Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

En toen waren ze nog met … ?

op 19 juni 2019 door

De Literatuurclub moet met pijn in het hart afscheid nemen van twee leden die er al van in het begin bij waren en onze club en onze blogspot mee hebben gemaakt tot wat hij nu is. In april kregen we bij de Literatuurclub al het nieuws te verstouwen dat we niet meer met 10 zouden zijn om het volledige 2de jaar van de Literatuurclub en het 5de jaar van Hebban mee vol te maken. Ooh ….

Sigried kondigde ons toen aan dat ze keuzes moest maken en dat ze graag voor Hebban recensies wil blijven schrijven, maar door haar vele engagementen en drukke leven haar plaatsje in de Literatuurclub zou opgeven. Haar mooie bijdragen werden altijd gesmaakt en ze bracht ons graag in contact met een Engelstalige auteur die we nog niet kenden, of zocht de grens op van waar literatuur en feelgood elkaar raken.

Na onze heerlijke bijeenkomst in Antwerpen werd ook langzamerhand duidelijk dat Natalie ons zal verlaten, weliswaar nog niet direct, ze verblijdt ons namelijk nog met haar steun tot in augustus. Natalie gaf ons door haar kwartje Indisch bloed een blik op wat de Indische (of Indo-Nederlandse) literatuur ons allemaal kan bieden. Van in het begin en later met Anne stond ze in voor de prachtige banners voor onze spot. Door haar bezochten we tevens Dordrecht en de daar wonende auteur Wil Boesten. Ze deelde ook graag haar fotografiekunsten met ons en zorgde steeds voor de foto’s van onze groepsuitjes.

Het was moeilijk kiezen wanneer we op gepaste wijze hier op deze spot beide dames in het zonnetje zouden zetten door de verschillende vertrekmomenten. Toch doen we dit graag vooraleer de vakantietrek voor de echte zomer zich inzet, zodat dat niet met stille trom gebeurt! Wat zijn de fijne herinneringen van onze clubleden met Sigried en Natalie, en wat hebben we hen nog te zeggen en te wensen?   

c20c43c4f21111f712d3b9ea969cde66.jpg

 

Foto: Couperus-wandeling, mei 2017

Ine: Sigried heb ik leren kennen als een heel gedreven dame vol energie en inspiratie. Of het nu gaat om haar gezin, haar werk, Hebban, Spaanse les..., ze gaat er helemaal voor en wil alles eersteklas doen. Het getuigt dan ook van groot inzicht om af en toe keuzes te maken en iets uit de lijst te schrappen - jammer voor ons natuurlijk dat dat de Literatuurclub geworden is, we zullen haar missen. Een dikke merci, Sigried, en succes in de nieuwe uitdagingen!

Toen ik mijn eerste onzekere stapjes binnen de Literatuurclub zette, maakte Natalie me meteen wegwijs. Ze gaf me goede raad en stelde me vooral gerust dat ik steeds bij haar terechtkon voor hulp - het samenspel van de techniek en mij heeft immers regelmatig onverwachte gevolgen. Genoten heb ik van de Indische inbreng van Natalie in onze samenleesclub De stille kracht van Louis Couperus - een tip voor wie wat authentieke recepten wil proberen. Natalie gaat niet voor kwantiteit als het op boeken aankomt, wel voor kwaliteit en intensiteit. Terwijl de meesten in de leesclub In het zwart van de spiegel van Peter Delpeut het internet afzochten naar werk van kunstenaar Claude Lorrain, had Natalie meteen een boek met mooie reproducties gekocht om extra te kunnen genieten. Ik vermoed dat dit haar heel erg typeert! We gaan je missen, bannerqueen en fotoprinses Natalie. Veel succes verder!

 

Saar: Toen ik nog niet zo lang deel mocht uitmaken van de Literatuurclub, hoorde ik dat Sigried en Natalie de Club zouden verlaten. Zoveel tijd is er dus niet geweest om ze goed te leren kennen.

Van de twee dames leerde ik Sigried misschien nog het best kennen, aangezien zij al gauw in mijn mailbox verscheen om de maandelijkse favorieten en parels bij me op te vragen. Ik deed heel hard mijn best om het telkens bij één boek te houden en hoorde hoe mijn collega’s erin slaagden om meerdere boeken in die parels te proppen. Maar Sigried slaagde er altijd in om van die artikelen mooie stukjes te maken waarbij het niet opviel hoe andere boeken er nog tussenslopen.

