Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn boeken van juli

op 31 juli 2019 door

Juli was mijn vakantiemaand. Tevens de maand dat ik met moeite op Hebban kwam en dat vond ik lastiger dan gedacht.

Normaliter maak ik aan het begin van de maand al een spot aan, voor de boeken die ik lees. Zo kan ik per boek gelijk noteren wat ik ervan vond. Nu schreef ik dit op in een schriftje, maar mijn handschrift is niet altijd even duidelijk. Het is nu dus even puzzelen. Gelukkig heb ik m'n geheugen nog.

Ik begon met een Duits boek. Op Hebban kan ik geen Duitse boeken plaatsen, om begrijpelijke redenen. Helaas is dit boek niet in het Nederlands of Engels vertaald, dus kan ik hem niet opvoeren voor de readingchallenge. Maar ik kan 'm natuurlijk wél lezen.

Reden dat ik Duits ging lezen, was een evenement waar ik met m'n man heenging, waar vooral veel Duitsers zitten. Locatie was Hongarije, waar veel mensen ook makkelijker Duits dan Engels praten. In heb begin leek het Duits lezen niet te helpen, aan het eind van mijn vakantie merkte ik toch dat Duits iets makkelijker ging.

Om welk boek ging het nu?

Die Tote Am Watt - Gisa Pauly
Dit boek leest als een combinatie van Baantjer, Derrick en Jessica Fletcher. Een Italiaanse oma gaat bij haar kleinkinderen op bezoek op het Duitse eiland Sylt. Hun moeder, haar dochter, is een tijdje daarvoor overleden door een ongeluk. Haar schoonzoon is de plaatselijke politierechercheur. Er wordt een moord gepleegd en Mamma Carlotta, de oma, denkt te weten wie dit heeft gedaan. Met de informatie van haar schoonzoon gaat ze zelf op onderzoek uit.

Het boek leest wat traag, maar dat kan ook door mijn leesvaardigheid Duits komen. 

Mijn volgende boek speelt zich af in Boedapest. Het is De deur van Magda Szabó
Dit boek koos ik uit, omdat ik in mijn vakantieland graag boeken lees die zich daar afspelen, maar op zich maakt voor het verhaal de locatie niet uit. Wel speelt zich dit af in het naoorlogse Hongarije, voor de val van de muur, wat bepaalde situaties met zich meebrengt.

Het is een bijzonder verhaal van twee vrouwen, waarvan één schrijfster is en de ander haar huishoudster. Alleen is deze huishoudster eigenzinnig en eigenwijs.  Er ontstaat een bijzondere band, hoewel ze toch heel verschillend zijn.

Hoewel ik meerdere boeken had gevonden, die zich afspelen in Hongarije, bleek ik die niet mee te hebben, ik dacht dat ze op de e-reader stonden. Jammer dus.

Mijn volgende boek is Blinde drift van Belinda Bauer
Een intens verhaal over moed, verdriet, eenzaamheid, liefde en (over-)leven, verpakt in een geweldige en geweldadige thriller.

Voor de rest van de boeken ga ik op het rijtje af.

Nevermoor The trials of Morrigan Crow - Jessica Townsend
Net zo leuk als Harry Potter, las ik ergens op internet. Nou, dan moest ik 'm natuurlijk lezen!
Tijdens het lezen zie ik de fleurige beelden van films als Jakie en de Chocoladefabriek en Alice in Wonderland voor me. Het verhaal en de beschrijvingen zijn minstens zo fantastisch (en ja, Johnny Depp zie ik zo in de hoofdrol)
Het verhaal is echt zeker zo leuk als Harry Potter en de fantasie ook. In Harry Potter vind ik bijvoorbeeld de bewegende schilderijen en foto's leuk gevonden, in dit boek is het de slaapkamer die meegroeit met Morrigan Crow waar ik enthousiast over ben.

Gestrandet - Gisa Pauly
Weer verder met Mamma Carlotta. Ik kreeg deze twee boeken ooit van een Duitse kennis. Aangezien ik op een camping zat waar veel Duitse gasten zitten en ik deze boeken daar graag weer achter wilde laten, móest ik dit boek ook wel lezen.
Weer is Mamma Carlotta op bezoek. Weer is er een moord (er blijkt een serie van nog veel meer boeken te zijn, niet echt reclame voor het eiland Sylt, ben ik bang) en weer helpt Mamma Carlotta met het oplossen van deze moord.
Ondertussen kookt ze de meest heerlijke gerechten, net als in deel 1. Een receptenpagina had van mij wel gemogen.

Dit boek leest sneller, misschien ben ik meer aan het Duits gewend, misschien is deze echt prettiger lezen.
Deze boeken waren de eerste die ik registreerde voor BookCrossing.

Quarantaine - Erik Betten
Als Groningse en thrillerliefhebber stond deze al een tijdje op mijn verlanglijstje. Het boek speelt zich verder trouwens af in Friesland, maar het Groningse gas is toch de boosdoener. Weer heb ik associaties met films en een serie; Outbreak, I am Legend en Walking Dead met een sausje Stephen King dit keer. Bijzonder dat ik dat juist deze maand zo heb.

