Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vakantieboeken zonder verplichtingen: een duidelijke keuze

op 24 juni 2018 door

Als je leestijd beperkt is

Leesclubs coördineren, buddyreads organiseren, artikelen schrijven, recensies maken, schrijversbijeenkomsten bijwonen, auteurs interviewen, het kan allemaal bij de Hebban Literatuurclub. Wat zou je nog meer willen als grote leesfanaat, vragen we ons soms af. Dan komt er een klein stemmetje naast je linkeroor dat roept dat er vreselijk veel boeken in de kast staan die al langere tijd gelezen willen worden. Die komen vaak niet aan de beurt omdat we telkens boeken lezen met vaak een heerlijke verplichting; het schrijven van een artikel over dit boek of een leesclub-deadline. Heerlijk maar doen we dit ook in de vakantieperiode? Of werpen we dan een blik op al die ongelezen titels die onze boekenplanken doen doorbuigen en ons smeken om eindelijk gelezen te worden. Dat we bij de Literatuurclub allemaal gezegend zijn met zo’n goed gevulde boekenkast mag geen verrassing zijn. In ons eerste artikel over Boeken zonder verplichtingen konden jullie al lezen dat enkelen echt Grootse plannen hebben voor deze zomer. Vandaag, in deel twee, zien jullie de clubleden met een meer vooropgezet plan. Tenminste, dat dacht ik toen ik aan dit artikel begon maar enkele leden hadden nog verrassingen in petto

 
Sigried is, zo als altijd, helder en duidelijk

Het boek dat ik in juli zeker wil lezen, is Veldheer Banner van Marie Kessels. Het is een boek dat ik omwille van de cover nooit zou opgepikt hebben in de boekhandel. Mijn nieuwsgierigheid werd voornamelijk gewekt door de recensie van Helena over dit boek: Helena over Veldheer Banner.

fc8e206fd76c2abe54b3b5b14689f923.png

Het gaat over een universitaire docent bij wie de diagnose Parkinson wordt gesteld. Die thematiek sluit erg nauw aan bij mijn werk en Helena prijst de opbouw en schrijfstijl. Ik heb het boek dan ook meteen na het lezen van de recensie aangekocht en het tot mijn eerste vakantieboek gedoopt. 

 

Natalie twijfelt nog een beetje en zoekt het deels bij crime…

Wat gaat er dit jaar mee in mijn vakantiekoffer? Het streven is 2 boeken. Het is bijna zeker dat 1 boek meegaat van Willem Elsschot: Een ontgoocheling.

Naast literatuur mag ik op zijn tijd ook een thriller of een klassieke detective lezen dus het tweede boek wordt een spannend boek, maar welke titel weet ik nog niet. Ik heb verschillende thrillers op mijn nog te lezen lijstje waar ik uit kan kiezen zoals b.v. een boek van de schrijvers Dorothy L. Sayers of Patricia Wentworth.

 626918bc63da12f4680dc0e3bae6e5da.png

Maar het is ook heel goed mogelijk dat ik mij ga vastbijten in een dikke pil, Kafka op het strand van Murakami.

 

Harriët blijft ook bescheiden met drie titels, hoewel, het zijn wel kleppers….

Op mijn nog te lezen stapel van boeken waar ik verder niets mee hoef te doen behalve ze te lezen liggen een aantal dikke kleppers. Mijn vakantie staat dus in het teken van die dikke kleppers. Drie dikke kleppers neem ik mee, nummer 4 staat op mijn e-reader. Als eerste wil ik Jane Eyre  van Charlotte Brontë lezen in de mooi Rainbow-uitgave. Ook al heel lang ligt Het labyrint der geesten van Carlos Ruiz Zafón op mij te wachten en als laatste een boek waar ik al veel goede dingen over heb gelezen en die ik nu in een goedkope editie heb aangeschaft: Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? van Johan Harstad. Omdat ik altijd bang ben dat ik te weinig boeken mee heb, gaat ook de e-reader mee met daarop het boek van Nicci French, De dag van de doden. Waarschijnlijk is mijn vakantie te kort voor al deze bladzijden maar het is in ieder geval al heerlijk om naar uit te kijken.

 815bb908319e076e4b0230fb808d0e91.png

 

Jan weet wat hij aankan…

Aangezien Jan altijd heel duidelijk is en aangeeft maar een beperkt aantal boeken tot zich te nemen in een jaar tijd, had ik hem ingedeeld bij de categorie: een duidelijke keuze. Na het lezen van zijn bijdrage snap je wel mijn grote verwarring en lees je dat hij eigenlijk bij de vorige editie, Vakantieboeken zonder verplichtingen, Grootse plannen, ingedeeld had moeten worden. Maar Jan? Jan verrast ons met veel verplichtingen en nog geen duidelijke keuze.