Op onze Literatuurclubbijeenkomst in februari mocht ik Sigried ook in het echt leren kennen, aangezien we samen een heel eind met de trein reisden. Het waren gezellige momenten waarbij heel wat afgekletst werd en haar liefde voor mooie kleren ook al gauw tot uiting kwam.

Ook Natalie mocht ik op die dag ontmoeten. Zij kwam dan wel van de andere kant van de grens, tijdens ons etentje ’s avonds had ik het geluk om naast haar te zitten zodat ik Natalie leerde kennen als een vrolijke, goedlachse madam die wel wat ambiance in de keet kon brengen. Van stille momenten hadden we toen zeker geen last. Maar wat me van Natalie in onze Club vooral bij zal blijven is haar inzet in samen-lees-projecten. Ik heb niet de eer gehad om met haar samen te werken, maar ik heb wel mogen genieten van haar vele artikelen die ze schreef in samenwerking met de andere Literatuurclubleden.

Helena: De Literatuurclub is een bijzonder gezelschap. Je medeclubleden voelen als een soort kruising tussen collega’s en vrienden en je hebt hoofdzakelijk contact met hen via de mail, de appgroep en via reacties op artikelen. We hebben elkaar ook een aantal keer ‘in het echt’ gezien, en dat was heel erg leuk. Natalie is een enorm bezige bij, die altijd op pad is en houdt van organiseren. Opvallend genoeg heb ik pas onlangs mijn eerste echte buddyread samen met haar gedaan (naast een aantal boeken die we met meer leden van de club gelezen hebben natuurlijk), die over Het Vloekhout. En natuurlijk was Natalie ook onze bannerqueen vanaf het eerste uur.

Van Sigried staan me twee dingen nog heel goed bij: haar prachtige jurkjes wanneer we elkaar ontmoetten en de enorm fijne wijze van samenwerken met de buddyreads. Qua timing zaten wij vaak gelijk, en qua eindoordeel meestal ook wel. De meest recente artikelen waar wij samen aan hebben gewerkt waren die van Er is niemand bij de kalveren en RavageDe overwegingen van beide dames om de Literatuurclub te verlaten kan ik goed begrijpen, maar ik ga hen allebei wel missen natuurlijk!

c4f4afe30f6d32b8dfcfbeafd6cd5742.jpg
Jan:
Twee leden die de Literatuurclub gaan verlaten, en niet de minste.  De Literatuurclub  ging van start in januari 2017. De eerste keer dat ik Natalie ontmoette was op de dag dat we voor het eerst met een groot gedeelte van de club bijeenkwamen in Boekhandel Limerick in Gent. Helena en Natalie zouden met mij meerijden naar mijn favoriete Vlaamse stad. Natalie stapte in Tilburg uit de trein en na Helena opgehaald te hebben in Breda zoefden we over de E40. We hadden meteen het gevoel dat we elkaar al heel lang kenden. Literatuur schept een band. We schrijven 4 maart 2017. We ontmoetten Guy Prieels en Joost van Driel. Met In het museum, het indrukwekkende debuut van  Joost hadden we onze eerste buddyread, die onder meer ging over hoe we lezen en boeken waarderen. We skypeten. Al snel bleek je de ‘bannerqueen’ van de club te zijn. Je maakte voor onze artikelen steeds mooie en creatieve banners en werd onze hoffotograaf. Weet je nog het bezoekje aan het literaire Variété-spektakel van Waumans en  Victoria in Utrecht? Een leuke middag waar we weer met gesigneerde boeken huiswaarts gingen. Je liet ons ook genieten van een paar andere memorabele momenten: de literaire rondtocht in Den Haag rondom het werk van Couperus. Perfect voorbereid. En niet te vergeten onze tocht door literair Dordrecht waarbij we een inkijkje kregen in het werk van auteur/vertaler Wil Boesten.

