Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Margaret Atwood's The Handmaid's Tale Continued

op 02 december 2018 door

Drie decennia nadat The Handmaid's Tale gepubliceerd werd, komt Margaret Atwood met een vervolg. Het boek is getiteld The Testaments. Tot het schrijven van een vervolg besloot ze niet alleen om haar fans, die om een vervolg vroegen, tevreden te stellen, maar ook omdat ze de parallellen tussen haar dystopie en ons huidige politieke klimaat wilde verkennen.

Door: Onno

De verkoop van The Handmaid's Tale steeg na de verkiezingen van 2016, mede geholpen door de bekroonde, gelijknamige tv-serie. In de afgelopen twee jaar werden meer dan drie miljoen exemplaren van het boek verkocht.

De schrijfster heeft vaak gezegd dat haar roman niet gebaseerd is op een of andere afschuwelijke toekomstvisie maar op de historie waarin vrouwen fundamentele rechten werden ontzegd, hetgeen overigens in bepaalde landen nu nog steeds het geval is. De roman gaat over een totalitaire maatschappij, waarin een radicale religieuze groep de macht heeft gegrepen, vrouwen verboden is om te lezen, op homoseksualiteit de doodstraf staat en aantasting van het milieu heeft geleid tot wijdverspreide onvruchtbaarheid.

The Handmaid's Tale speelt in een futuristische theocratische staat genaamd Gilead. Vrouwen worden er gebruikt als reproductieve lijfeigenen. Zo komt Offred in het huishouden van 'The Commander' terecht. Zoals alle dienstmaagden behoort Offred tot een klasse vrouwen die alleen nuttig is vanwege hun vruchtbaarheid. Ze worden gedwongen om kinderen te baren voor paren met een hogere status. Feministen, lesbiennes, weduwen, nonnen en dienstmaagden die na twee termijnen van drie jaar niet zwanger worden, worden samen met iedereen die geen rol meer speelt in de samenleving, zoals homoseksuelen, naar koloniën verbannen. De roman eindigt raadselachtig: Offred wordt in een busje afgevoerd.

The Testaments van Margaret Atwood is het vervolg en wordt verteld door drie vrouwelijke personages. Het speelt zich 15 jaar na de laatste scène van Offred af, het moment waarop de deur van de bestelwagen dichtslaat en zij op het punt staat om een onzekere toekomst tegemoet te gaan: vrijheid, meer marteling, gevangenisstraf of wellicht de dood. We weten het gewoon niet. Dit nieuwe boek is geen voortzetting van de televisie-versie, die verder gaat met het verhaal over Offred dan Atwood's roman uit 1985.

Liefhebbers moeten nog wel even geduld hebben, want The Testaments komt pas in september 2019 uit.

Denk je The Testaments te gaan lezen?

Eerder verschenen over dystopische verhalen



Reacties op: Margaret Atwood's The Handmaid's Tale Continued

Meer informatie

Gerelateerd