Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het Boekenjaar van Greet

op 23 december 2020 door

Sinds een paar dagen kunnen we lezen over het Boekenjaar 2020 van de crewleden. Anouk, Debbie en Aimee deden hun verhaal al, nu is het uitkijken naar wat Sander, Lindy en Martijn te vertellen hebben. En, hoe kan het ook anders, alle Hebbaners werden uitgenodigd een blogje over hun boekenjaar 2020 bij elkaar te schrijven. Wat ik natuurlijk graag doe.

Wat is je belangrijkste moment van 2020 op boekengebied?

Goh, dat is geen makkelijke vraag. Hebban dat er altijd voor me is, moet ik natuurlijk noemen, al gaat het daarbij niet om één belangrijk moment, het is een aaneenschakeling van mooie boekenmomenten. Ik denk dat ik kies voor de Hebban Thrillerprijs. Ik vond het een hele eer om in de eindjury te zetelen en mijn zegje te mogen doen over drie prachtige boeken. Volgend jaar komt er een nieuwe editie, en daar kijk ik nu al naar uit!

Heb je je Reading Challenge gehaald?

Ja, als ik me niet vergis heb ik eind augustus mijn doel van 100 boeken al gehaald. Ik ben dit jaar begonnen met het luisteren van kinderboeken tijdens het wandelen, en dat tikt best aan (ongeveer twintig titels waren het). Het ziet ernaar uit dat ik het jaar zal afsluiten met 150 boeken.  

Wie is je favoriete boekverkoper?

Die heb ik niet, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen boeken in huis haal :-) Ik koop best veel materiaal in de Scandinavische talen, dus dat gebeurt veelal online. Al ging ik de voorbije jaren regelmatig langs bij boekhandel Limerick in Gent, de enige winkel in Vlaanderen waar je Zweedse boeken kunt kopen en bestellen. Nederlandse boeken koop ik niet altijd op dezelfde plaats. Ik kom graag bij Standaard Boekhandel in het Waasland Shopping Center, er is 't Oneindige Verhaal in Sint-Niklaas en ik koop ook bij bookspot.

Welk boek dat je in 2020 las is jouw boek van het jaar?

Die keuze heb ik gisteravond gemaakt en vanochtend op Facebook gedeeld. Het is De dochter van de nazi van Louise Fein geworden. Het is een van de zeven boeken die ik dit jaar 5 sterren gaf. Mijn begeleidend tekstje bij het boek luidt als volgt: De dochter van de nazi is ijzersterke historische fictie. Het is een boek over onverdraagzaamheid en antisemitisme. Een verhaal dat grote indruk maakt, onder andere door een epiloog die er stevig inhakt. Een absoluut weergaloos debuut.

Met welk boek ga je 2021 in?

Dat wordt heel waarschijnlijk Røjkteppe van het Noorse duo Horst & Enger, een thriller. De vertaling van dat boek verschijnt de eerste week van januari onder de titel Rookgordijn. Andere kanshebber is De rivier van Karl Marlantes, een verhaal over Finse immigranten in Amerika in het begin van de 20e eeuw. Van de bieb heb ik ook een hele stapel liggen, de meeste moeten terug op 7 januari, hopen maar dat ik kan verlengen…

Naar welk boek kijk je uit in leesjaar 2021?

De vragen worden er niet gemakkelijker op :-) Sowieso staan er op de verlanglijst een heleboel scandi’s, onder andere De pop, het nieuwe boek van Yrsa Sigurðardóttir. Vanochtend las ik het redactionele artikel over de verwachte romans in 2021 en toen heb ik een aantal historische romans op de lijst gezet, bijvoorbeeld De hemelproef van Olli Jalonen. Natuurlijk is er ook Nederlandstalig werk waar ik naar uitkijk, ik denk aan het nieuwe boek van Jens Vern en dat van Anya Niewierra. En wie weet verschijnt de nieuwe Terry Hayes dan eindelijk in 2021?

Hoe ziet jouw Hebban Reading Challenge 2021 eruit?

Net als de voorbije jaren heb ik mijn challenge op 100 boeken gezet. Ik heb elk jaar opnieuw het plan om een heleboel van de niet vertaalde boeken te lezen die zich hier ophopen. Die kun je niet afvinken op Hebban, vandaar dat ik het leesdoel op 100 boeken zet, terwijl ik vermoed dat het er wel meer worden.

Zo, ondertussen is de voormiddag al voorbij. Wat gaat de tijd snel wanneer je op Hebban bezig bent…

Tot laters,
Greet



Reacties op: Het Boekenjaar van Greet

Gerelateerd