Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jeanet luisterde: Het melkmeisje van Matthias Rozemond

op 18 mei 2024 door

Ik had geen idee welk boek ik wilde luisteren. Toen ik door de lijst van Bookchoice ging en Melkmeisje van Matthias Rozemond zag staan, viel daar mijn keuze op. Een historische roman vind ik altijd wel leuk. Je steekt er soms wat van op en ik hoopte zeker in dit geval, want het gaat over het schilderij het Melkmeisje van Johannes Vermeer. Was het een juiste keuze?

- door Jeanet -

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Over: Melkmeisje van Matthias Rozemond

De jonge schilder Johannes Vermeer heeft zich danig in de nesten gewerkt met een scabreus doek waarvan half Delft schande spreekt. Ook zijn eigen katholieke schoonfamilie lijkt het vertrouwen in hem op te zeggen.

Hoe krijgt Johannes zijn carrière weer op de rit? Hoe herwint hij liefde en steun van zijn echtgenote Catharina? Hij moet nu echt een doek maken dat alle critici in een keer de mond snoert. Gelukkig is er nog één Delftenaar die de ongepolijste jonge kunstschilder wil steunen, mits hij zich overgeeft aan de regels van de Hollandse genrekunst. Bijvoorbeeld dienstbode Tanneke bezig zien in haar keuken, maar krijgt hij haar zover om voor hem te poseren?

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Audio-informatie

VoorlezerMarijke Beversluis
Luistertijd: 7 uur 7 minuten
Aanbieder: Bookchoice selectie juni 2023

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Mijn luisterervaring:

De stem van Marijke Beversluis past mooi bij het verhaal. Een prettige stem om naar te luisteren. Er zijn drie personages aan het woord Johannes, zijn vrouw Catharina en de meid Tanneke. Dit wordt bij elk hoofdstuk aangegeven. Het tijdsbeeld is goed neergezet. Af en toe mocht het van mij wel iets meer vlotten, maar aan de andere kant paste dit ook wel bij het verhaal. Het is leuk om te lezen hoe men in die tijd dacht. Ook is het leuk om te lezen hoe Vermeer tot het schilderen van het schilderij is gekomen. Het is in een makkelijke taal geschreven, goed te volgen en je ziet de personages of omgeving ook goed voor je. Toch bleef het een beetje oppervlakkig, ik kan er alleen niet de vinger opleggen waardoor dit zo is. 

Ik vond het leuk om over verfmengen en dergelijke te lezen. Maar ook om een kijkje in die tijd te krijgen. Daardoor was het de juiste keuze om dit boek te kiezen. Maar omdat het me niet helemaal pakte en het soms niet erg vlotte geef ik het drie sterren. 

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Hou jij van historische romans?



Reacties op: Jeanet luisterde: Het melkmeisje van Matthias Rozemond

Meer informatie

Gerelateerd