en volgde bovendien een acteu...

Bo Svernström

Bo Svernström

Bo Svernström (1964) heeft een PhD in Zweedse literatuur en heeft zelf lang voor...

Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolito (1969) is een Zweedse advocate en schrijfster, en dochter ...