Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Onno’s New York Times Fiction Best Sellers Notes Week 42

op 22 oktober 2017 door

De helft van de Top 10 van de Combined Print & E-book Fiction List van 22 oktober 2017 is nieuw. Zoals verwacht is Origin van Dan Brown de nieuwe nummer 1. En onverwachts staat er een gedichtenbundel op de tweede plaats. Deze Top 10 is een mooie mix van genres, waaronder literatuur, fantasy, young adult, feelgood en crime.

Deze nieuwe ranglijst uit de NYT van 22 oktober 2017 heeft betrekking op de verkopen van de week die eindigt op 7 oktober 2017.

1. Dan Brown: Origin

Edmund Kirsch nodigt zijn mentor Robert Langdon uit voor een bijeenkomst in het Guggenheim museum in Bilbao, waarvan Ambra Vidal directeur is. Zij is de toekomstig echtgenote van prins Julian van Spanje. In dit museum wil Kirsch de antwoorden die hij heeft gevonden op de levensvragen waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe, presenteren. Die informatie zal een enorme impact hebben op het bestaansrecht van alle wereldreligies. De multimedia show wordt voortijdig afgebroken door een aanslag. Langdon begint met Vidal een riskante zoektocht naar de kennis van Kirsch, geholpen door een intelligente computer.

Ik had meer verwacht van deze vijfde thriller met Langdon als hoofdpersoon. Spannend is het wel, maar de plot spreekt me niet echt aan, zo is in mijn recensie te lezen.

2. Rupi Kaur: The Sun and Her Flowers

Dit is een tweede verzameling gedichten in vervolg op haar eerste bundel getiteld Milk and Honey. De gedichten zijn direct, eenvoudig, makkelijk te begrijpen en vol passie. The Sun and Her Flowers gaat over 'groeien' en kent vijf delen: verwelken, vallen, wortelen, omhoog gaan en bloeien. Een kort voorbeeld:
it felt like you threw me
so far from myself
i've been trying to find my way back ever since

Over deze tweede bundel wordt verschillend gedacht. De eerste wordt door velen meer gewaardeerd.

3. Stephen King & Owen King: Sleeping Beauties

In de vrouwengevangenis van Dooling, geïnspireerd op 'The Auld Triangle', het lied uit Brendan Behan's toneelstuk 'The Quare Fellow', verblijft een aantal vreemde personen. Het Aurora virus slaat toe waardoor vrouwen in slaap vallen en ingekapseld worden in vezelachtige kokons. Alle vrouwen treft dit lot, dus ook politiechef Lila Norcross die de orde wil bewaren. Dit lukt niet. Mannen gaan vechten en er ontstaan rellen. Dan treedt de mooie, mysterieuze Eva Black met haar bovennatuurlijke krachten op.

Een spookachtig verhaal over een griezelig virus. Een echte Stephen King, deze keer geschreven met zijn zoon.

4. Stephen King: It

Voor de negende week op de lijst. Het verhaal speelt in het jaar 1958. In de stad Derry (Maine) verdwijnen niet alleen kinderen, maar ook worden ze vermoord. Bill Denbrough en zijn zes vrienden keren terug naar hun geboortestad. Volgens hen hebben de moorden te maken met een monster dat al vele jaren in de riolering van de stad huist. Centraal in het verhaal staat Pennywise the Dancing Clown.

Dit boek telt meer dan 1100 pagina's. Wie weinig tijd heeft en toch met Stephen King kennis wil maken, kan naar de bioscoop om de gelijknamige horrorfilm te zien. Die duurt 'slechts' 135 minuten en dan krijg je er ook nog geluid bij: Six Pack 5 met Hangin’ Tough.

5. Nelson DeMille: The Cuban Affair

Daniel (Mac) MacCormick is 35 jaar en oorlogsveteraan met geldgebrek. Hij slijt zijn dagen in Key West, waar hij een vissersboot bezit. Hij verdient wat geld met boottrips voor toeristen. In zijn stamcafé ontmoet hij de Cubaans-Amerikaanse advocaat Carlos, die anti-Castro gezind is. Carlos wil de boot charteren en Mac inhuren om 60 miljoen dollar Cuba uit te smokkelen. Voor twee miljoen dollar stemt Mac in. Hij gaat op pad met de klanten van Carlos, de Cubaans-Amerikaanse Sara Ortega, wiens opa het geld in een grot verborg voordat hij naar de VS vluchtte, en de Cubaanse balling Eduardo Valazquez.

Nog nooit heb ik een boek van deze auteur gelezen. Wie heeft dit boek gelezen? Ik ben zeer benieuwd om te horen of ik het op mijn To Read List moet zetten!

9fae8a2731013a35b4372bd613559bdc.jpg

6. Jennifer Egan: Manhattan Beach

Het boek vertelt drie verhalen: het verhaal van Anna en haar strijd om in een mannenwereld te overleven, het verhaal van haar vader en zijn problemen met de onderwereld en het verhaal van Dexter Styles, een nachtclubeigenaar die banden heeft met de onderwereld.