 

Ik ga op reis en neem mee…

ca281b1edc23a971e6fe88cc19fbfcf3.png

 

Zoals de trouwe volgers van de Literatuurclub wel weten heb ik een bijzondere voorliefde voor Vlaanderen. Gent en de Westhoek zijn voor mij favoriete plekken om mijn vakantie door te brengen. Ik heb grootse leesplannen voor de vakantie. Op de foto's zie je de stapels boeken die ik nog zou willen lezen de komende weken. Dat gaat me natuurlijk niet lukken. Het boek dat ik als eerste ga lezen is Woesten van Kris van Steenberge. Dat boek ligt nu een jaar op mijn leesplank en medeclublid Nathalie B stimuleert me al een jaar lang om dit boek nu eens echt op te pakken. Dat ga ik doen en in september zullen jullie het resultaat daarvan zien in de buddyread die ik samen met clublid Harriët over dit boek heb. Ik ga deze vakantie ook echt naar het plaatsje Woesten, ga het boek daar lezen neem er wat foto's. De ultieme leesbeleving volgens mij (met natuurlijk een heerlijk bierbrouwseltje uit een van de topbrouwerijen uit de omgeving erbij). Er ligt nog wat verplichte kost (maar dat klinkt zo negatief terwijl het boeken zijn die ik zo graag wil lezen) zoals De Meisjes van Emma Cline, Eerste reserve van Rijan van Leest met wie ik een interview voor de Literatuurclub ga hebben. Hetzelfde gaat gebeuren met Paul Christiaan Smis die een prachtige bundel met korte verhalen uit de Middeleeuwen heeft geschreven. Ik hoop eindelijk ook weer eens een thriller te lezen. Cobra van Deon Meyer gaat in mijn koffer mee. En voor de rest laat ik me leiden door de impuls 'dit boek neem ik mee'. Stefan Brijs met Post voor Mevrouw Bromley maakt een goede kans of Mensen op Mars van Joris van Casteren of de Memoires van een biograaf van Onno Blom. Ik laat me graag verrassen op deze vakantie en doe dat dus ook met boeken.

 

Ik had zelf ook weer moeite met kiezen, maar kijk eens…

Zelf heb ik, als schrijver van dit stuk, natuurlijk grote pech. Ik moet zeer secuur kiezen want ik lees langzaam, ik heb weinig tijd en ik heb nogal wat verplichtingen staan. Dan krijg ik allemaal foto’s toegestuurd van mijn dierbare clubleden met stapels boeken die zij gaan lezen op het moment dat ik zelf nog een beslissing moet nemen. Helemaal verlekkerd kijk ik naar die stapels en ik heb de neiging om mijn virtuele boekenplank en vakantieleeslijst verder aan te vullen. Mijn boekenplanken kraken en zuchten nu al en moeten juist iets leger raken.
Ik heb even getwijfeld om een lijst hier te plaatsen met alle boeken die smeken om gelezen te worden met de vraag aan jullie om te beslissen welk boek ik zou moeten lezen. Dat doe ik toch maar niet. De gedachte kwam bij mij op dat als ik jullie vraag voor mij te kiezen, en ik aangeef dat ik dat boek zal lezen, dat er dan alsnog een verplichting uit voortvloeit om het te lezen. 
Anderzijds is niet kiezen ook geen optie voor mij. Gelukkig kwam ik onlangs het artikel van de Hebban Readers Club over de shortlist van de Golden Man Bookers tegen over de beste prijswinnaar van 50 jaar Man Booker Price. Prachtige titels werden daar beschreven en genoemd. Er staat maar één titel hiervan ook in mijn kast.
Dit boek, dat ik in het Nederlands zal lezen (sorry Readers), werd mij al enkele malen door andere Hebbanisten geadviseerd. Daarom verplicht ik mij hierbij tot het niet verplicht lezen van het boek zonder verplichtingen; mijn vakantieboek wordt een prijswinnaar, een shortlist genoteerd boek, een grappig, fantasierijk, tragisch maar ook geniaal in zijn originaliteit van vorm en structuur boek (woorden van Dichter Hollie McNish): Lincoln in de Bardo van George Saunders.

83787414e75513aeb7ad30930252ed2f.png

 

Hoe gaat het er bij jullie aan toe?

* Lezen jullie vooral boeken met een verplichting?

* Misschien enkel de verplichting om het weer op tijd terug naar de bibliotheek te moeten brengen?

* Hebben jullie grootse plannen of maken jullie een duidelijke keuze?

* Hebben jullie ideeën opgedaan door onze wensen voor de zomer hier te lezen?

 



Reacties op: Vakantieboeken zonder verplichtingen: een duidelijke keuze

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Willem Elsschot

Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alfons De Ridder) werd geboren in een Antwerps b...

Patricia Wentworth

Patricia Wentworth

Patricia Wentworth (1877-1961) is het pseudoniem van Dora Amy Elles. Ze was een ...

Haruki Murakami

Haruki Murakami

Haruki Murakami is een Japanse schrijver en vertaler. Hij onderscheidt zich van ...

Charlotte Brontë

Charlotte Brontë

De Britse Charlotte Brontë (1816-1855) was de oudste van de drie Brontë...