Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe kies je je volgende boek om te lezen?

op 05 augustus 2018 door

Wie veel ongelezen boeken in huis heeft, wil nog wel eens met een probleem zitten. De vraag is dan: 'ik heb nog zo veel te lezen, maar waarmee moet ik beginnen?' We hebben een rondgang bij de Readers gehouden om te weten te komen hoe zij hun keuze bepalen. Al snel bleek dat ik niet de enige ben die zichzelf deze vraag stelt.

Door: Onno

En nu: de antwoorden.

Deadlines

Voor de meeste Readers zijn in de eerste plaats deadlines beslissend. Doe ik mee aan een leesclub, moet ik een recensie schrijven, wanneer moet ik het boek weer bij de bibliotheek inleveren; het zijn allemaal redenen om prioriteit aan het lezen van een bepaald boek te geven.

'My mood'

De stemming waarin je verkeert, zal vaak een reden zijn om wel of niet een bepaald boek te gaan lezen. Zo meldt Yvonne: "als ik voor mezelf een boek wil lezen, ligt het echt geheel aan mijn mood. Zo kan het zijn dat ik al weken sta te springen om een pre-order die eindelijk onderweg is, maar dat ik er vervolgens helemaal niet voor in de mood ben en het boek gerust een halfjaar in de kast mooi staat te wezen. De ene keer betekent die mood dat ik zin heb in een roze cover en dan kan ik gerust een half uur voor de kast staan totdat ik de perfecte roze kleur heb gevonden. Wanneer de achterflap me echter niet aanspreekt, begin ik dus weer opnieuw."

Zij is bepaald niet de enige die 'in the mood' voor een bepaald boek moet zijn. Ook Karin zegt bij gebrek aan deadlines vooral the mood van de dag de doorslag te laten geven.

Challenges

Wie meedoet aan de Reading Challenge 2018 moet 50 vinkjes zien te halen. Dan wordt het speuren: welke thema's heb ik gehad en waar zitten de lege plekken?

Aan anderen vragen

Yvonne had een paar Stephen King boeken in de kast. Ze wilde aan een van deze boeken beginnen, maar wist niet met welk boek. Dus een vraag aan andere Readers gesteld. Ze kreeg een paar tips, werd zo wat wijzer en is inmiddels aan Misery begonnen. Meer dan waarschijnlijk heeft ze het boek ondertussen al weer uit.

Variatie

Annemieke zegt dat voor haar variatie ook een rol speelt: "als ik twee verhalen over de oorlog heb gelezen, zal ik eerder bijvoorbeeld fantasy van de stapel pakken, dan wanneer ik net twee fantasy boeken heb gelezen. Verder ben ik gauw geneigd een boek te pakken omdat ik die zie liggen, terwijl mijn e-reader ook vol staat met leuke, nieuwe titels die ik nog wil gaan lezen."

Zij is hierin niet de enige. Lieke zegt ook te wisselen van genre: "teveel thrillers achter elkaar trek ik niet, vooral niet als ze van dezelfde auteur zijn. Het volgende boek dat ik ga lezen, behoort waarschijnlijk tot een ander genre dan het voorgaande."

Leesplan

Om al te veel leesstress te voorkomen, maakt Sylvia elke maand een leesplannetje: een lijstje met boeken die ze die maand wil lezen. "Als ik een boek voor een recensie mag lezen dan gaat die op de lijst. Verder kan het zijn dat ik met een Hebban leesclub mee mag doen of dat ik die maand een boekbespreking heb met mijn leesclub in mijn woonplaats en dan gaan de betreffende boeken ook op de lijst. Mochten we met de leesclub een presentatie van een bepaalde schrijver bezoeken, dan lees ik daar een boek van."

Impulsen

Niet alleen een bepaalde stemming kan ertoe leiden dat je aan een bepaald boek begint, maar ook een plots opgewekte interesse. Lieke geeft een paar voorbeelden: "omdat Sing, Unburied, Sing van Jesmyn Ward genomineerd was voor de Women's Prize for Fiction, wilde ik bijvoorbeeld haar vorige roman, Salvage the Bones, lezen. Die had ik nog liggen, vandaar. Of ik lees ergens over in de krant en dat onderwerp spreekt me aan en daar heb ik dan - heel toevallig - ook nog een boek over in de kast staan. Wat me op dat moment interesseert, lees ik. Verder hebben de boeken, die ik op het moment aan het lezen ben, ook invloed op mijn keuze. Personages lezen een boek of verwijzen naar een boek of auteur of het verhaal gaat over een bepaald periode/gebeurtenis/historische figuur. Dan vis ik dat boek of een boek van die schrijver of een ander boek met dat thema uit een stapel en leg ik die op de binnenkort-lezen stapel naast het bed. Maar als ik dat boek binnen een maand niet opgepakt heb - omdat er weer andere impuls-boeken tussendoor gekomen zijn - dan kan het ook weer gewoon terug verhuizen naar de stapel waar het vandaan kwam."

Net gekocht

Heb je een boek net gekocht dan zul je al gauw geneigd zijn dit boek te gaan lezen. Althans, zo denkt Kayla erover en zij zal zeker niet de enige zijn die zo denkt.

Aantal pagina's

Kies ik een dun of een dik boek? Dat is relevant wanneer je als uitgangspunt hebt dat je een aantal boeken in een bepaalde periode wilt lezen. Zo heeft Annemieke als streven een boek per week te lezen. "als ik een boek op maandag uit heb, pak ik eerder een wat dikker boek omdat ik dan eigenlijk een kleine twee weken heb om het boek te lezen." Dreig je je gewenste aantal niet te halen dan wordt het een dun boek.

Taal

Voor Lotte is taal een criterium bij de keuze van een volgend boek. "wanneer ik geen deadline heb, of wanneer die hetzelfde zijn, dan probeer ik af te wisselen tussen Nederlands en Engels. Dat lukt niet altijd, want ik heb veel meer Engelse dan Nederlandse boeken. Nadien ga ik op gevoel af en lees ik waar ik op dat moment zin in heb. Of althans, dat zeg ik nu. Ik maak heel vaak heel goede leesschema's op, waar ik me dan toch niet aan hou. Want tja... dat ene boek dat ik al zo lang wou lezen is net terug binnengekomen in de bib. Dan moet ik daar zeker om. En dan kan ik natuurlijk niet anders dan het lezen…"

Recensies

Wil je een boek kiezen dan kun je bij de Hebban recensies kijken welk boek de hoogste waardering heeft. Dit geeft enig idee, maar niet iedereen heeft dezelfde smaak. Wanneer je recensenten kent, waarvan je opgevallen is dat hun waardering overeen komt met jouw waardering, dan kun je op hun advies afgaan.

Lootje trekken

Als je echt geen beslissing kunt nemen wat je eerstvolgende leesboek wordt, stop dan papiertjes met een aantal titels in een glazen kom, schud goed en trek er een. Dan weet je wat je kunt gaan lezen. Silke meldde het al eerder in haar artikel TBR jar.

Hoe bepaal jij welk volgend boek je gaat lezen?



Reacties op: Hoe kies je je volgende boek om te lezen?

Meer informatie

Gerelateerd