Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mijn boeken van september

op 30 september 2018 door

Steeds, wanneer ik aan het eind van de maand deze blog afmaak, verbaast het mij welke boeken er voorbij komen.  Gelukkig houd ik gedurende de maand al bij wat ik las en hoe ik de boeken vond, want gevoelsmatig is het eerste boek op deze lijst alweer veel langer dan een maand geleden. Die las ik buiten in de tuin!

Tijden van Vuur - Kate Mosse
Een boek in de stijl van de eerdere boeken van Kate Mosse Het verloren labyrint, De vergeten tombe en Citadel, alleen dit keer speelt het boek zich in één periode af en niet in verschillende eeuwen. Ook dit boek is gesitueerd om en nabij Carcassonne. Dit keer zijn het niet de Katharen maar de Hugenoten waarmee de katholieke kerk de strijd aangaat.
De proloog speelt zich wél veel later af dan de rest van het verhaal en zo lijkt dit boek één grote flashback of de proloog een promotie voor volgende boeken. En op die volgende boeken ga ik met smart zitten wachten, want natuurlijk wil ik weten hoe dit verder gaat.

Eline Vere - Louis Couperus (luisterboek)
Tijdens de 17 uur luisteren 'gevoelde ik mij af en toe een wijle ongesteld, van al die mensen die vermoeid in heure canapé neerzegen'.
Gedurende het luisteren heb ik mij regelmatig afgevraagd hoe een man dit heeft kunnen schrijven. Eind negentiende eeuw ook nog. Onder andere over roeseltjes en tirelantijntjes aan en op de jurken en natuurlijk de indringende gevoelens der dames, die geregeld snikkend om de nek of aan de voeten van iemand vielen.
Waarom is dit literatuur? Ik vraag me dat vaker af bij boeken, wat maakt iets tot literatuur, maar was Eline Vere ook tot de literatuur gerekend, als een vrouw het had geschreven? Af en toe had het een groot 'Cissy van Marxveldt' gehalte, maar op het eind komt er zeker diepgang.
Ik heb met plezier geluisterd, niet in de laatste plaats door de stem van Carola Janssen, die zo goed bij het verhaal past.

De Pelikaan - Martin Michael Driessen
Een bijzonder verhaal met een bizarre vorm van chantage. Maar ook over vriendschap, geluk versus ongeluk en de verschrikking die oorlog kan zijn. Het was mijn lees-uit-eigen-kast boek

Pittah de grijze wolf - Jack London (luisterboek)
Ook dit boek las ik als puber, maar er stond me weinig meer van bij. Mijn vader was ooit zo enthousiast over dit boek, dat we er een hond naar noemden. Geen wolfshond hoor, een Welshterrier.
Het boek vertelt over het leven van een grijze wolfshond, product van half hond half wolf moeder en een wolfvader. De omstandigheden zijn zwaar. Nadat z'n vader komt te overlijden en Pittah en z'n moeder honger hebben, vindt zij haar oude mensenstam weer terug en besluit daar te blijven. Pittah krijgt een moelijk leven bij de mensen, gaat van hardhandige eigenaar naar nog ergere eigenaar,  totdat hij een man treft, die hem wel aardig bejegend. Het einde is zo ontroerend, dat ik liep te huilen op straat, want ik luister tijdens wandelen.

Bij de luisterbieb kun je gratis luisteren naar deze klassiekers. Heerlijk, anders zou ik er nooit meer aan toe komen. Helaas staat het boek zelf niet los op Hebban. Ik kan wel zeggen dat ik nu met recht een beestachtig boek gelezen heb.

Wees onzichtbaar - Murat Isik
Nadat ik er wat moeizaam inkwam, las ik het boek in één adem uit. Het is totaal niet mijn genre, een 'coming of age' roman dat zich afspeelt in een Turks migrantengezin in de Bijlmer, maar het bleef me boeien. Vooral de kracht van deze jongen om in een op het oog uitzichtloze situatie iets van zichzelf te maken en uiteindelijk zichzelf te ontwikkelen tot een krachtige jongeman, die zichzelf en zijn omstandigheden overwint.

