Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Readers to the rescue (4)

op 01 september 2018 door

Een tijdje geleden riep Reader Annemieke de hulp van haar mede-Readers in om haar  boekenkasten in te richten. Hoe doen wij dat? En hoe blijven al die boeken van Annemieke ook nog leuk voor haar vriend? Waar moet haar steeds grotere verzameling van boeken toch naar toe? Het is nu mijn beurt om te vertellen waar ik al mijn boeken laat.

Door: Sylvia

Ik moet bekennen dat wij in de woonkamer helaas geen enorme boekenkasten hebben staan. Een klein aantal boeken heeft wel een plekje gevonden in bijvoorbeeld het televisiemeubel. Dat is wel proppen, want veel plek is daar niet. Eigenlijk zijn de meeste boeken verbannen naar de zolder. Daar hebben we een grote boekenkast staan en hebben mijn gelezen boeken een plekje gekregen. Wist je trouwens dat er meer boeken in je kast passen als je ze horizontaal stapelt? Dan kun je namelijk doorstapelen tot de plank erboven. 

Ik vind het niet zo handig om mijn TBR-boeken al meteen helemaal naar boven te verhuizen, al direct uit zicht. Die heb ik liever wat dichter bij me zodat ik er regelmatig aan herinnerd word dat deze boeken nog recht hebben op mijn aandacht. Dat ze eigenlijk zo snel mogelijk gelezen moeten worden! Daarom heb ik in de woonkamer naast de bank twee dozen staan. Nee, geen verhuisdozen! Maar twee leuke dozen, speciaal voor mijn TBR-boeken. Zo heb ik ze lekker bij de hand. 

271cad7cfb6ae62ecca3749c3e5aa447.png

Toch is een groot gedeelte van mijn boeken niet terug te vinden op zolder, in mijn TBR-boxen of in het televisiemeubel. Dat zijn de boeken die ik digitaal lees op mijn e-reader. Ze zijn verzameld op een harde schijf in onze meterkast. Daardoor nemen ze bijna geen ruimte in! Je kunt zo gemakkelijk honderden boeken kwijt! 

Met het programma Calibre kun je je e-boeken beheren. Je kunt makkelijk je titels terugvinden door te zoeken op titel of auteur. Je kunt een waardering en label aan je boek geven om ze nog makkelijker op te kunnen zoeken. Ook is de metadata van een boek aan te passen. Vanuit Calibre zet ik een selectie van boeken op mijn e-reader. Op mijn e-reader maak ik dan ook weer verschillende mapjes: zo heb ik een map voor boeken die ik komend seizoen met mijn leesclub ga lezen en een mapje met de boeken die ik las voor de Hebban Debuutprijs. Zo is je e-reader ook een beetje handig georganiseerd! Calibre kun je hier gratis downloaden.

Voordeel van e-boeken is dat je geen kilo’s papier mee hoeft te slepen als je wat boeken mee wilt nemen op vakantie en dat je toe kunt met wat minder fysieke boekenplanken. Ook handig vind ik het ingebouwde lampje in mijn e-reader: zo kan ik makkelijk in bed lezen zonder dat mijn partner last heeft van het licht.

Als je een liefhebber bent van mooie covers, dan zijn die e-books niets voor jou want van die covers blijft dan natuurlijk niets over. Of als je graag notities krabbelt in je boek, is een e-boek het misschien ook niet helemaal voor jou. Hoewel je ook in een e-boek digitale notities of markeringen kunt aanbrengen. Jammer is dat TBR e-books wel gemakkelijk uit het zicht kunnen raken en je ze bijna zou kunnen vergeten. Het is dus zaak om er een duidelijk label aan te plakken zodat ze makkelijk boven water te halen zijn.

dcea91d81835047d8140d12de376fb15.png

Hoe organiseer jij je boeken? Heb jij nog tips voor Annemieke? Laat het hieronder weten! De volgende Reader met tips voor Annemieke is Karin.

Zie ook:

Readers to the Rescue (1) door Yvonne
Readers to the Rescue (2) door Onno
Readers to the Rescue (3) door Lotte



Reacties op: Readers to the rescue (4)

Meer informatie