Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Challenge Category #41: Scary Stories

op 13 juli 2018 door

Lees een griezelig boek. Het is weer de engste dag van het jaar: vrijdag de 13de! Hoe kun je dit beter vieren dan door vanavond een bloedstollend boek te lezen? Onze tips hebben gelukkig geen donkere nacht, wind die om het huis huilt en lage temperatuur nodig om je aan het beven te krijgen!

Door Demi en Lieke

De Stephen King fans kunnen een kijkje nemen bij de favoriete King boeken van de Readers en Scifi & Fantasy Clubleden: deel 1 en deel 2. Daar zit vast iets angstaanjagends bij. Of je grijpt terug op ons vrijdag de 13de artikel van vorig jaar waarin we vertellen wat onze scariest books zijn. Daar zitten – hoe kan het ook anders – weer een aantal King boeken tussen. Vandaag willen we het echter even niet over de master of horror hebben, want hij is natuurlijk niet de enige die griezelige boeken schrijft.

Darlah

van Johan Harstad

Johan Harstad (1979) is een Noorse auteur, vooral bekend van de romans Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? en Max, Mischa & het tet-offensief, maar hij heeft ook YA horror science fiction geschreven. Demi las Darlah, de Nederlandse vertaling (EN: 172 Hours on the Moon.

It’s the trip of a lifetime – if they make it back alive.

Demi: Er zijn weinig boeken die echt zó griezelig waren dat ik na het uitlezen ervan er nog over na bleef denken. Eén van die boeken was Darlah van Johan Harstad. Dit boek pakte ik jaren geleden bij toeval op in de boekenwinkel en de achterflap sprak mij meteen aan. In het boek wordt een enorme winactie georganiseerd waarbij drie jongeren een ruimtereis naar een onderzoeksstation op de maan winnen. De drie jongeren verheugen zich op de reis en alles wordt gevolgd op tv, maar er is één man die weet dat de reis weleens fataal zou kunnen aflopen. Deze man is dement, zit in een bejaardentehuis en niemand geeft gehoor aan hem.

Wanneer de jongeren eenmaal op de maan zijn, neemt het gevoel van claustrofobie en onbehagen toe bij de lezer en natuurlijk blijkt de man algauw gelijk te hebben. Het verhaal wordt steeds beklemmender en zo pakkend dat je het boek niet meer kan wegleggen tot de laatste, verbijsterende pagina. Ja, dit is een boek dat nog wel even blijft rondspoken om verschillende redenen. Darlah is een vrij onbekend YA boek, maar het is zo beklemmend dat het absoluut meer aandacht verdient van jong en oud.

I’m Thinking of Endings Things

van Iain Reid

Iain Reid (1981) heeft twee non-fictie boeken geschreven voordat hij zich waagde aan zijn nachtmerrieachtige fictie debuut. Lieke las I'm Thinking of Ending Things.

You will be scared. But you won’t know why…

Lieke: Van de titel kreeg ik al de kriebels: I’m Thinking of Ending Things. Waar wil de hoofdpersoon een einde aan maken? Haar relatie? Haar leven? Het leven van iemand anders?

Het is meteen duidelijk dat er iets gruwelijk mis is als een vrouw met haar nieuwe vriend zijn ouders gaat bezoeken. De vrouw kan maar niet ophouden met denken dat ze ergens een einde aan wil gaan maken. Ze is een beetje eigenaardig. Misschien zelfs labiel. Jake, haar vriend, is ook niet helemaal normaal. Het autoritje is eveneens merkwaardig. Alles verloopt nét even anders dan gebruikelijk is. De opeenstapeling van vreemde gebeurtenissen en personages die vreemd gedrag vertonen wordt alleen maar vreemder. Reid creëert zo een bijzonder dreigende sfeer. Als lezer zit je op het puntje van je stoel doordat alles een tikkeltje off is. Dingen kloppen niet. Daar komt nog bij dat Reid flashforwards gebruikt waaruit blijkt dat het niet goed is afgelopen met de vrouw en haar vriend, maar die cryptisch genoeg zijn om niet te verraden wat er precies is voorgevallen.

Ik heb het boek nu ongeveer een week geleden gelezen en ik weet nog steeds niet wat ik van het einde vind. De weg ernaartoe was echter zeker benauwend. Psychologische horror op z'n best. Mijn hartslag liep er behoorlijk van op. Gelukkig maar, want als fan van huiveren die maar heel weinig eng vindt, is het af en toe behoorlijk zoeken naar griezelig leesvoer.

Meer tips!

Crime: The Boys from Brazil van Ira Levin | Jack of Spades van Joyce Carol Oates

Feelgood: Safe Haven van Nicholas Sparks | Year One van Nora Roberts

Lit: American Psycho van Bret Easton Ellis | We Have Always Lived in the Castle van Shirley Jackson

SFF: Nightflyers van George R.R. Martin | Something Wicked This Way Comes van Ray Bradbury

YA: The Dead Girls of Hysteria Hall van Katie Alender | House of Furies van Madeleine Roux

Welk boek ga jij lezen voor deze categorie?



Reacties op: Challenge Category #41: Scary Stories

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Johan Harstad

Johan Harstad

Johan Harstad is een Noorse schrijver. Hij publiceerde enkele bundels met korte ...