Een boek dat ik spannend vond van begin tot eind. Zelfs na het eerste hoofdstuk was wegleggen al lastig. Gelukkig had ik vakantie, dus alle tijd.

Vet Belangrijk - Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum
Feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers
Een boek met uitleg over de werking van het lichaam, waarin ondere andere aandacht besteed wordt aan het fenomeen dat sommige mensen niet of heel moeilijk afvallen en anderen juist niet aan lijken te komen.

Hier is veel onderzoek gedaan en dat gebeurt nog steeds. Het is duidelijk dat overgewicht geen simpel probleem is met een eenduidige oplossing. Makkelijk te lezen.

Blauwe maandag - Nicci French
Het boek begint moeizaam en omslachtig, vind ik. Veel losse scenes, waarvan ik natuurlijk weet dat ze aan het eind waarschijnlijk allemaal bij elkaar komen, maar wat het begin niet eenvoudiger maakt. Omdat boek en de Frieda Klein serie lovende kritieken en fans kregen, lees ik verder.
Ik vind het een mooi boek, zonder echt een verrassende ontknoping. Maar vanaf ongeveer halverwege leest het wel makkeljiker.

Dinsdag is voorbij - Nicci French
Dit boek start ruim een jaar verder na het vorige boek. Het lijkt te beginnen met minder losse scenes, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat je een aantal personages al kent. Verder wel een origineel verhaal.

Façade - Esther Verhoef
Een verhaal dat aan het begin voorspelbaarder lijkt dan het uiteindelijk is. Fijn geschreven en makkelijk te lezen, maar toch blijf ik met een wat ongemakkelijk gevoel zitten. De echt spanning wil voor mij niet komen.

Wachten op woensdag - Nicci French
Weer Frieda Klein, die graag een rustig leven wil leiden, maar het steeds drukker krijgt en ongewild opnieuw met politiewerk in aanraking komt. Twee verhalen blijken meer met elkaar gemeen te hebben dan in eerste instantie gedacht.

Donderdagskinderen - Nicci French
Dit keer gaat Friede Klein terug naar een gebeurtenis in haar jeugd, die zich lijkt te herhalen. Er spelen in dit boek niet meerdere verhalen een rol, slechts één en dat is die van Frieda, dat samen lijkt te hangen met een andere soortgelijke zaak.

Denken aan vrijdag - Nicci French
Na steeds niet gehoord te zijn door verschillende personen binnen het politiekorps, heeft Frieda dit keer alle schijn tegen en wordt zelf verdacht. Ondertussen raak ik steeds meer gefrustreerd doordat ze niet gewoon gehoord wordt en er niet naar de/haar feiten gekeken is.

Tijdens het lezen vraag ik me af of ik teveel besmet ben door de boeken van Kathy Reichs, want bij deze beschuldiging, maar ook die uit Dinsdag is voorbij, is volgens mij de verdachte fysiek helemaal niet instaat de moord te plegen. Temperance Brennan lijkt haar doden een stuk beter te onderzoeken dan dat dat in Londen het geval is.

Niet alleen de Hongarijeboeken heb ik niet bij me, ook het volgende deel van de Frieda Klein serie staat niet op de ereader. Dus, denken aan Brennan doet me besluiten van haar maar weer eens een boek te lezen.

Spinnenbotten - Kathy Reichs
Een 'ouderwetse Brennan', waarin diepgravend onderzoek (pun intendet) gedaan wordt, om uit te vinden waarom er een lijk gevonden is van een man, die al ruim 40 jaar dood én begraven is.

Iene Miene Mutte - M.J. Arlidge
Ook hier heb ik veel enthousiaste dingen over gelezen, dus ja, dit wilde ik zelf meemaken.
Een origineel verhaal, wel spannend. Goed geschreven. Gruwelijk ook. Zo gruwelijk, dat ik het even gehad heb met thrillers.

Fat Cat - Robin Brande
Ook deze lees ik in het Duits, maar gelukkig is het origineel Amerikaans, dus kan ik 'm zelf toevoegen.
Wanneer ik dit boek lees, heb ik het idee een Amerikaanse Highschoolmovie te zien. Sterker nog, ik heb het idee deze film gezien te hebben, maar dit boek is niet verfilmd. Had zomaar gekund.

Het boek leest net zo makkelijk als dat je dergelijke films kijkt. Het is een leuk verhaal over een te dikke tiener, die voor een schoolproject besluit te gaan eten zoals de mensen in de oertijd deden, om te kijken of ze zich hier inderdaad beter door voelt. Met de dynamische dialogen zit er veel vaart en humor in het verhaal.

Overigens weer een boek waarbij ik regelmatig een recept zou willen van de gerechten die gemaakt worden.

En zo las ik zestien boeken in mijn vakantie. Lekker op schema.

Op de omslagfoto is een boekverkoopster in Boedepest te zien. Mijn vakantiegenoten gaven mij net genoeg tijd om de foto te maken, een boek uitzoeken zat er niet in, helaas.



Reacties op: Mijn boeken van juli

Gerelateerd