Advertentie

A Beginner's Guide to Science Fiction

op 15 november 2017 door

Vorige maand introduceerden we ons eerste Beginner's Guide en behandelden we fantasy. Deze maand introduceren we graag science fiction!

Science fiction wordt vaak een beetje stiefmoederlijk behandelt en schrikt mensen zelfs nog meer af dan fantasy. Want Scifi, dat speelt zich toch allemaal af in de ruimte? En die verhalen staan toch bol van de buitenaardse wezens? We tonen jullie graag dat het genre voor elk wat wils heeft en veel meer is dan de stereotypes waar het vaak aan gelinkt wordt.

Sociale science fiction

Sociale science fiction is een van de lichtere subgenres binnen het scifi aanbod. Het spitst zich voornamelijk toe op de menselijke natuur binnen een science fiction setting en alle sociale vragen hier omheen. Sociale science fiction speelt zich af in een hedendaagse omgeving en wordt beïnvloed door lichte scifi elementen.

Never Let Me Go – Kazuo Ishiguro

Kathy, Ruth en Tommy gingen als kinderen naar dezelfde, dure kostschool op het Engelse platteland. Hailsham was een mysterieuze plek, vol vreemde regels en leraren die hun studenten constant herinnerden aan het feit dat ze zo 'speciaal' waren.
Ondertussen is Kathy een jonge vrouw, die Ruth en Tommy terug tegen het lijf loopt. En nu, jaren later, kan ze eindelijk terugblikken op hun tijd in Hailsham en beseffen waarom zij eigenlijk zo speciaal zijn. Haar ontdekking zal de rest van haar leven veranderen.

Alternatieve geschiedenis

Alternatieve geschiedenis spreekt natuurlijk voor zichzelf. Binnen dit genre draait alles rond onze eigen wereldgeschiedenis, maar dan met een andere uitkomst. In sommige gevallen wijzigt de mens zijn geschiedenis zelf door middel van tijdreizen, maar het kan ook zijn dat je in het verhaal een afwijkende tijdlijn volgt waarbij de uitkomst van een historische gebeurtenis werd aangepast.

Fatherland – Robert Harris

Het is april 1964, een week voor Hitlers 75ste verjaardag. Reden voor een feestje want dankzij de Fuhrer won het Duitse Rijk de Tweede Wereldoorlog. Xavier March, een detective van de Kriminalpolizei , wordt opgeroepen om te onderzoeken van wie het mysterieuze lijk is dat opgevist wordt uit een meer gelegen in de chiquere wijken rond Berlijn.
Tijdens zijn onderzoek stuit hij op een samenzwering die tot in de top van het Reich lijkt te gaan. Met de Gestapo op de hielen probeert March, samen met een Amerikaanse journalist, de waarheid bloot te leggen. Een waarheid die de geschiedenis wel eens zou kunnen veranderen.

Cyberpunk

Het cyberpunk genre is tegenwoordig serieus in opmars, vooral in het young adult genre. Maar het bestaat al sinds de jaren 80 en lijkt steeds dichter te komen bij een realistisch toekomstbeeld. Cyberpunk speelt zich voornamelijk af in een toekomst waar grote bedrijven de wereld besturen en waar het internet het dagelijkse leven bepaald. De werelden zijn vaak high tech ingericht met overal camera’s, beeldschermen en constante informatiestromen!

Ready Player One – Ernest Cline

Na de Grote Recessie leeft de ganse wereldbevolking in armoede. Het is echt overleven geworden in 2044 en daarom vluchten heel wat mensen weg in OASIS, een online utopisch spel. Wanneer de ontwerper van het spel zonder erfgenaam komt te overlijden, wordt bekend gemaakt dat hij drie puzzels heeft verborgen in het spel. Wade Watts, een fervent speler van OASIS, stort zich vol overgave op de zoektocht naar de oplossing. Maar wanneer hij de eerste oplossing lijkt gevonden te hebben, blijkt dat andere spelers ver willen gaan om de macht en het fortuin van OASIS te bemachtigen. Zover dat het een spel op leven en dood wordt voor Wade.

Superhuman

Bij superhuman denken we vaak aan superhelden of aan mutanten. Het scifi genre superhuman sluit hier inderdaad nauw bij aan, want deze verhalen draaien allemaal rond het 'verbeteren' van de menselijke aard. Dit kan beperkt zijn tot het plaatsen van lenzen, maar ook cyborg-technologieën vallen onder dit genre. Naast de zuivere wetenschappelijke toepassingen speelt ook vaak het humane vraagstuk een grote rol. Wanneer wordt een machine een mens of andersom? 

Starfish – Peter Watts

Mensen die een zwaar emotioneel trauma hebben opgelopen worden verwijderd uit de samenleving. Zij dienen drie kilometer onder water naast een rif in de oceaan te gaan werken, waar ze energie winnen dat verkocht wordt aan de mensen die nog boven het water leven.  Dit is het Rifters programma. Weinige voelen zich geroepen om zich aan te sluiten. Je vindt ook niet zomaar mensen die mijlen onder zee werken met een vulkaan naast hen interessanter vinden dan hun dagelijkse realiteit. Mensen die het niet erg vinden om genetisch gemanipuleerd te worden, want onder water kunnen ademen en om kunnen gaan met grote drukverschillen zijn natuurlijk wel noodzakelijk kwalificaties.

Militaire science fiction

Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, draait hierbij alles om conflicten. Internationale conflicten op aarde, maar ook om interplanetaire of interstellaire conflicten. Een belangrijke focus binnen deze verhalen zijn militaire technologieën, het leven op een militaire basis, maar ook het dagelijkse leven van de militairen tijdens oorlogen en expedities.

