Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Literaire Trip: Edinburgh (Schotland)

op 17 augustus 2018 door

Het is vakantie! Dat viert de Hebban Literatuurclub maar al te graag, daarom maakten we een reeks artikelen over literaire vakantiebestemmingen. Het liefst zou ik er hele reisgidsen over volschrijven, maar voor nu moeten we het doen met deze reeks, waarin onmogelijk alles kon worden opgenomen. Hopelijk inspireren deze hoogtepunten tot meer! Deze literaire trip neem ik jullie mee naar Edinburgh (Schotland), de eerste UNESCO City of Literature in de wereld.

Edinburgh International Book Festival
Robert Louis Stevenson, Sir Arthur Conan Doyle, de Encyclopaedia Brittanica, allemaal vinden ze hun roots in Edinburgh, de eerste UNESCO City of Literature. De stad ademt literatuur en elk jaar vindt er het International Book Festival plaats; het grootste literaire festival in de wereld waar meer dan 800 schrijvers en ongeveer 250.000 lezers elkaar vinden op verschillende literaire locaties en de meer dan 50 unieke boekhandels die de stad rijk is.

Sir Walter Scott (1771-1832)
Walter Scott was een Schotse dichter en schrijver die vooral bekend is van zijn historische romans. Zijn – vandaag de dag – bekendste roman is zonder twijfel Ivanhoe (1820), waarin een kruisridder zijn dame in nood redt. In de eerste helft van de twintigste eeuw werd Ivanhoe niet als volwaardig literair erkend, nu wordt zijn het werk van Walter Scott vooral nog op universiteiten gelezen. Scott is zeker lang van stof, maar legde met zijn spannende en romantische verhaal zeker de basis voor historische romans zoals we die nu nog kennen.

Wie wat meer wil weten over Walter Scott moet zeker een bezoekje brengen aan het Writer’s Museum in Edinburgh, waar het leven van de drie Schotse literaire giganten wordt gevierd; Robert Burns, Sir Walter Scott en Robert Louis Stevenson. Portretten, boeken en persoonlijke eigendommen van de schrijvers zijn hier te bewonderen, van Robert Burns vind je er zelfs een gipsen afdruk van zijn schedel. Verder is Edinburgh vooral heerlijk te voet te ontdekken via de Edinburgh Booklovers’ Walking Tour, of voor wie wat slechter ter been is via de Edingburgh Literary Bus Tour. Wie het monument voor Sir Walter Scott in de stad beklimt (287 treden) wacht een prachtig uitzicht over de stad.  

Nog meer schrijvers
Zo veel interessante schrijvers om te noemen waar het Edinburgh betreft! Te beginnen met de Schotse schrijver Irvine Welsh, het bekendst van zijn roman Trainspotting (later verfilmd onder dezelfde titel). Zijn werk staat bekend om zijn Schotse dialect en de nietsontziende manier van beschrijven van het leven in Edinburgh. Ook Kate Atkinson is thuis in Edinburgh. Ze won verschillende prijzen met haar romans Leven na leven en Gevallen God en in 2018 verschijnt Transcriptie van haar hand. Voor de thrillerfans (niet helemaal mijn afdeling) mag hier eveneens de naam van Ian Rankin met zijn Inspecteur John Rebus-serie niet ontbreken.

J.K. Rowling en Harry Potter
De Harry Potter-fans onder ons (wie niet?), moeten in Edinburgh een bezoek brengen aan The Elephant House, de pub waar J.K. Rowling haar wereldberoemde Harry Potter-serie schreef. Wie wat meer tijd heeft moet echter ook buiten Edinburgh gaan kijken. Bijvoorbeeld bij Fort William, waar de Harry Potter-trein vertrekt over een van de mooiste treintrajecten van Schotland. Of bezoek Alnwick Castle (twee uur buiten Edinburgh) dat in veel films als decor gebruikt werd, en het bekendst is als Zweinstein in de Harry Potter-films.

Wie fan is van de Schotse Hooglanden en zich in die prachtige natuur buiten Edinburgh het liefst helemaal verliest kan ik nog de De reiziger-serie van Diana Gabaldon aanraden. Claire Randall viert in 1945 de hereniging met haar man Frank met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Tijdens een wandeling stuit Claire op een stenencirkel... en ze wordt wakker in het onbekende en gevaarlijke Schotland van 1743.

Goede reis!

Door: Anne

Ga je ook mee naar:



Reacties op: Literaire Trip: Edinburgh (Schotland)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Walter Scott

Walter Scott

Sir Walter Scott (Edinburgh, 14 augustus 1771 - Abbotsford House, Abbotsford, 21...

Irvine Welsh

Irvine Welsh

De Schotse schrijver Irvine Welsh (1958) brak met zijn spectaculaire en con...

Kate Atkinson

Kate Atkinson

Kate Atkinson (1951) groeide op in York en studeerde Engelse literatuur. La...

Ian Rankin

Ian Rankin

De Schotse schrijver Ian Rankin (Fife, Cardenden, 1960) wordt beschouwd als de g...

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...