Foto: bijeenkomst Antwerpen, februari 2019

Dat weet Sigried zich nog heel goed te herinneren volgens mij. Ze kwam piekfijn in een zomers ‘kleedje’ naar Dordrecht. Ze had zich nogal vergist. Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe kouder het kan worden. Hoewel je dat met de klimaatverandering tegenwoordig ook niet altijd meer kunt zeggen. Afijn, het was erg fris, het regende zelfs. En dan met open schoentjes, zonder jas of regenscherm een dag rondlopen.  Het was koud hé, Sigried. Sigried is voor mij iemand die goed gefundeerd over boeken kan praten én schrijven. Ik bewonder haar daarom. Ik heb onder meer een mooie buddyread met haar gedaan over Heilige Rita van Tommy Wieringa.

Maar ja, de beide dames hebben andere uitdagingen en moeten kiezen. Ze laten onze club ontredderd achter, maar ik koester de vele leuke momenten met hen. Dames, bedankt.

Anne: Helaas hebben Sigried en ik elkaar vanwege de afstand maar één keer 'live' mogen ontmoeten en dat was tijdens ons laatste uitje in Antwerpen, toen al bekend was dat Sigried de club helaas ging verlaten. Dat is natuurlijk heel erg jammer! Elke maand kreeg ik mailtjes van Sigried om te vragen naar mijn favorieten van de afgelopen maand én naar de boeken waar ik naar uit keek voor de komende maand. Het idee was om er één te noemen, maar stiekem propte ik steeds meer titels in de aangeleverde stukjes :) Afgezien van die bijdragen en een paar buddyreads hebben Sigried en ik elkaar binnen de club dus maar korte tijd meegemaakt maar dat had van mij best wat langer mogen duren! Sigried, het ga je goed en we zien elkaar vast nog eens!

Natalie woont praktisch bij mij om de hoek, dus we kwamen elkaar al snel tegen wanneer we voor Hebban op pad gingen met de trein. Samen zijn we vorig jaar naar de boekpresentatie van Noem het liefde van Daan Heerma van Voss bij uitgeverij De Bezige Bij geweest, wat een hele toffe ervaring was! Natalie en ik zijn sinds ik bij de club aansloot ook wel samen bekend onder de naam 'De Bannerqueens'. Een gezellige avond met eten en de photoshop heeft onze nieuwe 'huisstijl' op de spot opgeleverd! Natalie, veel dank voor je inzet voor de club en we gaan elkaar vast nog zien om eens bij te kletsen of wat boeken uit te wisselen!

Nathalie: Wat mij van Sigried altijd bij blijft? Haar vrolijke zelf en haar sportieve persoonlijkheid. Haar hart voor haar kinderen en familie. Haar job waar ze volledig voor gaat. Een ver’regen’d kleedje op een uitstap met de club toen ze de regen niet voorzien had…   Haar voorliefde voor Spanje en (héél) warm weer, haar weerzin tegen de Scandinavische kou die haar ondanks haar talenkennis naar het zuiden doet verlangen. En een heleboel hobby’s die ik niet op één hand kan tellen. Maar ze wil alles goed doen, en daarom snap ik haar keuze om voor sommige dingen echt te gaan en andere dan weer niet, maar al te goed. We deden enkele buddyreads samen, maar toch ook niet zoveel. Ik denk dat we ook een wat verschillende smaak hebben, maar het boek Het nieuwe seizoen van de Nederlandse schrijver Kees van Beijnum lazen we samen, en de auteur konden we na lang wachten eindelijk ook enkele vragen voorleggen. We zagen elkaar op bijeenkomsten in o.a. Breda en Dordrecht. Dank voor alles Sigried, en je bent niet weg van Hebban. Hopelijk mogen we van je gedegen recensies blijven genieten!

