Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat lazen de Readers in januari?

op 05 februari 2018 door

Voor de Readers was januari een mooie leesmaand. We hebben weer heel wat mooie boeken kunnen lezen. We vertellen je wat deze maand het mooiste, opvallendste of leukste Engelstalige boek was dat we gelezen hebben.

Karin
Januari was een goede leesmaand voor mij, ik las in totaal negen boeken. Een van de leukste boeken was toch wel Nevernight van Jay Kristoff. Ik had al eerder de eerste twee delen van ‘The Illuminae Files’ van hem gelezen en die vond ik ook erg leuk. Nevernight is het eerste deel van een nieuwe trilogie en gaat over Mia Corvere die een training volgt tot huurmoordenaar bij de Red Church. Deze opleiding is bepaald niet zachtaardig. Kristoff schrijft heel beeldend en schuwt ook de bloederige passages niet. Er hangt best een grimmige sfeer in het boek, maar ook humor en vriendschap zijn belangrijk. Een leuke toevoeging zijn de voetnoten met extra uitleg, waar ook vaak grappig commentaar te vinden is. Eerst moest ik wennen aan de lange voetnoten omdat ze het verhaal ook onderbraken, maar later vond ik ze juist leuk. Echt een aanrader voor fantasy-liefhebbers.

Silke
Januari was een erg indrukwekkende leesmaand voor mij. Met maar liefst 8 gelezen boeken was de keuze erg moeilijk. Voor mij stak Nevernight van Jay Kristoff er met kop en schouders bovenuit, maar daar maakte mede-Reader Karin jullie al warm voor. Op een fijne tweede plaats staat Beneath the Sugar Sky van Seanan Mcguire. Het derde deel uit de ‘Wayward Children’ reeks brengt ons dit keer naar een wereld die gemaakt is van suikergoed. Net als met de eerste delen slaagt Mcguire er weer in om een heerlijk sprookje voor volwassenen neer te pennen, maar laat zij tegelijkertijd belangrijke, maatschappelijke thema's aan bod komen. Dit keer stond de spot helemaal gericht op zwaarlijvigheid en pestgedrag. Wat een heerlijke reeks blijft het toch!

Inge
In januari heb ik met plezier acht heel verschillende boeken gelezen, die ik kreeg aangereikt door vrienden of waar ik in de bibliotheek tegenaan liep. Ondertussen ben ik ook nog steeds bezig met De Goddelijke Komedie van Dante, elke dag een stukje. Ik ben begonnen met Het achtste leven voor Brilka van Nino Haratischwili, maar je voelt het al aankomen: waar blijven die Engelstalige titels? Tot mijn schande was het er deze maand maar één! Wel een bijzonder boek: The Ice, van Laline Paull. Het speelt zich af in de nabije toekomst, wanneer het poolijs in de Noordelijke IJszee nog verder gesmolten is en de ijsberen het nog moeilijker hebben dan nu al. Het is boeiend, spannend, raakt aan belangrijke thema's als ethisch zakendoen en milieu, maar gaat ook gewoon over liefde, vriendschap, vertrouwen en verraad. Mijn recensie vind je binnenkort op Hebban.

Yvonne
In januari mocht ik All the Beautiful Girls van Elizabeth Church lezen. Door een auto-ongeluk verliest de 8-jarige Lily haar ouders en zus en komt ze bij haar oom en tante te wonen. Haar tante is streng en toont nauwelijks emoties, haar oom misbruikt haar. Als ze oud genoeg is, gaat ze naar Las Vegas om een danscarrière op te starten, maar daar wordt haar tijdens één van de audities verteld dat ze het beter zou doen als Showgirl...

Liefhebbers van historische romans moeten 6 maart in hun agenda omcirkelen. Dit is namelijk dé dag om naar de winkels te rennen en een exemplaar van All the Beautiful Girls mee naar huis te nemen. Het verhaal is prachtig en meeslepend geschreven en vertelt ons het ruwe leven van Lily. Bekende namen en gebeurtenissen passeren terwijl wij een kijkje in het leven van de showgirls krijgen en leren wat onvoorwaardelijke liefde inhoudt. Aanrader!

Lieke
Het meest opzienbarende boek dat ik in januari heb gelezen, is een boek waar ik eigenlijk een beetje tegenop zag. Het gaat namelijk over Donald Trump. Het is moeilijk aan hem te ontkomen, want hij komt elke dag in de krant of op het journaal voorbij. Ik had gewoon geen zin in nóg meer Trump. Gelukkig belicht No Is Not Enough van Naomi Klein een kant van de Amerikaanse president die in de media minder vaak aan bod komt: zijn beleid.

Naast al zijn domme en beledigende uitspraken en tweets, is Trump met zijn kabinet namelijk bezig met een stel desastreuze plannen. Achter de schermen worden regels die het recht op goede, betaalbare zorg en onderwijs waarborgen, die het milieu beschermen en die zorgen voor toezicht op de banken, stilletjes geschrapt. Gelukkig legt Klein niet alleen uit wat er op het moment fout gaat, maar biedt ze ook alternatieven aan. Haar oplossingen zijn helaas wel behoorlijk radicaal. Mijn ervaring is dat mensen liever doormodderen en dingen links en rechts wat aanpassen dan dat ze opeens alles helemaal omgooien. Misschien ben ik te cynisch, want het zou heel mooi zijn als de positieve revolutie die Klein op heldere wijze uit de doeken doet inderdaad op gang komt.