Old Man’s War – John Scalzi

Het goede nieuws: de mensheid is er eindelijk in geslaagd om tussen verschillende zonnestelsels te reizen. Het slechte nieuws: het aantal planeten waar de omstandigheden leven toelaten is zeer beperkt. En we zijn niet het enige ras dat graag op deze planeten wil leven! Dus gaan we het gevecht aan. Niet enkel om de aarde te beschermen, maar ook om ons woongebied uit te breiden.
De aarde zelf is een beetje in het vergeet-hoekje terecht gekomen. Alle grondstoffen zijn in handen van de Colonial Defense Forces. Wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt, kan je jezelf aanmelden als soldaat bij het CDF; Jonge militairen maken hier geen kans, alleen mensen met genoeg levenservaring zijn welkom. Twee jaar lang zal je strijden voor onze planeet. Maar als je die twee bloederige jaren overleeft dan wacht je een rustig pensioen op een royaal landgoed op één van onze kolonies in de ruimte!

Biopunk

Biopunk werpt vooral zijn licht op de soms verstrekkende gevolgen van biotechnologie. Hoe kan men mensen of dieren verbeteren? Bepaalde eigenschappen toekennen en eventueel zelf inzetten voor overheidsopdrachten?

Unwind – Neil Shusterman

Na de tweede burgeroorlog in Amerika komen de Pro-keuze en Pro-leven groeperingen eindelijk tot een akkoord. The Bill of Life verklaart dat een menselijk leven niet mag beroerd worden van het ogenblik van de conceptie totdat het kind de leeftijd van dertien jaar heeft bereikt. Tussen de dertien en achttien jaar mag een ouder echter beslissen om zijn kind te laten deelnemen aan een proces dat 'unwinding' heet. Het proces zorgt ervoor dat het leven van het kind technisch gesproken niet eindigt, want alle organen worden levend overgebracht naar andere lichamen. Conor, Risa en Lev zijn drie kinderen op de vlucht voor het unwinding proces, wiens paden elkaar kruisen. Samen proberen ze de overheid en hun ouders voor te blijven.

(Post-) Apocalyptisch

Het einde der tijden heeft altijd tot de verbeelding gesproken en ook in science fiction is het een terugkerend thema. In de jaren 80 draaide alles rond invasies van buitenaardse wezens, maar de laatste jaren krijgen we steeds meer redenen om het einde der tijden te vrezen. Virussen, natuurrampen, computers die zich tegen ons keren…. Allemaal gevaren die ons wel eens naar de Apocalyps zouden kunnen leiden.

Wool – Hugh Howley

In de toekomst is de ganse wereld vernietigd en uitermate giftig geworden. De enige manier om te overleven? Een gigantische ondergrondse silo, honderden verdiepingen groot. Een hele gemeenschap leeft onder de grond en volgt strikt de regels, waarvan zij geloven dat ze er zijn om hen te beschermen tegen het gevaar van buitenaf. En dan gebeurt het ondenkbare: Sheriff Holston beslist om naar buiten te gaan. Zijn beslissing heeft verstrekkende gevolgen voor de samenleving en een opstand lijkt onafwendbaar.

Space Opera

Iedereen kan zich vast wel iets voorstellen bij een Space Opera, want laten we eerlijk zijn: wie kent de bekendste Space Opera film Star Wars niet? Juist, Space Opera is een avontuurlijk verhaal dat zich grotendeels in de ruimte of op verre planeten afspeelt. Het is groots, gevuld met ruimteschepen, buitenaardse wezens, verre zonnestelsels en vooral heel veel onverwachte avonturen.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams

Het scheelde maar een haartje! Enkele seconden voor de aarde vernietigd wordt en de aanleg voor een intergalactische snelweg gestart wordt, plukt Ford Prefect zijn beste vriend Arthur Dent van de planeet. Ford werkt al enkele jaren aan een nieuwe versie van The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy en kan de hulp van Arthur hier goed bij gebruiken. Aan de hand van quotes uit de oude versie reizen ze door de ruimte en ontmoeten ze andere reizigers waarmee ze hun ervaringen kunnen delen!

Space Western

Hoewel je op het eerste gezicht misschien even je wenkbrauwen fronst, is een western die zich afspeelt in de ruimte eigenlijk niet zo heel vergezocht. Geef toe, cowboys en ruimtereizigers hebben best wel veel gemeenschappelijk toch? Onbekende kolonies met vijandige bewoners, ruwe landschappen en een eenzaam leven om er maar een paar te noemen!

Girl In Landscape – Jonathan Lethem

Op veertienjarige leeftijd verliest Pella Marsh haar moeder en haar thuis op planeet aarde. Na deze tragedie besluit de familie te emigreren naar de planeet van de arkbouwers, waar de mysterieuze lokale inwoners klinkende namen hebben zoals Lonely Dumptruck en Hiding Kneel. Pella vormt al snel een brug tussen de lokale inwoners en de kolonisten. Ze voelt zich al snel aangetrokken tot de leider van de arkbouwers en ontwikkelt samen met hem nieuwe gaven, die grote gevolgen zullen hebben voor de vredige samenleving op de nieuwe planeet.Reacties op: A Beginner's Guide to Science Fiction

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro is in 1954 geboren in Nagasaki en woont sinds zijn vijfde in Enge...

Robert Harris

Robert Harris

De Britse auteur Robert Harris (1957) werkte, na zijn studies Engelse Literatuur...

Ernest Cline

Ernest Cline

Ernest Cline (1972) groeide op in Ohio, VS. Hij verwierf enige bekendheid als wo...

Hugh Howey

Hugh Howey

Hugh Howey (1975) is een Amerikaanse schrijver van sciencefictionthrillers. Hij ...

Douglas Adams

Douglas Adams

Douglas Adams (1952-2001) was een humoristische SF-auteur. ‘Het transgalac...