Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde... Vrij uitzicht van Anya Niewierra

op 12 november 2022 door

Mijn kennismaking met de boeken van Anya Niewierra was Het dossier en vanaf dat moment was ik fan van haar. Het was een boek dat ik bijna in een adem uitgelezen heb. Haar daarna volgende boeken heb ik ook verslonden. Het enige boek dat ik nog niet had gelezen was haar debuut Vrij uitzicht. Ik had het al op de kop getikt in de kringloopwinkel, maar het was er nog steeds niet van gekomen om het te lezen. Toen ik het als luisterboek spotte in KoboPlus, voorgelezen door Charlotte Lap, besloot ik het te gaan luisteren terwijl ik druk bezig was met het haken van mijn granniesvest.

- door Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Over Vrij uitzicht

Het leven van de succesvolle zakenvrouw Tess Clement wordt getekend door een diep geheim. Wanneer haar moeder overlijdt en haar man er met een jongere vriendin vandoor gaat, weerhoudt niets Tess nog om de confrontatie met haar verleden aan te gaan. Ze vertrekt naar Zuid-Frankrijk om haar grote liefde van lang geleden bij verrassing op te zoeken. Maar... het bergdorp Mosset, waar ze naar terugkeert, blijkt nog steeds in de ban van een serie raadselachtige verdwijningen van vrouwen.

Tess' vaste voornemen om het plaatselijke eeuwenoude chateau als vastgoed te ontwikkelen zet de verhoudingen in Mosset weldra op scherp. Zeker als de mysterieuze kasteelbewoner haar leven binnendringt. Beetje bij beetje wordt een aangrijpend familiedrama blootgelegd dat de sleutel tot de verdwijningen vormt. Er ontstaat een wreed kat-en-muis-spel, waardoor Tess uiteindelijk moet ervaren dat er een diepe kloof gaapt tussen haar herinneringen van toen en de werkelijkheid van nu.

Audio-informatie

Auteur: Anya Niewierra
Voorlezer: Charlotte Lap
Luistertijd: 13 uur en 2 minuten 
Aanbieder: KoboPlus (helaas nu niet meer gratis binnen het abonnement te luisteren)

Mijn luisterervaring

Het luisterboek begint met een voorwoord van Niewierra waarin ze toelicht waarom ze haar hart verpand heeft aan het bijna onherbergzame gebied van de Pyrénées-Orientales, ofwel Frans Catalonië. Een streek die ze tijdens een van haar reizen ontdekte en inmiddels voelt als haar tweede vaderland. Niet zo vreemd dat ze besloot haar eerste boek daar te laten afspelen.

Niewierra neemt je mee in het leven van ik-persoon Tess. Het is al snel duidelijk dat ze een gruwelijk geheim met zich meedraagt. Via de herinneringen aan haar jeugd, kom je langzamerhand te weten wat er al die jaren geleden gebeurd is. Behalve dat geheim uit het verleden spelen er ook in het heden allerlei dingen die de verhoudingen op scherp zetten terwijl Tess gemanipuleerd wordt door een onbekende stalker. Een stalker die alles wat ze doet lijkt te kunnen zien. Niewierra bouwt de spanning langzaam maar gestaag op. Ze neemt de tijd voor de karakterisering van de verschillende personages, hun achtergrond en hun beweegredenen voor hun acties. De perspectiefwisseling naar de onbekende stalker van Tess, zonder dat je zijn of haar identiteit weet, maakt het nog spannender. Het is iemand die er niet voor terugdeinst om te moorden. Het feit dat die identiteit in nevelen blijft gehuld, zorgt ervoor dat je op een gegeven moment iedereen verdenkt. Duidelijk is wel dat het chateau een cruciale rol speelt in alle gebeurtenissen. Pas in het zinderende einde wordt alles duidelijk en ligt het toch allemaal net even anders dan je dacht.

Voorlezer Charlotte Lap

Charlotte Lap is van vele markten thuis. Ze studeerde aan de Akademie voor Kleinkunst waarna ze als toneelspeelster actief was bij onder andere het Nationale toneel. Daarnaast speelde ze rollen in films en televisieseries, zong en speelde in muziektheaterproducties en musicals en was werkzaam als repertoiredocent aan de Akademie voor Kleinkunst, de Scapino musical school en de Jeugd Theaterschool Amsterdam. En of dat nog niet genoeg is, spreekt ze commercials en bedrijfsfilms in, schrijft ze teksten en tekstbewerkingen voor onder andere Kinderen voor kinderen en spreekt ze tal van luisterboeken in.

Ik luister altijd graag naar boeken die door haar zijn ingesproken. Ze heeft een fijne intonatie die mij fijn in de oren klinkt, waardoor ze altijd een prettig gezelschap is terwijl ik me aan de helaas altijd weer terugkerende vervelende huishoudelijke kluisjes wijdt. Deze keer hield ze me vooral aan haar stem en het boek gekluisterd tijdens het haken en het aan elkaar maken van een grote hoeveelheid grannie squares. Dat maakte dit laatste beetje saaie haakklusje tot een aangename bezigheid.

Als je nog niet bekend met Charlotte Lap als als voorlezer, en benieuwd bent of haar stem je aanspreekt, klik dan op dit geluidsfragment waarin zij een stukje uit Vrij Uitzicht voorleest.

Ik heb het boek via KoboPuls geluisterd, maar ik kwam er achter dat het daar helaas op dit moment niet meer gratis te beluisteren is. Ik zag dat trouwens bij nog veel meer boeken. Hebben jullie dat ook gemerkt en zou het steeds grotere aanbod van luisterboek streamingsdiensten daarmee te maken kunnen hebben? 



Reacties op: Helma luisterde... Vrij uitzicht van Anya Niewierra

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Anya Niewierra

Anya Niewierra

- Auteur bij Luitingh-Sijthoff: www.niewierra.com ++++ - Algemeen Dir...