Annemieke
In januari las ik zeven boeken. Het boek dat er voor mij in positieve zin uitsprong is Beasts of Extraordinary Circumstance, het debuut van Ruth Emmie Lang dat in 2017 is verschenen. Dit boek, dat door The Book of de Month Club genomineerd werd voor de titel Boek van het Jaar, vertelt het prachtige verhaal van Weylin. Lang neemt je op een bijzondere manier mee door het leven van Weylin, een jongen die na het verlies van zijn ouders opgroeit met de wolven. Wanneer moederwolf wordt doodgeschoten, belandt Weylin in een pleeggezin. Al snel blijkt dat daar waar Weylin is er bijzondere dingen gebeuren. Er ontstaan en verdwijnen (sneeuw)stormen, planten die dood waren gaan groeien en gekapte bomen komen in een nacht weer terug. Een magisch verhaal dat totaal anders is, maar toch doet denken aan boeken zoals Harry Potter en de Kronieken van Narnia. Zelf kon ik niet anders dan dit boek en Weylin in mijn hart sluiten.

Onno
In januari las ik negen boeken. De voor mij meest aansprekende zijn Fire and Fury van Michael Wolff, een interessant, vermakelijk en verontrustend boek en The Perfect Girlfriend van Karen Hamilton. Karen Hamiltons boek komt op 8 maart 2018 op de markt. Ik ben heel benieuwd of het een bestseller wordt of niet. Aanvankelijk vermoedde ik dat ik een romance uit de Harlequinserie aan het lezen was met de bekende problemen tussen een vrouw en een man, waardoor het niets tussen het tweetal zal worden, maar waarbij het verhaal uiteindelijk leidt tot een happy end. Bij verder lezen vervloog dit idee al snel.

Hoofdpersoon Juliette is erop uit haar geliefde, die haar gedumpt heeft, voor zich terug te winnen. Ze schuwt kosten nog moeite om dit te bereiken. Hij is piloot en haar eerste actie is om stewardess te worden bij de luchtmaatschappij waarvoor haar ex-vriend vliegt. Juliette bedenkt van alles om zijn aandacht te krijgen. Als hij op zijn werk is, legt ze zijn favoriete chocoladebroodjes in de koelkast van zijn flat. Ze installeert een spy-app op zijn mobiele telefoon en het wordt nog veel gekker, maar dat laat ik verder aan de wellicht nieuwsgierig geworden lezer over. In ieder geval heb ik genoten van deze psychologische thriller en ik kan je verzekeren: het is beslist geen Harlequintje!

Sylvia
Het meest interessante, Engelstalige boek dat ik deze maand las, is The Monk of Mokha van Dave Eggers. Het is een waargebeurd verhaal over Mokhtar, een jongen met Jemenitische roots, die in een arme en beruchte wijk van San Francisco woont en gefascineerd raakt door koffie. Koffie komt oorspronkelijk uit Jemen, maar wordt allang niet meer uit Jemen geïmporteerd. Mokhtar besluit om kwaliteitskoffie vanuit Jemen naar de Verenigde Staten te importeren. Hij wil de koffieproductie in Jemen verbeteren zodat de boeren een betere prijs voor hun koffie krijgen waardoor hun leefsituatie verbetert. Ook wil hij de wereld de schoonheid van Jemen laten zien en dat er meer is dan alleen oorlog, terrorisme en qat in Jemen. Hij reist af naar Jemen, maar komt dan vast te zitten als de burgeroorlog uitbreekt. Hij moet het land zien te ontvluchten. Naast deze avonturen van Mokhtar vertelt Eggers alles over koffie: over de koffiestruiken, het oogsten, drogen van de bessen, het malen en branden van koffie en over de geschiedenis van koffie. Hij vertelt hoe de eerste kop koffie zo’n vijfhonderd jaar geleden voor het eerst in Mokha gezet is en hoe koffie zich over de wereld verspreid heeft. Grappig is om te lezen hoe Nederland daar ook een rol bij heeft gespeeld. Binnenkort verschijnt mijn recensie over dit boek op Hebban. Op dit moment loopt er ook een leesclub over dit boek op Hebban.

Dorien
In januari heb ik maar 2 boeken gelezen. En aangezien één van die twee al door een van mijn mede-Readers besproken is, maakt dat de keus voor mij heel makkelijk. Ik las Before She Ignites van Jodi Meadows. Het eerste boek van haar nieuwe YA fantasy serie 'The Fallen Isles'.
Als je nu denkt dat er een samenvatting komt van het boek dan heb je het mis. Ik vind namelijk dat je blind dit boek in moet gaan want alles wat ik je kan vertellen is eigenlijk gelijk een spoiler! Wel kan ik zeggen dat ik het een leuk boek vond. Ik gaf hem uiteindelijk 4 sterren. Dus... hou je van YA fantasy, van series en van draken dan zeg ik, doen!!

Demi
Mijn eerste boek van het jaar was Uprooted van Naomi Novak. In dit boek wordt een meisje uitgekozen om tien jaar lang The Dragon, een machtige tovenaar, te dienen in zijn toren. Al snel blijkt dat er een goede reden is waarom juist Agnieszka is uitgekozen, maar ze clasht meteen met de arrogante Dragon. Het concept van het meisje dat afgesloten wordt van de buitenwereld om een zelfzuchtige man te dienen kennen we al van Beauty and the Beast, maar Agnieszka heeft een grote innerlijke kracht en komt voor zichzelf op ondanks haar angst voor The Dragon. Het is een magisch, spannend boek met een interessante mythologie die een unieke kleur geeft aan het verhaal. Het is een bijzonder boek en een aanrader voor lezers die van sprookjes houden, maar er een originele draai aan willen hebben.

Wij zijn benieuwd naar jouw mooiste, leukste, opvallendste of indrukwekkendste Engelstalige boek dat je de afgelopen maand las. Laat het ons hieronder weten!



Reacties op: Wat lazen de Readers in januari?

Meer informatie

Gerelateerd