Tja, en dan is er Natalie. Natalie neemt altijd veel tijd om de dingen goed in zich op te nemen. Van in het begin nam zij - eerst in haar eentje - alle banners op zich. We vonden elkaar niet alleen als naamgenoten, maar ook door onze gelijklopende jobs bij voor elkaar niet onbekende werkgevers, en werden ‘partners in literatuur’. Ondertekenen als N&N was lekker kort. Ze leerde mij meer over Indische literatuur kennen met een lang overzichtsartikel, een interview met Marion Bloem en van die laatste kreeg ik zelfs het boek Ver van familie te lezen door een leuke boekenruil! Ze organiseerde volledig op haar eentje een prachtige Couperus-wandeling in 2 edities! En ze was er verschillende keren bij in Antwerpen, voor onze prachtige Elsschotwandeling n.a.v. de heerlijke reeks Elsschot-leesclubs of voor een bezoek aan een uitgeverij. Een leven kan echter ook te druk worden, en dan is het niet altijd even makkelijk meer om dingen te combineren. Zo gaat dat nu eenmaal. Partner, vergeet niet dat we samen heel wat leuke dingen hebben beleefd zoals onze club-uitstapjes, buddyreads samen tot zelfs een onverwachte boekenruil! Nog veel succes en geluk met alles wat je onderneemt! Hopelijk blijf je ons hier volgen…    

c30fa6671b58d5129bd0eef1e895353f.jpg  

Harriet: Wanneer mensen afscheid nemen ontstaat er altijd een moment waarop je terug kijkt op de periode waarin je in dit geval samen en met veel plezier bij de Literatuurclub hebt gezeten.

Natalie was het eerste lid van de Literatuurclub dat ik ontmoette. Twee maanden na de start van onze Spot mochten we naar een bijeenkomst van Atlas Contact om daar de schrijver Jonny Steinberg te ontmoeten. Altijd spannend zo’n eerste keer iets doen voor de Spot met iemand die je nog nooit gezien hebt. Maar we werden hartelijk ontvangen en de taken hadden we ook snel verdeeld. Natalie maakte de foto’s , ik maakte notities van het interview. Na deze eerste keer volgenden er nog een aantal evenementen waar we samen heen zijn geweest. Het leukste was wel dat we samen naar de verjaardag mochten van Charlotte Mutsaers. We mochten nog iemand meenemen en alle twee namen we onze moeder mee en ook dat klikte goed en wat was het een knotsgek verjaardagsfeestje .

Foto: literaire rondvaart Den Haag, mei 2018

Met Sigried samen deed ik een aantal buddyreads. Ons laatste project samen was de buddyread over het boek “In je dromen ga jij” van Inge van der Krabben. Sigried kan ontzettend goed verwoorden wat ze van een boek vindt daardoor ging ik zelf ook vaak nog beter kijken naar wat ik van het boek vond. Ik heb met veel plezier al je activiteiten op de Spot gelezen en aan de ontmoetingen die we hebben gehad in Dordrecht, Breda en Antwerpen heb ik mooie herinneringen. Gelukkig blijf je nog recensies schrijven voor Hebban en op je eigen Spot, helemaal afscheid nemen hoeft dus niet.

Gigi:

Lieve
Sigried, dierbaar Genreclubmaatje
In een klap, heel plotseling verlaat je
Genreclub voor de literatuur
Raad eens, voor ons is dat heel zuur
Iedereen in de club zal je missen
En redden we het zonder jou? We moeten gissen
Dank voor de samenwerking, je consciëntieuze manier van werken, je positief kritische kijk, je zorgvuldige inbreng, je nuchtere kijk op zaken, jouw eigen boekenblog met heerlijke recensies en strakke agendaatje
Liefs, Gigi

Lieve
Natalie, dierbaar Genreclubmaatje, (zonder H’tje)
Achter Sigried aan, maar iets minder onverwacht, verlaat je
Toch ook onze club heel snel
Al hebben we geprobeerd ook jou wel
Listig over te halen om te blijven
Ik weet zeker dat jij toch graag zult blijven schrijven
Enorm hebben we genoten van jouw Indische invloeden, jouw humorvolle commentaar, je kunstige banners voor onze club, de door jou georganiseerde Couperus wandeling in den Haag, jouw inbreng als genreclubcollegaatje
Liefs, Gigi

Wat willen jullie nog kwijt aan Sigried en Natalie om ze uit te wuiven en te bedanken? Neem deze kans om hier nog een berichtje voor hen achter te laten! Want wat is er mooier om een blik herinneringen hier af en toe nog eens te kunnen open trekken telkens als ze op deze pagina terecht komen?

Sigried en Natalie (alvast - maar blijf nog even!), vanwege de overblijvers van de Literatuurclub een welgemeende dankjewel voor alles en het ga jullie goed, hier op Hebban en overal!  



Reacties op: En toen waren ze nog met … ?

Meer informatie