Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Neighbours from Hell

op 23 september 2023 door

Nadat je vandaag gezellig Burendag hebt gevierd, hoeveel weet je eigenlijk van de mensen die naast, tegenover, onder of boven je wonen? Wat doen ze ’s avonds achter gesloten deuren en gordijnen? Liggen er echt alleen maar gewassen in hun moestuin? Wat gaat er schuil achter hun vriendelijke begroetingen?

Door Lieke

Banner van Gianluca via Pixabay.

In hoeverre kun je je buren vertrouwen? Ira Levin, grootmeester van boeken met enge buren, lijkt te zeggen: helemaal niet. Veel van zijn horrorklassiekers hebben een hoofdrol voor angstaanjagende buren.

In Rosemary's Baby verhuist een pasgetrouwd stel naar een nieuw appartement en binnen de kortste keren is de vrouw in verwachting. Terwijl haar buik groeit, groeit ook haar achterdocht. Hun buren zijn wel erg geïnteresseerd in haar zwangerschap en er gebeuren doorlopend vreemde dingen. In The Stepford Wives arriveert fotograaf Joanna met haar man en kinderen in Stepford. Het valt haar meteen op hoe onderdanig de echtgenotes zijn. Ook vrouwen die voorheen onafhankelijk en ondernemend waren, veranderen in het stadje in volgzame huisvrouwen. Het fenomeen begint Joanna steeds meer te benauwen, dus ze gaat op onderzoek uit. In Sliver neemt een jonge vrouw haar intrek in een flat en raakt bevriend met een knappe flatgenoot. Het gebouw blijkt echter vol te zitten met verborgen camera’s en afluisterapparatuur. Iemand houdt iedereen in de gaten.

Bovenstaande boeken zijn golden oldies; hieronder een greep uit succesvolle boeken met enge buren van de afgelopen vijf jaar.

2018

The Woman in the Window van AJ Finn gaat over Anna Fox die de hele dag drinkt en niet buiten durft te komen. Als ze de nieuwe buren begint te bespieden, ziet ze iets verschrikkelijks. Helaas gelooft geen mens haar, omdat ze constant aangeschoten is en weigert een voet buiten de deur te zetten. Vanuit huis probeert ze erachter te komen wat er precies gebeurd is bij de buren.

“Watching is like nature photography: You don't interfere with the wildlife.”

Het boek is verfilmd in 2021 met Amy Adams in de hoofdrol en er is eveneens een parodie-serie van te zien op Netflix: The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window (met Kristen Bell).

De Readers hebben een What's Our Verdict? uitgebracht over het boek en Onno heeft een artikel geschreven waarin hij de thriller (en de verfilming) met een soortgelijk verhaal vergelijkt: Rear Window vs. The Woman in the Window.

2019

In The Neighbour van Fiona Cummins verhuist een familie naar een nieuwe woonplaats, terwijl daar net een seriemoordenaar actief is. De vader is ervan overtuigd dat ze niets te vrezen hebben, want de dader vast snel gepakt zal worden. Hij heeft het mis. En de gemeenschapszin in de buurt? Daar blijkt ook het een en ander aan te mankeren.

“You’re watching them, but who’s watching you?”

2020

The Southern Book Club's Guide to Slaying Vampires van Grady Hendrix begint met een vrouw wiens kinderen weinig respect voor haar hebben en wiens man weinig aandacht aan haar besteedt. Gelukkig heeft Patricia de leesclub waarin ze samen met andere moeders uit Charleston spannende boeken bespreekt. Dan verschijnt er een nieuw verzetje: een aantrekkelijke vreemdeling vestigt zich in de buurt. Maar zijn komst gaat gepaard met kinderen die verdwijnen. Patricia vermoedt dat hij een monster is, maar ze heeft geen idee hoe waar dat is.

“...one thing I learned from all these books: it pays to be paranoid.”

2021

Een dichtgetimmerd huis aan het einde van de straat speelt de hoofdrol in The Last House on Needless Street van Catriona Ward. Er woont een tienermeisje dat binnen moet blijven en een man die teveel drinkt. Jaren geleden zijn er vreselijke dingen gebeurd, maar dat is allemaal in het verleden, toch? Nee, want als er iemand in het huis ernaast trekt, dreigen er gevaarlijke geheimen naar boven te komen.

“You won’t believe what’s inside…”

2022

In Finders, Keepers van Sabine Durrant brengen nieuwe bewoners problemen met zich mee. Verity is van middelbare leeftijd, brengt veel tijd door alleen met haar hond en leeft al haar hele leven in dezelfde woning. Als ze vriendschap sluit met de vrouw in het huis ernaast, weet ze niet wat ze zich op de hals haalt.

“Her obsession is your life.”

Wat is jouw favoriete boek met enge buren?



Reacties op: Neighbours from Hell

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ira Levin

Ira Levin

Ira Levin (New York City, 27 augustus 1929 - aldaar, 12 november 2007) was een z...

A.J. Finn

A.J. Finn

A.J. Finn is het pseudoniem van een voormalig uitgever bij William Morrow in New...

Fiona Cummins

Fiona Cummins

Fiona Cummins was journalist voor de Daily Mirror en volgde de schrijversopleidi...

Catriona Ward

Catriona Ward

Catriona Ward studeerde Engels in Oxford en Creative Writing aan de University o...

Sabine Durrant

Sabine Durrant

Sabine Durrant is een Britse schrijfster en journaliste. Ze woont en werkt in Lo...