Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Madeline Miller wint de Hebban Readers Clubprijs met Circe

op 29 augustus 2018 door

Madeline Miller is de winnaar van de eerste Hebban Readers Clubprijs 2018. Met het boek Circe wist zij de meeste stemmen te bemachtigen van het Hebban-lezerspubliek. De Hebban Clubprijzen worden dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Tussen 16 juli en 5 augustus 2018 konden Hebban-lezers stemmen op hun favoriete boek van de eerder bekendgemaakte shortlist, die werd samengesteld door de Hebban Readers Club. Circe van uitgever Bloomsbury kwam als winnaar uit de bus. Circe vertelt het verhaal van de gelijknamige verguisde heks uit de Griekse mythologie, dit keer vanuit haar perspectief. Het is een feest om te lezen als je bekend met de Griekse mythes, maar ook als je er helemaal niet bekend mee bent. Genre? Literatuur met een vleugje fantasy.

Reacties van de Readers

Demi: "Super! Circe was mijn favoriete boek van 2017 en de leesclub rondom dit boek was erg leuk met mooie discussies. Het is een prachtig poëtisch geschreven verhaal over innerlijke kracht en wat het betekent om mens te zijn."

Lieke: "Echt heel leuk dat Circe gewonnen heeft. Het is namelijk niet alleen een erg goed boek; het is ook lekker laagdrempelig. Circe fungeert zo’n beetje als de Forrest Gump van de mythologie: ze is zijdelings betrokken bij vele belangrijke mythologische figuren en gebeurtenissen. Op volstrekt natuurlijke wijze tweakt Miller de vertelling ietwat waardoor de gangbare mythen niet opzij geschoven worden maar opnieuw bekeken en ditmaal anders geïnterpreteerd worden."

Sylvia: "Ik ben erg blij met deze uitslag want Madeline Miller maakt met haar roman over liefde, verlies en vrouwelijke kracht de Griekse mythes toegankelijk voor een groot publiek."

Circe is al verschillende keren voorbij gekomen op Hebban (lees hier een redactioneel artikel) en op onze Spot, omdat we gek zijn op het boek. In de Challenge Cheat Sheet lees je hoe je met Circe in één klap zeven categorieën af kunt vinken. Reader Demi riep het uit tot haar Best Book of 2017. De Readers onderwierpen het boek aan een What's Our Verdict? met een unaniem gloeiend heet oordeel! En Reader Lotte doet in De Klassieke Oudheid Vandaag uit de doeken waarom ze Circe absoluut wil gaan lezen.

Met ruim 20 procent van de stemmen heeft Circe overtuigend de Hebban Readers Clubprijs gewonnen, maar we willen jullie de top vijf natuurlijk niet onthouden. Hier is ie!

051babac35f59db2b6838d48da5a9688.jpg

Goed nieuws voor fans van mythologie en/of Miller die de Engelstalige editie aan zich voorbij hebben laten gaan: een Nederlandse vertaling van het boek komt eraan!

Andere kanshebbers waren:

The Wife van Alafair Burke (Faber & Faber) - thriller

Het verhaal heeft een geweldig tempo. De schrijfster geeft allerlei hints, waardoor de lezer zich telkens afvraagt: heeft Jason het wel of niet gedaan?

All the Beautiful Girls van Elizabeth J. Church (Harper Press UK) - historische roman

Elizabeth J. Church brengt het vervlogen tijdperk van de jaren zestig tot leven. Tegen deze achtergrond schetst zij een mooi portret van een jonge vrouw die al dansend leert hoe ze moet (over)leven.

Lifel1k3 van Jay Kristoff (Knopf) - YA

Lifel1k3 is een spannend boek met geweldige personages. Kristoff behandelt zware thema’s over ethiek in robotica, maar de humor en het vleugje romantiek brengen genoeg luchtigheid in het verhaal.

Beasts of Extraordinary Circumstance van Ruth Emmie Lang (St. Martin’s Press) - fantasy

Beasts of Extraordinary Circumstance is een origineel fantasy verhaal over vriendschap en volwassen worden. Dankzij de prachtig beeldende schrijfstijl is de lezer deelgenoot van een hartverwarmend avontuur om nooit te vergeten.

Long Way Down van Jason Reynolds (Atheneum/Caitlyn Dlouhy Books) - YA

Long Way Down is een bijzonder boek niet alleen door de inhoud, maar ook door de vorm waarin het verhaal verteld wordt: namelijk als een gedicht in vrije versvorm met overwegend korte zinnen. Het is een heel pakkend, schokkend en triest verhaal dat op een originele manier het vuurwapengeweld aan de kaak stelt.

Frankenstein in Baghdad van Ahmed Saadawi (Penguin US) - literatuur

Frankenstein in Baghdad speelt zich af in het door Amerika bezette Irak. Het verhaal bevat fantastische elementen in een zeer realistisch opgezette wereld waarin het leven tussen de bomaanslagen  gewoon door lijkt te gaan.

The Blinds van Adam Sternbergh (Faber & Faber) - thriller

The Blinds is een keihard, bloederig, onderkoeld, creatief, verschrikkelijk gaaf misdaadverhaal. De hitte en spanning spatten ervan af.

Dear Martin van Nic Stone (Grown Books for Young Readers) - YA

Bewonderaars van The Hate U Give van Angie Thomas, zullen ook Dear Martin waarderen. Nic Stone weet de gedachten en emoties van Jus op een prachtige manier te verwoorden.  

Paris Adrift van E.J. Swift (Solaris) - science fiction

Paris Adrift neemt je mee naar geschiedkundige gebeurtenissen met bijzondere personages. Het is een bloedstollende reis door de tijd die, dankzij een verrassende fantasy-twist, zeker niet alleen geschikt is voor sci-fi fans.

We feliciteren Madeline Miller met de winst en danken onze volgers en vrienden voor het uitbrengen van hun stem!

De prijs wordt uitgereikt tijdens Hebban Live, een groot lezersevent op 30 september bij Boekhandel Donner in Rotterdam.



Reacties op: Madeline Miller wint de Hebban Readers Clubprijs met Circe

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Madeline Miller

Madeline Miller

Madeline Miller (1978) studeerde Latijn en oud-Grieks aan Brown University en ge...