Percy Jackson and the lightning thief - Rick Riordan
De vriend van mijn oudste liet dit boek voor mij achter, want ik zou het vást leuk vinden. Eigenlijk stond De tattoo verzamelaar op de planning, maar het was bedtijd en ik was bang dat met een thriller dan niet zo'n goed idee was. Uiteindelijk bleek beginnen in dit boek ook geen goed idee, want het begon zo leuk, ik wilde het niet meer wegleggen!

Van de koele meren des doods - Frederick van Eeden (luisterboek)
Wederom een boek uit mijn jeugd. Als puber las ik dit boek een paar maanden voor Eline Vere aan en destijds vond ze erg op elkaar lijken. Toen ik dan ook merkte dat ook dit boek door Carola Janssen wordt gelezen, besloot ik eerst tot Pittah, de Grijze wolf.
Mijn herinnering zat voor wat betreft dit boek niet ver naast. Ook hier heftige gevoelens (aandoeningen), wederkerend luid gesnik en uitgebreide beschrijvingen van kleding en omgeving. Het verschil met Eline Vere is wel, dat het voornamelijk over het gevoelsleven van hoofdpersoon Hedwig de Fontayne gaat, terwijl Couperus ook veelvuldig over het wel en wee van andere personen schrijft.
Wat me tijdens het luisteren enigszins stoort, is dat Van Eeden het over de inmiddels zestienjarige Hedwig maar blijft schrijven in verkleinwoorden als handjes, gezichtje, manteltje en zelfs woordjes, alsof wat zij zegt er niet zo toe doet. Het zal liefdevol bedoeld zijn, en bij de tijd behoren, maar mij strijkt het tegen de haren in. Er was een moment dat ik zelfs met tegenzin verder luisterde.
Er zijn een aantal zaken die door Van Eeden nogal omzichtig beschreven worden. Vele hoofdstukken lang wordt er bijvoorbeeld over Hedwigs lustgevoelens gesproken, maar of en wanneer ze nou echt seks heeft en met wie, wordt amper duidelijk. Op het laatst is het boek vooral stichtelijk, vol goede lessen over hoe een jonge vrouw een 'goed' leven zal leiden.

Het meisje in het ijs - Robert Bryndza
Dit boek las ik voor m'n thrillerleesclub. Wat een heerlijk boek! Moeilijk weg te leggen ook. Gelukkig komen er nog meer boeken met Erika Foster in de hoofdrol, zag ik.

De Tattooverzamelaar - Alison Belsham
Zodra ik dit boek op Hebban zag, wilde ik het lezen. De omschrijving was een gruwelijke aanzet en dat werd zeker waargemaakt in het boek. Hoewel enigszins voorspelbaar, de titel van het boek zou je als spoiler kunnen zien, zit er toch veel spanning in het verhaal en is er aan het eind een verrassing.
Het boek is opgezet volgens een stramien, waarin boeken vaak geschreven worden; hoofdstukken zijn steeds vanuit een andere persoon, af en toe zelfs de dader. Wat mij betreft bleven er over de hoofdpersonen genoeg vragen over, om een volgend boek te beginnen.

Ronja, de roversdochter - Astrid Lindgren
Even wat anders. Even een meisje, met wie het goed afloopt. En wát voor meisje.
Zoals we dat van Lindgren gewend zijn, is Ronja een sterk meisje, dat haar eigen gang gaat. Vrijgevochten en met een eigen wil. Jammer dat het wel de moeder is, de enige vrouw in het rovershol, die degene is die de was doet, schoonmaakt, de dieren voed en eten maakt voor de mannen. Gelukkig heeft ook deze vrouw de wind eronder.
Een heerlijk boekje, waar ik me deze zondag uitstekend mee vermaakte.



Reacties op: Mijn boeken van september

Gerelateerd