Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

#1 Joyce - Het geheim van de krokodil (+ oproep september)

op 25 augustus 2017 door

Tijdens de leesclub van Recepten voor liefde en moord van Sally Andrew plaatste Joyce een commentaar over een reeks boeken, geschreven door een zekere Alexander McCall Smith. De boeken zouden zich, net als het leesclubboek, in Zuid-Afrika afspelen. Mijn interesse was gewekt en in een opwelling besloten Joyce en ik om samen het eerste deel in de reeks te lezen en er een blog over te schrijven.

Als het om boeken gaat, heb ik wel vaker spontane ideeën en dus daagde ik de volgers van Met mijn neus in de boeken uit om samen met mij te lezen. Elke maand iemand anders, en zowat alle genres mogen aan bod komen. Wie de uitdaging gemist heeft, kan hier terecht. De concrete oproep voor de maand september staat onderaan deze blog. Nu volgt eerst het verslag dat Joyce en ik maakten over Het geheim van de krokodil. Opmerkelijk is dat het boek eerder verschenen is onder de titel De erfenis van vader Ramotswe.

Waarover gaat het verhaal?
Met de erfenis van haar vader maakt Precious (Mma) Ramotswe een droom waar, een eigen bedrijf beginnen. Ze opent het eerste en enige detectivebureau in Botswana onder vrouwelijk beheer. Mma Ramotswe is kien en hartelijk en wil niets liever dan mensen helpen met de problemen in hun leven. Een zaak die haar zeer aan het hart gaat, is de verdwijning van een elfjarige jongen.

De auteur
Alexander McCall Smith is geboren in Zimbabwe. Hij woont in Edinburgh, waar hij medisch recht doceert aan de universiteit. Zijn romans over Mma Ramotswe zijn internationaal een doorslaand succes. Ondertussen verschenen al achttien delen.

En toen was het boek uit
Joyce
: Ik heb me zeer vermaakt met het lezen. Mma Ramotswe is een intelligente, moderne ruimdenkende vrouw met een doel voor ogen.
Greet: Alexander McCall Smith heeft met Het geheim van de krokodil een goed begin van de reeks neergezet. We komen te weten hoe Mma Ramotswe aan haar detectivebureau gekomen is en hoe het haar in haar privé leven vergaan is.
Joyce: Alexander McCall Smith schrijft met humor en zelfspot en het voelt daadwerkelijk of Mma Ramotswe aan het woord is. Tegelijkertijd leer je nog iets over de geschiedenis van en het reilen en zeilen in Botswana.
Greet: Het boek kent iets te veel losse anekdotes, aanvankelijk krijg je vooral een opsomming voorgeschoteld van alle zaken die bij het detectivebureau de revue passeren.
Joyce: De vergelijking met Recepten voor liefde en moord snap ik, Mma Ramotswe doet je wel een beetje denken aan Tannie Maria, al speurt ze beter dan ze kookt.
Greet: Op een bepaald moment deed het boek me heel erg aan het eerder genoemde leesclubboek Recepten voor liefde en moord denken. In dat boek werd er steeds gekookt en gegeten om alle miserie de baas te kunnen. In Het geheim van de krokodil werd een keer geopperd dat het eten van pompoen de oplossing zou zijn voor alle problemen. 

Beoordeling  
Joyce
: 3 sterren. Er zijn nog vele verdere delen, maar ik denk niet dat ik deze ga lezen, een deel was genoeg en ik vrees dat het een beetje van hetzelfde wordt in de volgende delen.
Greet: 3 sterren. Het verhaal is origineel en leuk om te lezen, ik heb echter niet de behoefte om de hele serie in huis te halen. Wel ideaal voor wie weinig tijd heeft, de boeken tellen gemiddeld een 200 bladzijden.

Wie leest er met me mee in september?
Ik had nooit verwacht dat zoveel mensen op mijn uitdaging zouden ingaan (20 om precies te zijn), dus mijn voorstel is dat we niet noodzakelijk per twee een boek lezen, groepjes van drie of vier zijn ook mogelijk. Voor september heb ik al een serieus lange leeslijst (onder andere de shortlist van de Hebban Thriller Debuutprijs en heel wat boeken in het kader van We Love Crime), dus ik ga een aantal titels noemen die ik er graag nog bij wil nemen; één ervan lees ik dan samen met een van jullie (of met meerderen, dat kan dus ook). De maand erop mogen jullie titels roepen en dan engageer ik mij voor één ervan.

  • Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum - Benjamin Alire Saenz (YA)
  • 13 minuten – Sarah Pinborough (nog een YA, ik kon niet kiezen)
  • Sudoku – Bart Debbaut (laatst verschenen boek van Vlaams thrillerauteur)
  • Meesterdeal - Marlen Beek-Visser (thriller van Nederlandse bodem) 

Ik hoor graag wie er in september samen met mij een van deze boeken wil lezen. De blog komt online ergens in de laatste week van de maand. Het enige wat ik van mijn medelezer(s) nodig heb, is je mening over het boek, aan de inhoud hoef je geen woorden vuil te maken. Je kunt het hebben over de opbouw van het verhaal, over de personages, over de besproken thema’s,... Je vertelt of het verhaal origineel is, of het spannend is, of de schrijfstijl je kon bekoren,…

Tot gauw,
Greet



Reacties op: #1 Joyce - Het geheim van de krokodil (+ oproep september)

Gerelateerd

Over

Alexander McCall Smith

Alexander McCall Smith

Alexander McCall Smith (1948) is een Schotse jurist en schrijver. Hij werd ...