Het speelt zich af in Brooklyn, New York tijdens de grote depressie en later tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoofdpersonen zijn de 12-jarige Anna Kerrigan en haar vader, Eddie. Eddie's andere dochter Lydia is gehandicapt en de familie heeft geen geld voor een rolstoel. Manhattan Beach is de thuisbasis van de rijke gangster Dexter Styles. Anna gaat met Eddie naar Styles om haar vader aan een baan te helpen.

Jaren later, wanneer Anna 19 jaar is, is haar vader verdwenen. Het is oorlog. Anna onderhoudt haar moeder en zus. Ze werkt bij de Brooklyn Navy Yard, waar oorlogsschepen gerepareerd worden. Ze is de eerste vrouwelijke duiker. Anna ontmoet Dexter Styles opnieuw. Ze krijgen een relatie. Anna komt zo meer over haar vaders ingewikkelde leven te weten.

Jennifer Egan won in 2011 de Pulitzerprijs met A Visit from the Goon Squad. Voor wie van LIT houdt, is dit boek een aanrader.

7. Harlan Coben: Don't Let Go

Nap Dumas is een rechercheur die de dood van zijn tweelingbroer Leo nooit te boven is gekomen. Leo is als tiener samen met zijn vriendin Diane onder de trein gekomen. Diezelfde nacht is Naps vriendin Maura spoorloos verdwenen. Als vijftien jaar later Naps schoolvriend Rex wordt doodgeschoten en in de auto van de dader de vingerafdrukken van Maura worden gevonden, gaat Nap op onderzoek uit. Waar is Maura en wie was verantwoordelijk voor Leo's dood?

Zoals van Harlan Coben verwacht mag worden is dit weer een prima boek: een pageturner of sterker nog een one day read.

8. Ken Follett: A Column of Fire

Dit deel is het vervolg op The Pillars of the Earth en World Without End, twee verhalen die zich afspelen in de middeleeuwen en wel in de fictieve stad Kingsbridge. De scope van dit derde deel gaat veel verder dan die van de eerste twee delen die over Kingsbridge gingen. In dit derde deel gaat het over de godsdienststrijd in de tweede helft van de 16de eeuw in Engeland en Frankrijk.

Ned Willard wil niets liever dan met Margery Fitzgerald trouwen. Probleem is echter dat de één Engels-katholiek is en de ander protestant. Ned kiest de kant van prinses, later koningin, Elizabeth.

Elizabeth doet alles om haar troon te behouden, daarbij geholpen door een kleine, toegewijde groep van vindingrijke spionnen en moedige geheim agenten. De liefde tussen Ned en Margery lijkt verdoemd.

The Pillars of the Earth is een prachtig verhaal. Het tweede en derde deel van deze trilogie staan op mijn To Read List: samen bijna 2000 pagina's! Nog even moed verzamelen.

9. Debbie Macomber: Merry and Bright

Merry Knight heeft het druk. Ze zorgt voor haar familie, bakt koekjes en hangt kerstversiering op. Overdag werkt ze bij een adviesbureau. Voor een sociaal leven heeft ze geen tijd. De moeder van Merry en haar broer Patrick hebben haar daarom aangemeld bij een online dating service. In plaats van een foto van haar voegen ze een foto van hun hond bij de aanmelding.

Jayson Bright hoort van een vriend dat deze erg te spreken is over de online dating service en dat hij dankzij deze service binnenkort in het huwelijksbootje zal stappen. Jayson is sceptisch, maar besluit toch maar eens een poging te wagen. Hij meldt zich aan. Hij komt uit op de account van Merry en stuurt haar een e-mail. Zo ontstaat er intensief online-contact. Als het tijd wordt voor een ontmoeting face-to-face, moeten ze nog een grote hindernis overwinnen.

Een geschikt boek voor iedereen die houdt van boeken in de categorie Feelgood – Romance – Chicklit.

10. Colleen Hoover: Without Merit

Het gezin Voss is alles behalve een standaardgezin: het woont in een tot huis omgebouwde kerk. In hun woonkamer staat een meer dan twee meter hoog beeld van Jezus. Het gezin bestaat uit Merit Voss, haar vader Barnaby Voss, haar zieke moeder die in de kelder woont, haar vaders tweede vrouw die haar moeder verpleegde en verder haar tweelingzus Honor, haar oudere broer Utah en haar stiefbroer Moby. Alle gezinsleden hebben een geheim. Wanneer Merit dit geheim ontdekt, probeert ze tevergeefs aan het gezin te ontkomen. Ze moet de gevolgen hiervan dragen.

Een aangrijpend boek met als thema's depressie, zelfmoord, drugs en drugsgebruik, maar niettemin een YA-boek inclusief enige romance.

b60b68601bf6d8944f6dab34b9416a97.jpg

De Top 10 is gebaseerd op gegevens gepubliceerd in de Book Review van The New York Times, Sunday October 22, 2017. Tekst: Onno van Rijen



Reacties op: Onno’s New York Times Fiction Best Sellers Notes Week 42

Meer informatie

Gerelateerd